Dragii mei, astazi am pentru voi o super reteta de Cozonac de post cu nuca si cacao care nu doar ca se pregateste usopr, dar este si super, super gustos. Nici nu ati zice ca este un cozonac fara oua si unt, de post.
Pe blog gasiti mai multe retete de post care va vor fi de folos in aceasta perioada, dar nu numai.
Cozonac de post cu nuca si cacao – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Umplutura poate fi completata cu stafide sau cu diferite fructe deshidratate, in functie de gusturile familiei.
- Uleiul de masline poate fi inlocuit cu ulei de floarea soarelui. Totusi, tineti cont ca cel de masline va face cozonacul si mai aromat.
- Da, este util sa folosim pudra de turmeric pentru a obtine o culoare frumoasa, aurie a cozonacului. Insa daca nu aveti, nu este nicio problema daca nu folositi, ea nu influenteaza intr-un fel rezultatul si gustul final.
- Toate ingredientele le gasiti in magazinele Lidl Romania.
Ingrediente Cozonac de post cu nuca si cacao
- 550g faina Belbake
- 100ml ulei de masline
- 300ml apa calduta
- un pliculet drojdie uscata Belbake
- 2 pliculete zahar vanilat Belbake
- 180g zahar brun Belbake
- 1 lingurita coaja de lamaie razuita
- un varf lingurita turmeric
- esenta de vanilie Belbake
Ingrediente pentru umplutura Cozonac de post cu nuca si cacao
- 100g nuca macinata
- 2 linguri cacao
- 60g zahar brun
- esenta de rom Belbake
- putina apa (2-3 linguri)
Intr-un bol punem faina, drojdia, zaharul brun, zaharul vanilat, vanilia, coaja de lamaie si turmericul. Amestecam cu o spatula si turnam apa si uleiul de masline.
Amestecam putin cu o spatula, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat moale, nelipicios.
Acoperim bolul cu un prosop si il lasam intr-un loc caldut sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Cat timp dospeste aluatul, pregatim umplutura.
Amestecam intr-un castron nuca macinata, cacaua. zaharul, esenta de rom (dupa gust). Adaugam treptat cate o lingura de apa pana obtinem o compozitie cremoasa, ca o pasta.
Ne intoarcem la aluat. Pe masa pudrata cu faina, intindem un dreptunghi de aluat de ½ cm grosime si intindem umplutura pe foaia de aluat.
Rulam foaia de aluat, de la mare la mic (incepem cu latura scurta). Din ruloul obtinut, taiem unul din capete, de cca 5 cm si il punem deoparte. Taiem ruloul in doua, pe lung, lasand un capat de 5 cm. Trecem capatul netaiat printre cele 2 fasii de aluat, pentru a obtine o floare.
Impletim cele doua fasii de aluat, iar la final includem in impletitura si bucata de rulou taiata initial. Mutam cozonacul in tava unsa cu spray non-stick sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Lasam sa dospeasca o ora sa mai dospeasca putin.
Coacem in cuptorul incins la 160°C cu ventilatie sau 180°C static, timp de 35-45 minute.
Dupa coacere lasam cozonacul sa se raceasca complet, apoi il putem felia. Si iata ca am ajuns la finalul retetei de Cozonac de post cu nuca si cacao. Sper din suflet sa va inspire in aceasta perioada!