Cozonac cu magiun si rahat, un cozonac delicios, care se rupe pale-pale si care va ramane, cu siguranta, in caietul de retete al familiei! Absolut delicios, aromat si spectaculos, este ideal si pentru a fi oferit cadou celor dragi de Sarbatori!
Pentru cele mai bune rezultate si un cozonac super-pufos, am folosit faina pentru cozonac de la Baneasa. O recomand cu drag, o folosesc de foarte multi ani si rezultatele sunt garantate!
Cozonac cu magiun si rahat – tot ce trebuie sa stii despre reteta si sfaturi pentru un cozonac reusit!
- in primul rand, cand incepem o reteta de cozonac, trebuie sa avem marele ingrediente cheie – RABDAREA! Cei mai pufosi cozonaci sunt cei care sunt lasati sa dospeasca in voia lor, cat este nevoie. Ceea ce e minunat, pana la urma, pentru ca ne lasa timp sa facem orice altceva in acest timp.
- eu dospesc intotdeauna cozonacii de 2 ori – prima data dupa framantarea aluatului, apoi dupa ce ii modelez, ii mai las o data la dospit in tava
- framantat ati zis? Da, aluatul pentru cozonac trebuie framantat mult, foarte mult. De aceea recomand cu mare drag un mixer cu stand, caruia ii atasam carligul pentru framantare. Pentru a nu supra-solicitat mixerul, eu framant 15 minute, apoi iau o pauza de 15 minute, apoi din nou, alte 15 minute, la inceput la viteza mica, apoi la viteza mai mare. Cu cat framantam mai mult, cu atat se formeaza mai bine reteaua de gluten, ce care ajuta la pufosenia cozonacului.
- dupa ce framantam, e nevoie sa impaturim. Adica mutam aluatul pe planseta tapetata cu faina si il intindem cu mana intr-o foaie. Apoi il impaturim ca pe un plic. Facem operatiunea aceasta de mai multe ori, ajuta la acea reteta de gluten de care va spuneam mai sus. Rezultatul este un cozonac care se rupe in fasii!
- la ultima impaturire, eu dau aluatului o forma de bila si il las la dospit intr-un bol incapator. Cel mai bun loc pentru dospit? Am mai spus-o de multe ori, chiar de la reteta de aluat de pizza facut in casa – in cuptorul inchis, cu lumina aprinsa. Se formeaza un efect de sera, temperatura este constanta, lumina becului ajuta temperatura creascuta. Lasam la dospit minim 2 ore sau pana isi dubleaza volumul bine de tot.
- va recomand sa lucrati aluatul pe masa unsa cu putin ulei, nu cu faina. In cazul cozonacului, reteta trebuie respectata cu strictete, ca la farmacie, deci nu vrem sa adaugam extra faina.
- dupa ce au dospit a doua oara, in tava, cozonacii sunt unsi cu ou sau galbenus si merg la cuptor. Temperatura potrivita pentru cozonaci este de 180 grade cu ventilatie. Dupa 30 de minute in cuptor, ii acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde crusta.
- toate ingredientele pentru cozonac, inclusiv faina, trebuie sa fie la temperatura camerei cand incepem reteta. Eu le pregatesc cu o seara inainte pe blatul de bucatarie. In ceea ce priveste faina, obisnuiesc sa o cern de 2-3 ori inainte de folosire. Cea ce ajuta ca faina sa fie foarte aerata, uscata si perfecta pentru un cozonac reusit!
- dupa ce scoatem cozonacii din cuptor, ii lasam putin sa se raceasca in tava, cat sa ii putem manipula. Ii rasturnam pe un gratar de bucatarie, pe lateral. Astfel ei se racesc uniform, nu trasnpira in tava, nu se lasa. Acest pas este foarte important pentru a pastra cozonacii frumos crescuti si pufosi!
- Dupa ce se racesc, ii putem pune in tava in care s-au copt. Ii acoperim foarte bine cu prosop gros sau o fata de masa. Astfel se pastreaza la fel de pufosi zile bune!
