Cozonac cu ciocolata

Azi facem împreună COZONAC CU CIOCOLATA, o rețetă extrem de ușoară, cu doar câteva ingrediente, dar cu un rezultat foarte fain: un cozonac super pufos și extrem de ciocolatos, perfect pentru iubitorii de umplutura cu cozonac, mai degrabă decat cozonac cu umplutură…dacă înțelegeți la ce mă refer 😁

cozonac cu ciocolata

Încă de când am început Teo’s Kitchen, în 2007, mi-a fost mereu groază de rețetele de cozonac! Aveam foarte vie în minte imaginea lui Buni Sia care scoatea un “vailing” adică un lighean imens din email, în care punea din start 2 kg de făină, își lega părul cu o năframă și începea un proces asiduu de frământare, care dura enorm de mult și era extrem de solicitant. Așa am vazut eu mereu cozonacii. Apoi, de-l lungul anilor și mai ales de când am început colaborarea cu făina Băneasa, am testat și publicat muuuulte rețete de cozonac și am înțeles că, de fapt, poți face cozonac foarte ușor, nu trebuie să dai aluatul de masă și nici să pui 20 de gălbenușuri de ou. Sigur, există și astfel de retete super clasice și extrem de delicioase, sub nicio formă nu le contest, ci vreau să vă arăt metode mai ușoare și rețete mai simple de cozonac. Așa este și rețeta noastră de azi, COZONAC CU CIOCOLATĂ.

cozonac cu ciocolata

COZONAC CU CIOCOLATA – tot ce trebuie să știi despre rețetă:

  • Poți dubla foarte usor cantitățile pentru doi cozonaci standard. Din cantitățile date, ne iese un cozonac dolofan.
  • Putem insiropa cozonacul și îl transformăm într-o babka cu ciocolată: pregătești un sirop din 150g zahăr pe care îl caramelizezi într-o crăticioară până devine auriu, adaugi apa și le lăsăm să fiarbă împreună până tot zahărul e topit. Putem adăuga în sirop și rom sau vinars.
  • La capitolul făină, vă recomand făina Baneasa 000 sau cea superioară pentru cozonac, ambele se potrivesc foarte bine la rețeta de Cozonac cu ciocolată.

cozonac cu ciocolata

cozonac cu ciocolata

Cozonac cu ciocolata - ingrediente pentru o tavă de 30x15 cm

  • 250ml lapte cald
  • 50g zahăr
  • 10g drojdie uscată
  • 1 ou
  • o linguriță esență vanilie
  • 450g făină Băneasa
  • un praf sare
  • 50g unt moale
  • 400g cremă de ciocolată
  • ou bătut pentru uns

cozonac cu ciocolata

Mod de preparare Cozonac cu ciocolata

  1. Într-un bol mare amestecăm laptele, oul, zahărul, drojdia, vanilia. Lăsăm departe 10 minute.
  2. Adăugăm făina și sarea și începem să frământăm până avem un aluat legat.
  3. Adăugăm untul moale și continuăm să frământăm până avem un aluat elastic, omogen.
  4. Lăsăm să dospească 2 ore sau până își dublează volumul, într-un bol curat, uns cu puțin ulei, acoperit cu folie alimentară.
  5. Între timp încingem cuptorul la 180°.
  6. Când aluatul își dublează volumul, îl întindem pe planșeta tapetata cu făină, într-o foaie de 25x40cm.
  7. Intindem crema de ciocolată într-un strat uniform.
  8. Rulam foaia de aluat de la mic la mare, apoi o tăiem în jumătate.
  9. Împletim cele două rulouri, mutăm cozonacul în tava unsă cu unt.
  10.  Ungem cu ou și dăm la cuptor 35-40 min.
  11. Dupa 20-25 min, acoperim cozonacul cu folie de aluminiu si îl lăsăm în continuare la copt.
  12. Când îl scoatem din cuptor, punem tava pe o parte, ca să nu se lase cozonacul.

cozonac cu ciocolata

cozonac cu ciocolata

cozonac cu ciocolata

Simplu, rapid și bun, aceasta este rețeta noastră de COZONAC CU CIOCOLATĂ! Să vă fie de cel mai bine! Vă las mai jos și alte idei de rețete de cozonac:

  1. Cozonac cu nuca si ciocolata
  2. Cozonac cu magiun si rahat
  3. Cozonac de post cu nuca si cacao
  4. Cozonac cu pesto si parmesan
  5. Cozonac pufos cu lapte
  6. Cozonac Spirala – Cozonac cu ciocolata
  7. Cozonac cu stafide si scortisoara
  8. Cozonac rusesc impletit
  9. Cozonac fara framantare
  10. Cozonac spirale

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.