Anul acesta de Craciun va aduc o noua reteta de cozonac, pe care abia astept sa o incercati: Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata!
In fiecare an de Sarbatori, fie ca vorbim de Paste sau Craciun, incerc sa caut noi si noi retete de cozonac. Pur si simplu, in mintea mea, nu e Sarbatoare daca nu miroase toata casa a cozonac prospat scos din cuptor! Imi aduc aminte cu drag cum se pregatea Buni Sia pentru Craciun. Preferatii nostri erau cozonacii cu rahat. Desi, mai degraba era vorba despre rahat cu un strop de cozonac, pentru ca stia cat de mult ne place rahatul, asa ca plusa extraordinar cand era vorba de „umplutura”. Incearca si reteta de Cozonac fara framantare cu rahat! ♥
Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata – Un cozonac spectaculos!
Cozonacul spirala arata exceptional pe orice masa de sarbatoare si mai mult, poate fi oferit ca si cadou pentru cei dragi. Iese un cozonac foarte inalt, care se poate lega cu o panglica in teme de Craciun si….gata cadoul dulce!
Daca nu va place crema de ciocolata si alune…desi mi-e greu sa cred asa ceva…puteti umple cozonacul cu dulceata voastra preferata sau un amestec de magiun de prune si nuca macinata. La fel de bine puteti folosi o crema de vanilie, in care puteti amesteca stafide. Gasiti aici reteta mea de crema de vanilie Crème Patisserie (click pentru a accesa reteta).
Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Din cantitatile date iese 1 cozonac, dar este foarte simplu sa dublati cantitatile si sa faceti 2 cozonaci, din 1 kg de faina.
- Am copt cozonacul intr-o tava de 20 cm diametru si 7 cm inaltime. Il puteti coace si intr-un vas termorezistent, de tip yena, daca nu aveti o tava rotunda atat de inalta.
- Pentru ca e destul de dificil sa lucram cu fasiile lungi de aluat, va sugerez sa le taiati in jumatate pentru a fi mai usor de manevrat.
- Puteti unge cozonacul cu ou batut, pentru a fi foarte rumenit sau cu lapte, pentru un o crusta mai subtila. Eu prefer mereu sa il ung cu ou batut!
Pentru reusita sigura a retetei de Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata, am ales faina Delizia pentru cozonac. In gama Delizia gasiti cate un tip de faina pentru fiecare tip de preparat pentru cei dragi: faina pentru cozonac (in ambalaj verde), faina pentru patiserie (in ambalaj roz), faina pentru pizza ( in ambalaj turcoaz) si faina pentru brutarie (in ambalaj portocaliu).
Va invit sa vedeti toate retetele pregatite cu Faina Delizia AICI (click pentru a accesa colectia de retete).
Ingrediente Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata:
- 500g faina Delizia pentru cozonac
- 60g zahar
- 20g drojdie proaspata
- 250ml lapte caldut
- 1 ou
- 80g unt moale, la temperatura camerei
- o lingurita extract vanilie
- 200g crema ciocolata cu alune
- zahar pudra pentru garnisit
Dragi gospo-dive, cu mare drag va invit sa urmariti RETETA VIDEO de mai jos pentru modul de preparare al retetei de Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata ♥
Mod de preparare Cozonac spirala – Cozonac cu ciocolata:
- Amestecam drojdia cu zaharul pana se topeste drojdia. Turnam laptele cald deasupra, amestecam.
- Intr-un bol incapator punem faina, facem o gropita in mijloc. Turnam amestecul de lapte si drojdie. Amestecam.
- Punem oul si vanilia. Framantam un aluat foarte bine legat.
- Adaugam untul moale ci continuam sa framantam pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de peretii vasului.
- Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei si il lasam la dospit 2 ore sau pana isi dulbeaza volumul.
- Mutam aluatul pe planseta bine pudrata cu faina si il intindem intr-o foaie de 3mm grosime.
- Taiem aluatul in fasii de 5 cm latime.
- Ungem fiecare fasie cu ciocolata. Prima fasie de aluat o rulam spirala si o punem in mijlocul tavii.
- Continuam sa punem in jurul ei fasii de aluat uns cu ciocolata.