Cozonac cu magiu si rahat – ingrediente pentru 2 cozonaci
- 500g faina Baneasa pentru cozonac
- 1 lingurita rasa de sare
- 2 oua
- 150g zahar tos
- 200ml lapte
- 80g unt
- 10g drojdie uscata (1 ½ pliculet) sau 25g drojdie proaspata
- 1 lingurita esenta vanilie
- coaja de la o lamaie BIO
- 600g magiun
- 500g cubulete de rahat
- 1 lingurita esenta rom
- un galbenus pentru uns cozonacul
Incalzim laptele putin, avand grija sa nu fiarba. Il amestecam cu drojdia si zaharul si lasam sa se odihneasca 10 minute.
In bolul mixerului cernem faina, punem ouale, coaja de lamaie, vanilia, sarea. Turnam amestecul de lapte si drojdie. Amestecam bine cu accesoriul pentru framantare (sau framantam totul cu mana). Continuam sa framantam, adaugand treptat cubuletele de unt, pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde foarte usor de peretii vasului. Framantam minim 30 de minute cu mixerul, cu pauze la fiecare 10-15 minute.
Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei si il framntam 5-6 minute, timp in care il impaturim ca pe un plic. Apoi formam o bila de aluat pe care o punem intr-un bol curat. Punem bolul intr-un loc uscat si cald, pentru a dospi timp de 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Eu pun intotdeauna aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul apins.
Pentru umplutura, amestecam magiunul, rahatul, romul.
Cand aluatul a dospit, il scoatem din bol, il intindem intr-o foaie de 30x30cm. Taiem 12 patrate. Distribuim in mod egal umplutura in fiecare. Tragem de marginile aluatului, care e foarte elastic, pentru a obtine 12 bile.
Asezam bilele in tavi – pe unele le-am asezat intr-o tava rotunda, de 23 cm diametru, pe celelate in tava clasica de cozonac. Tavile le ungem cu unt sau ulei inainte.
Dam din nou la dospit, alte 2 ore sau pana isi dubleaza volumul in tava.
Ungem cozonacii cu ou batut si, optional, presaram nuca sau alune.
Coacem in cuptorul incins la 180C, 45-50 minute. Dupa 30 minute de coacere, acoprim cozonacii cu folie de aliminiu si continuam coacerea.
Reteta de Cozonac cu magiun si rahat este gata! Si este delicioasa, promit! Daca nu ati incercat pana acum faina pentru cozonac de la Baneasa, va promit rezultate foarte bune!
Mod de preparare cozonac cu magiun si rahat
- Incalzim laptele putin, avand grija sa nu fiarba. Il amestecam cu drojdia si zaharul si lasam sa se odihneasca 10 minute.
- In bolul mixerului cernem faina, punem ouale, coaja de lamaie, vanilia, sarea. Turnam amestecul de lapte si drojdie. Amestecam bine cu accesoriul pentru framantare (sau framantam totul cu mana). Ccontinuam sa framantam, adaugand treptat cubuletele de unt, pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde foarte usor de peretii vasului. Framantam minim 30 de minute cu mixerul, cu pauze la fiecare 10-15 minute.
- Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei si il framntam 5-6 minute, timp in care il impaturim ca pe un plic. Apoi formam o bila de aluat pe care o punem intr-un bol curat. Punem bolul intr-un loc uscat si cald, pentru a dospi timp de 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Eu pun intotdeauna aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul apins.
- Pentru umplutura, amestecam magiunul, rahatul, romul.
- Cand aluatul a dospit, il scoatem din bol, il intindem intr-o foaie de 30x30cm. Taiem 12 patrate. Distribuim in mod egal umplutura in fiecare. Tragem de marginile aluatului, care e foarte elastic, pentru a obtine 12 bile.
- Asezam bilele in tavi – pe unele le-am asezat intr-o tava rotunda, de 23 cm diametru, pe celelate in tava clasica de cozonac. Tavile le ungem cu unt sau ulei inainte.
- Dam din nou la dospit, alte 2 ore sau pana isi dubleaza volumul in tava.
- Ungem cozonacii cu ou batut si, optional, presaram nuca sau alune.
- Coacem in cuptorul incins la 180C, 45-50 minute. Dupa 30 minute de coacere, acoprim cozonacii cu folie de aliminiu si continuam coacerea.