Gomboti cu prune fara cartofi – rețetă simplă, gustoasă și de post
Toamna ne aduce belșug în coșul de fructe și amintiri în farfurie. Iar gomboții cu prune sunt una dintre acele rețete care ne duc cu gândul la copilărie, la bunici, la mirosul de scorțișoară și zahăr ars. Astăzi vreau să-ți arăt o variantă de Gomboți cu prune fără cartofi, dar la fel de delicioasă – o rețetă simplă, care se face ca o mămăligă mai groasă, apoi se transformă în niște bile aurii și parfumate, rumenite în pesmet cu zahăr și coapte ușor în cuptor.
Gomboti cu prune fara cartofi este o rețetă de post, dar atât de gustoasă încât o vei repeta și în restul anului. Pentru umplutura, poti folosi si magiun de prune. Se face rapid, cu ingrediente accesibile, și este perfectă pentru cei care vor ceva dulce fără prea mult efort.
Gomboti cu prune fara cartofi – rețetă simplă, gustoasă și de post – produsele de bază pe care mă pot baza
Pentru această rețetă, am folosit făina albă, mălaiul, grișul și pesmetul de la Băneasa – pentru că sunt produse pe care le găsesc ușor și în care am încredere. Fie că vorbim de o rețetă de suflet sau de ceva nou și creativ, îmi place să mă bazez pe ingrediente de calitate. Iar Băneasa e alături de mine de ani buni, ca un partener de nădejde în bucătărie – pentru gospodinele pricepute, dar și pentru #gospo-divele moderne care vor rețete rapide și reusite.
Gomboți cu prune fara cartofi - Ingrediente pentru ca 20 bucăți
- 6 căni de apă
- 1 cană de ulei
- 1 cană de făină albă
- 1 cană de făină de mălai
- 1 cană de griș
- 1 cană de zahăr
- un praf de sare
- miezul de la 1 păstaie de vanilie
Pentru umplutură:
- 1 kg prune, tăiate pe jumătate
- 3–4 linguri zahăr
- 1 lingură scorțișoară
Pentru pesmet:
- 300 g pesmet
- 100 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
Gomboti cu prune fara cartofi - mod de preparare
- Într-o oală încăpătoare, punem toate ingredientele odată: apa, uleiul, făina, mălaiul, grișul, zahărul, sarea și vanilia. Le fierbem la foc mediu și amestecăm continuu cu o telul, până obținem o compoziție groasă, asemănătoare cu o mămăligă densa. Luam de pe foc și lasăm la răcit complet – ideal peste noapte, la frigider, pentru o textură fermă și ușor de modelat.
- Între timp, spălăm prunele și le tăiem pe jumătate, scoatem sâmburii și le amestecăm cu zahărul și scorțișoara. Le lăsăm deoparte să-și lase zeama și să se întrepătrundă aromele.
- Într-o tigaie, prăjim pesmetul câteva minute, până devine auriu și crocant. Stingem focul și adăugăm zahărul și scorțișoara, amestecând bine.
- Cu mâinile unse cu puțin ulei, luăm câte 2 linguri din compoziția rece, o aplatizăm în palmă, punem în mijloc două jumătăți de prună, apoi închidem aluatul în jurul ei și formăm o bilă. Dam prin pesmet, apoi le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Coacem în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 30 de minute, până se rumenesc frumos. Se servesc calzi sau reci – sunt delicioși în ambele variante.
Dacă vrei să păstrezi gustul copilăriei și să-l transformi într-un desert sănătos, de post și fără bătăi de cap, încearcă acești gomboți fără cartofi. Spune-mi în comentarii cum ți-au ieșit și ce amintiri ți-au adus înapoi!