Cozonac cu pesto si parmesan

Cine a hotarat ca daca a trecut Craciunul, a trecut si vremea cozonacilor? Va propun azi reteta de Cozonac cu pesto si parmesan, un cozonac sarat super aromat si pe cat de frumos, pe atat de usor de facut!

Cozonac cu pesto si parmesan

Cozonac cu pesto si parmesan – o idee excelenta pentru aperitiv dar si pentru sandwisuri! Fiind un cozonac impletit, arata minunat pe orice platou! Fiind un cozonac foarte dens, se feliaza oricat de subtire si este perfecte pentru sandvisuri!

Cozonac cu pesto si parmesan

Cozonac cu pesto si parmesan – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Din cantitatile date iese un cozonac, copt in tava clasica pentru chec. Cantitatile din reteta sa pot dubla foarte usor pentru a obtine doua bucati de Cozonac cu pesto si parmesan.
  • Pentru umplutura am folosit “pesto alle Genovese” sau pesto cu busuioc, ulei de masline, samburi de pin si parmesan. Acesta da o aroma subtila cozonacului. Puteti folosi insa si pesto rosu sau pesto din rosii uscate, dar si crema de branza amestecata cu pesto, pentru un gust sim ai subtil. Ambele variante de pesto, rosu sau verde, va asteapta la raft in magazinele LIDL, gata sa fie folosite in retetele voastre!

Cozonac cu pesto si parmesan

  • In toate retetele cu aluat dospit scrie sa “dospim aluatul in loc caldut si uscat” pentru cele mai bune rezultate. Stiati ca unul dintre cele mai bune locuri pentru a dospi aluatul este in cuptorul inchis, cu lumina aprinsa? Dar stiati ca puteti dospi aluatul si la rece? Sigur, dospeste mai incet si este de preferat s ail lasam la dospit peste noapte sau pana in 24 de ore. Aceasta metota de dospire la rece este ideala cand nu avem timp sa coacem aluatul in ziua in care l-am facut sau vrem sa pregatim aluatul din timp si sa il coacem numai cand avem nevoie.
  • Cozonacul se pastreaza proaspat 2-3 zile, la fel ca paine.
  • Daca va raman felii de Cozonac cu pesto si parmesan, le puteti transforma foarte usor in crutoane delicioase! Doar taiati cozonacul cubulete, le stropiti cu putin ulei de masline si le coaceti 10-15 minute in cuptorul incins la 180°C.

Cozonac cu pesto si parmesan

Ingrediente pentru o bucata de Cozonac cu pesto si parmesan

  • 250g faina Belbake pentru cozonac
  • 4g drojdie uscata Belbake
  • 150ml apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare Castello
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin Primadonna
  • 3 linguri pesto Baresa
  • 3 linguri parmesan/Grana Padano Lovilio
  • 1 ou pentru uns cozonacul

cozonac cu pesto si parmesan

Toate ingredientele necesare pentru reteta de Cozonac cu pesto si parmesan le gasiti in magazinele LIDL.

Mai intai amestecam apa calduta, zaharul si drojdia. Intr-un bol incapator punem faina cernuta cu sarea. Facem o gropita in mijloc si turnam amestecul de dojdie si uleiul de masline. Framantam aluatul cu mana sau cu robotul de bucatarie. Trebuie sa framantam foarte bine, pentru a obtine un aluat foarte bine legat, elastic, omogen si care nu se lipeste de peretii vasului sau de mana. Mutam aluatul intr-un bol curat, un cu putin ulei de masline. Acoperim bolul cu un prosop. Il lasam la dospit in loc uscat si caldut 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.

cozonac cu pesto si parmesan

Cand aluatul isi dubleaza volumul, il mutam pe masa de lucru. Nu este nevoie sa ungem masa, aluatul nu este lipicios. Intindem o foaie de aluat de 20x30cm si ½ cm grosime. Ungem foaia de aluat cu un strat uniform de pesto. Presaram deasupra parmesan razuit.

cozonac cu pesto si parmesan

Rulam foaia strans, pentru a obtine un rulou. Taiem ruloul de aluat in 2 pe lungime, lasand aluatul prins la un capat. Impletim cele doua bucati de aluat pentru a obtine cozonacul. Punem cozonacul in tava unsa cu ulei. Il lasam din nou la dospit o ora. Ungem cozonacul cu ou batut. Coacem in cuptorul incins la 180°C, 30-40 minute sau pana trece testul scobitorii. Dupa 20 de minute de coacere sau cand cozonacul este frumos copt si auriu, il acoperim cu folie de aliminiu. Astfel ne asiguram ca se coace la interior fara a fi prea rumenit la exterior.

cozonac cu pesto si parmesan

Reteta de Cozonac cu pesto si parmesan va deveni foarte repede preferata familiei! Pesto are o aroma foarte subtila si extra-parmesanul din umplutura face cozonacul si mai pe gustul celor mici! Este ideal pentru sandwichuri reci sau calde! Sa va fie de cel mai bine!

cozonac cu pesto si parmesan

Preferi cozonacul dulce? Incearca un din retetele de mai jos! Click pe titlu pentru a accesa reteta!

  1. Cea mai simpla reteta de cozonac!
  2. Cozonac pufos cu lapte
  3. Cozonac spieala cu ciocolata
  4. Cozonac cu stafide si scortisoara
  5. Cozonac rusesc impletit
  6. Cozonac fara framantare
  7. Cozonac cu ciocolata

 

2 Comments

  1. Andreea

    Un deliciu! Multumesc pentru inspiratie!
    La una dintre incercari am adaugat telemea, la fel de bun a iesit 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.