Platouri de aperitive reci am azi pentru voi, nimic spectaculos, doar niste retete simple si foarte la indemana oricui, retete de aperitive clasice, la care puteti apela ori de cate ori aveti de organizat o masa festiva 🙂 Sunt retetele mele de baza, retete de incredere, care nu dau gres niciodata si ies la fel de delicioase de fiecare data!
CHIFTELUTE DIN CARNE DE PORC
2 kg de carne tocata de porc
3 oua
6 felii de franzela, vechi de 1-2 zile
150ml lapte
o ceapa rosie tocata marunt
3-4 catei de usturoi trecuti prin presa
un cartof mare fiert si dat pe razatoare
sare + piper + condimente pentru porc
½ legatura patrunjel verde, tocat foarte fin
faina
ulei pentru prajit
De obicei nu cumpar carne tocata, ci carne de porc pentru lucru, sau un amestec de pulpa si fleica, pe care apoi le toc fie la macelarie, fie acasa. Intr-un bol pun carnea de porc, usturoiul trecut prin pesa sau tocat foarte fin, cartoful fiert si dat pe razatoare, ceapa toacata foarte fin, patrunjeul verde spalat si tocat, condimente dupa gust. Mie imi place mereu sa imi fac propriile mixuri de condimente, gasiti retetele mele pentru condimente AICI. Inmuiem foarte bine feliile de franzela in lapte, apoi le stoarcem foarte bine in maini si punem in compozitia pentru chiftele doar miezul, fara coaja. Secretul meu pentru chiftele? Le condimentez foarte bine si le framant foarte mult, astfel incat aromele sa se intrepatrunda bine, apoi nu le prajesc imediat, ci las compozitia la rece minim o ora inainte de a le praji. Dupa ce modelam chiftelele, cu mainile usor umezite, le trecem prin faina, apoi fie le prajim in baie de ulei, la foc mediu spre mic, pana sunt frumos rumenite pe toate partile, fie le prajesc in cuptor, fara a le da prin faina inainte, la 180C, cca 20-25 minute, timp in care scutur tava de cateva ori, pentru a se coace uniform.
CHIFTELUTE DIN CARNE DE PUI
500g piept de pui
500g pulpe dezosate
50g pesmet
50g parmesan dat pe razatoare
2 felii de franzela
o legatura de patrunjel verde tocat foarte fin
o ceapa alba mare, data pe razatoare
2 catei de usturoi dati pe razatoare
coaja de la o lamaie
2 oua mar
sare, piper, oregano, busuioc, cimbru dupa gust
faina
ulei pentu prajit
Spalam si curatam bine pieptul si pulpele de piele, apoi le dam prin masina de tocat. Amestecam bine toate ingredientele (feliile de franzela le inmuiem in apa, apoi le stoarcem bine si folosim doar miezul pentru compozitie). Framantam bine compozitia si o lasam la rece 2 ore inainte de prajire. Dam chiftelutele prin faina, scuturam excesul, apoi le prajim in ulei incins, la flacara mica, intorcandu-le des, pana sunt rumenite pe toate partile. Le scoatem din ulei folosind o spumiera.
DEGETELE DE PUI
500g file de piept de pui
3 oua
5 linguri faina + 5 linguri faina
sare, piper
condimente pentru pui
200g fulgi de porumb maruntiti
50g susan
ulei pentru prajit
Spalam bine pieptul de pui si il taiem in fasii de grosimea unui deget. Punem carnea intr-un bol, punem o lingura de ulei si condimente pentru pui dupa gust, amestecam foarte bine pentru a condimenta carnea uniform. Batem ouale ca pentru omleta, le condimentam cu sare si piper, punem 5 linguri rase de faina si amestecam bine cu telul pana aveam o compozitie ca si cea pentru clatite. Dam fiecare bucata de carne de pui prin faina (cele 5 linguri pe care le-am pus deoparte), scuturam bine excesul, apoi o dam prin amestecul de ou si la final prin fulgii de porumb maruntiti. Presaram susan si prajim degetelele de pui in ulei incins, la foc mediu spre mic, intorcandu-le des pana sunt aurii.
PESTE PANE
4 fileuri de cod sau alt peste alb
2 oua mari
5 linguri faina
un varf de cutit praf de copt
sare, piper, condimente pentru peste dupa gust
Spalam bine pestele, indepartam eventualele oase cu o penseta. Taiem pestele degetele si le condimentam dupa gust. Batem ouale cu sare si piper, punem faina si praful de copt si amestecam pana avem un aluat omogen. Trecem degetelele de peste prin ou si le prajim in ulei incins, pana sunt rumenite pe ambele parti, apoi le scoatem pe hartie absorbanta. Pestele pane este perfect pentru platouri de aperitive reci.
FRIGARUI CAPRESE (cu mozzarella, rosii si busuioc)
mini bilute de mozzarella
rosii cherry
busuioc proaspat
sare, piper, ulei de masline
Scurgem bine bilutele de mozzarella din apa, le condimentam cu sare si piper, facem frigarui din rosii cherry, mozzarella si Frunze de busuioc proaspat, apoi le stropim cu ulei de masline inainte de a le aseza pe platou.
RULADA DE CASCAVAL
500g cascaval vidat
100g sunca de porc
150g crema de branza cu ardei
Pentru modul de preparare, apasati cu incredere AICI 🙂
Ce mai pun pe platourile de aperitive? Castraveciori murati , gogosari sau diverse alte muraturi, struguri care merg perfect cu diverse tipuri de branza, fructe uscate sau proaspete, mezeluri uscate. Nimic spectaculos si totusi, niste platouri de aperitive reci foarte apreciate de toti musafirii, ori de cate ori le servim la masele in familie! Sa va fie de cel mai bine sis per ca ati gasit putina inspiratie in articolul “Platouri de aperitive reci”! Va pup, gospo-divele mele dragi!