Trebuie sa recunosc ca nu sunt cel mai mare fan cozonac in forma lui clasica. Sigur, pot manca 2-3-5 feli imediat ce este scos din cuptor si numai daca are foooooarte multa umplutura, dar nu ma dau in vant dupa cozonac in general. Asta pana acum. Pana la reteta de cozonac cu ciocolata. De ce? Pentru ca reteta de cozonac cu ciocolata a schimbat viziunea mea asupra cozonacului si am impresia ca va fi o surpriza placuta si pentru voi! Cozonacul acesta frumusel este cadoul meu din suflet pentru toata echipa Lidl Romania, pentru inca un an minunat de cand colaboram atat de bine impreuna!
Totul a inceput cu un drum la Lidl si cu un borcanel de crema de ciocolata cu alune din gama Deluxe. Sigur ca puteam sa ung pur si simplu crema pe paine…dar…nu imi place sa fac lucrurile cu jumatate de masura! Apoi m-am gandit ca as face un aluat dospit, pentru ca imi place cum miroase in casa cand dospeste aluat, imi pare ca miroase a Craciun si a tot ce e mai bun intr-o casa. Apoi m-am gandit sa fac aluat dospit, de cozonac si sa fac niste cornuri cu ciocolata. Si apoi…lucrurile au scpat pur si simplu de sub control si, in miez de noapte, am facut reteta de azi, de care sunt foarte multumita si sper sa se afle si pe masa voastra de Craciun – COZONAC CU CIOCOLATA!
[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]Tot felul de sfaturi utile pentru cozonac cu ciocolata![/box]
- folositi cu incredere drojdie proaspata, daca este cu adevarat proaspata si o folisit imediat ce o cumparati, aluatul va creste frumos si va mirosi mai frumos decat un aluat dospit cu drojdie uscata
- daca nu gasiti drojdie proaspata, folosit 7g drojdie uscata, pe care o amestecati direct cu faina, fara a fi nevoie sa o amestecati cu laptele
- daca nu va place umplutura de ciocolata (desi cred ca asa ceva e aproape imposibil) puteti sa umpleti cornurile din care este facut cozonacul cu mac, nuca, rahat dat prin masina de tocat, dulceata.
- daca folositi un mixer, nu uitati sa atasati accesoriile pentru framantare, cele spiralate. Daca framantati cu mana, trebuie sa framantati aluatul pana este foarte elastic si nu se mai lipeste de mana si vas. Nu va temeti sa il aruncati de masa, sa il intoarceti pe toate partile. Pana la urma, framantatul de mana poate fi o adevarata terapie intr-o zi mai uratica 🙂
Ingrediente pentru un cozonac de 26 cm:
- 500g faina Castello pentru cozonac
- 2 oua
- 70g zahar tos Castello
- 180ml lapte pilos
- 60g unt Pilos
- 25g drojdie proaspata
- 300g crema de ciocolata cu alune Deluxe
- un galbenus pentru uns cozonacul
Incepem cu laptele, pe care il incalzim putin, avand grija sa nu fiarba. Amestecam laptele cu drojdia proaspata si lasam sa se odihneasca 10 minute. In bolul mixerului cernem faina, punem ouale, zaharul tos, cubuletele de unt, amestecam bine cu accesoriul pentru framantare (sau framantam totul cu mana). Turnam si amestecul de lapte si drojdie si continuam sa framantam, pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde foarte usor de peretii vasului. Rasturnam aluatul pe masa tapetata cu putina faina si il framntam 5-6 minute, apoi formam o bila de aluat pe care o punem intr-un bol curat. Punem bolul intr-un loc uscat si cald, pentru a dospi timp de 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Eu pun intotdeauna aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul apins. Cand aluatul a dospit, il scoatem din bol, il impartim in 2 parti egale, formam 2 bile de aluat, pe care le intindem in doua foia de cca 25cm diametru.
Am folosit crema de ciocolata Deluxe, cu bucatele de alune pentru a umple cozonacul. A fost delicioasa! Intindem 200g crema de ciocolata pe una din foi, nivelam foarte bine cu ajutorul unei spatula si asezam deasupra a doua foaie de aluat. Taiem aluatul in 16 triunghiuri egale, folosind un cutit bine ascutit sau o rola pentru pizza. Rulam fiecare triunghi de la mare la mic. Ungem bine cu unt o forma pentru tort cu diametrul de 26 cm si peretii detasabili. Asezam cornurile de aluat astfel: 9 de jur imprejur, culcate intr-o parte si 7 pe mijloc, in picioare. Acoperim forma cu un prosop curat si lasam din nou la dospit, cca 2 ore, in cuptorul inchis, cu becul aprins. Dupa 2 ore veti vedea ca aluatul a dospit frumos si depaseste marginile formei, iar cornuletele au format un cozonac, fara a mai fi loc intre ele.
Coacem al nostru cozonac cu ciocolata timp de 30-35 minute, in cuptorul incins la 180°C. Dupa cca 15 minute de coacere, scoatem tava din cuptor si ungem cozonacul cu galbenus, folosind o pensula de patiserie. Dupa coacere, lasam cozonacul sa se raceasca in forma 10 minute, apoi putem deschide forma si putem aseza cozonacul pe un platou. In plus, daca doriti, puteti sa il pudrati cu zahar inainte de a-l taia, dar numai cand este complet rece. Sa va fie de cel mai bine si nu uitati ca la Lidl gasiti toate ingredientele de care aveti nevoie pentru reteta de “Cozonac cu ciocolata” dar si alte retete speciale de Craciun si Revelion 🙂
Foarte frumos arata si delicios♡Abia astept sa il fac si eu mai ales ca locuiesc langa Lidl:)
Multumim pentru idee!
Cu drag!
Nutella preparata termic…..crezi ca este o idee buna?
Nu cred ca e o idee rea.