Cozonacul perfect nu exista…sau?! Ei bine, acest Cozonac cu nuca si ciocolata s-ar putea sa fie chiar cozonacul perfect! Desi e pufos si plin de ciocolata si nuca, se pregateste foarte usor, mai ales daca folositi ingredientele potrivite si un mixer cu suport, care sa va ajute la framantat. Dar, chiar daca alegeti sa framantati aluatul cu mana, nu va faceti griji, sunt sigura ca veti reusi si, pana la urma, este un exercitiu cardio foarte bun!
Aceasta reteta de Cozonac cu nuca si ciocolata este mostenita de la Buni Lili, mama lui Sergiu, recunoscuta pentru cozonacii ei perfecti! Sergiu imi povestea cum in copilarie mama lui facea cozonac de sarbatori pentru tot blocul! Il chema pe tatal lui sa ii tina masa si ea avea o tehnica magica, prin care dadea aluatul de masa si iar il framanta pana devenea suplu si elastic. Mi-am dat seama ca Sergiu a vazut multi cozonaci de casa la viata lui, pentru ca mi-a spus din start, cand am terminat aluatul, ca tava nu e suficient de mare! Dar, cu mama-soacra la telefon, reteta de Cozonac cu nuca si ciocolata a iesit perfect!
Unul dintre sfaturile lui Buni Lili, care mi-a scris reteta de Cozonac cu nuca si ciocolata super-mega detaliat, a fost sa folosesc faina Baneasa, pentru rezultate sigure. Zis si facut, pentru ca stiti deja ca e faina mea preferata! A iesit un cozonac absolut divin! V-am lasat AICI sfaturile pentru reusita oricarui cozonac si va las mai jos secretele retetei noastre de azi!
Cozonac cu nuca si ciocolata – tot ce trebuie sa stii despre reteta:
- din cantitatile date in reteta ies 2 cozonaci mai mici, daca ii coacem in tava pentru chec (15x10x5cm inaltime) sau un cozonac mai mare, daca il coacem in tava mare, speciala pentru cozonac (30x15x10cm inaltime).
- putem folosi drojdie proaspata sau uscata – 10g drojdie uscata, 20g drojdie proaspata. Daca folosim drojdie proaspata, o frecam cu 2 linguri de zahar, pana devine lichida, apoi o amestecam cu laptele caldut.
- trebuie sa lasam aluatul sa dospeasca de 2 ori: o data dupa ce il framantam si apoi, dupa ce il modelam si il asezam in tava, inainte de coacere.
- ungem cu ou numai dupa ce a dospit, inainte de a-l da la cuptor.
- putem sa-i dam cozonacului aceasta forma, rotita, sau putem sa ii dam o forma clasica: punem umplutura, il rulam si il asezam in tava.
- nu uitati sa pregatiti ingredientele din timp si sa le lasati sa ajunga la temperatura camerei inainte de a incepe retete.
Faina Baneasa a facut o treaba excelenta, ca de obicei! O recomand cu drag pentru cozonaci si prajituri de casa, pentru checuri sau alte creatii delicioase in bucatarie!
Ingrediente pentru un Cozonac cu nuca si ciocolata
- 250ml lapte caldut
- 10g drojdie uscata activa
- 600g faina Baneasa 000
- 150g zahar tos
- 1 ou mare
- o priza sare
- 1 lingurita extract de vanilie
- 100g unt moale, la t camerei (min 80% grasime)
- 400g crema tartinabila de ciocolata cu alune
- 300g nuca macinata
- un ou batut (pentru a unge cozonacul)
Amestecam drojdia cu laptele caldut. Lasam amestecul deoparte 10 minute. In robotul de bucatarie punem faina, oul, zaharul. Framantam 2-3 minute, apoi incepem sa turnam laptele, in fir subtire. Dupa ce incorporam tot amestecul de lapte si drojdie, punem cele 100g unt moale, treptat. Framantam pana avem un aluat elastic, omogen, usor lipicios. Eu am framantat cca 20 de minute la viteza medie, cu o pauza la fiecare 5-6 minute, pentru a se odihni robotul.
Vom obtine un aluat omogen, elastic. Il mutam pe masa unsa cu putin ulei si il framantam cu mana. Il intindem si il impaturam de mai multe ori. Formam o bila de aluat si o mutam intr-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentara si il punem intr-un loc caldut. Eu pun aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul aprins. Lasam sa dospeasca 3 ore sau pana aluatul isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul pentru Cozonac cu nuca si ciocolata a dospit, intindem un dreptunghi de aluat de ½ cm grosime. Ungem aluatul cu amestecul de crema de ciocolata si nuca, intr-un strat uniform. Rulam foaia de aluat, de la mare la mic (incepem cu latura scurta).
Din ruloul obtinut, taiem unul din capete, de cca 5 cm si il punem deoparte. Taiem ruloul in doua, pe lung, lasand un capat de 5 cm. Trecem capatul netaiat printre cele 2 fasii de aluat, pentru a obtine o floare.
Impletim cele doua fasii de aluat, iar la final includem in impletitura si bucata de rulou taiata initial. Mutam cozonacul in tava unsa cu spray non-stick sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Lasam sa dospeasca o ora sau pana creste cel putin 4-5 cm. Ungem cozonacul cu ou batut si il coacem in cuptorul incins la 160°C cu ventilatie sau 180°C static, timp de 35-45 minute. Dupa cca 20 minute de la introducerea in cuptor, acoperim cozonacul cu folie de aluminiu, ca sa fim siguri ca nu se rumeneste prea tare. Cozonacul e gata cand trece testul scobitorii.
Reteta de Cozonac cu nuca si ciocolata este gata! Veti vedea ca e pufos si totusi, plin de ciocolata si nuca delicioasa! Alaturi de faina Baneasa va dorim spor la cozonaci!