- Lasam cozonacul sa dospeasca in tava alte 30 minute.
- Ungem cozonacul cu ou batut si il coacem in cuptorul incins la 180°C, timp de 40-50 minute. Daca se rumeneste la suprafata dar nu e copt la interior, acoperim tava cu folie de aluminiu si il coacem in continuare pana este gata.
- Cand cozonacul spirala – cozonac cu ciocolata s-a racit la temperatura camerei, il pudram cu zahar.
Buna,
Revin cu un feedback legat de o postare a ta din Instagram, un story de fapt.
Cred ca si eu am intrebat despre dimensiunea tavii la aceasta reteta. Acum ca am vazut precizarea ta de pe Instagram, la o a doua privire am vazut intr-un final si sectiunea mentionata de tine. Cred ca atunci cand am citit prima oara reteta, pe mobil, am trecut mai repede la sectiunea ingrediente si modalitate de preparare, unde ma asteptam sa gasesc detaliul despre tava, si am pierdut din vedere sectiunea tot ce trebuie sa stiu despre reteta. Ce vreau sa zic e ca uneori, atunci cand continutul din pagina e foarte incarcat (cu tot felul de poze, publicitate, etc – ceea ce e complet de inteles si nu te judec pentru asta), e posibil ca din graba sa sari peste anumite informatii.
In fine, scuze de intrebare, nu a fost rau intentionata, si cred ca fara vreun ton nepotrivit. Pot sa zic sincer ca m-a deranjat tonul tau din precizarea de pe Instagram, dar pot sa inteleg intr-o oarecare masura ca esti obosita, si poate de-asta si fara rabdare. Cred ca mai ok ar fi fost sa faci aceasta precizare cu alta tonalitate, sau sa nu o mai faci deloc daca nu esti interesata sau nu poti sa intelegi cum cineva poate sa nu vada toate detaliile dintr-o postare. Trebuie sa recunosc ca am gresit aici, pur si simplu m-am uitat peste sectiunea modalitatea de preparare de mai multe ori in incercarea de a cauta informatia despre dimensiune (pentru ca aici ma asteptam eu sa fie informatia), si nu am observat cealalta sectiune.
Oricum, sarbatori fericite iti urez si sper sa ai cititoare mult mai atente!
Daniela.
Buna,
acesta este momentul in care ar trebui sa imi cer scuze? Ei bine, nu o sa o fac. NU e o chestiune de rabdare, este o chestiune de a aprecia munca unui om. Iar intrebarile acestea de tipul “la ce temperatura sa coace reteta” cand reteta incepe cu “incingme cuptorul la 180” imi confirma ca munca mea nu este respectata deloc. Stii cat dureaza sa va scriu o reteta? Nu. Nu va intereseaza, va asteptati sa fiu aici 24/24, zi de zi de zi. Sunt curioasa daca aceeasi atitudine o aveti si cand gatiti o reteta dintr-o carte de bucate si nu aveti pe cine intreba…intrebari din textul retetei.
Am inteles ca te deranjeaza reclamele si pozele. Te rog sa dai block ads si nu te mai deranjeaza nimic. Niciodata, in 12 ani de blog, nu v-am impus nimic, niciun produs si nimic. Faptul ca scrie o marca sau alta de produs, nu inseamna ca reteta nu iese fara.
Eu graba o inteleg. Graba ta. Dar aceste intrebari vin de cca 500 de ori pe zi (fara nicio exagerare). Cum te-ai simti in locul meu? Apreciata? Cand vezi ca oamenii nu se obosesc sa citeasca ceea ce ti iti ia ore bune sa scrii? Think about it.
Nu iti era vizat story-ul de pe Insta, era o remarca generala, pe care o sustin si acum si o voi sustine mereu.
Oricum, Sarbatori Fericite iti doresc!
TEODORA
Lasa ca sunt altii care te apreciaza si iti multumim pentru tot ce faci ca sa ne inspiri! I-am zis unei prietene de site-ul tau si tin sa iti spun ca incearca retete non stop, in special dulce (care nu e deloc punctul ei forte). We love you, we love the Don family
Multumim tare frumos. Sa aveti Sarbatori fericite!