Prajitura cu nuca si ness – o prajitura pe care am gasit-o in caietul mamei sub numele “Prajitura Eniko”, ceea ce nu ma surprinde deloc! Mama avea obiceiul (il are si acum, de altfel) sa noteze in caiet retetele dupa numele colegei sau prietenei de la care le-a luat. Ei aveau un obicei foarte fain: de sarbatori duceau fiecare la birou prajituri si aperitive. Mai ales ca in comunism nu aveau liber de sarbatori, acesta era modul lor “ingineresc” de a sarbatori la birou. Astfel avem “Prajitura Neli”, “Saleuri Zsolt” si…prajitura Eniko sau Prajitura cu nuca si ness!
Prajitura cu nuca si ness – am auzit ca i se spune si Prajitura durere (dupa cum va explica Corina AICI de ce) – dar varianta pe care o am eu pare putin diferita. Cu mai multa cafea!
Prajitura cu nuca si ness – Tot ce trebuie sa stii despre reteta!
- Folosim 8 oua, pe care le vom separa. Batem albusurile foarte foarte foarte bine, pentru ca ne trebuie o bezea batoasa si care NU cade cand intoarcem bolul. Daca aveti un mixer cu suport sau un robot de bucatarie, e minunat! Lasati-l sa bata bezeaua 12-15 minute, pana e super-lucioasa si granulele de zahar nu se mai simt.
- Sa nu va sperie “baia de abur” pe care pregatim crema! Pur si simplu puneti apa intr-o oala mai mare si deasupra puneti o oala mai mica sau un vas din sticle termorezistent.
- Nuca nu o macinam, ci o taiem grosier din cutit sau o punem intr-un prosop/punga cu fermoar si o strivim cu sucitorul. Prajitura este mult mai delicioasa cand nuca este bucati mai mari.
- Va recomand sa coaceti 2 foi separate, nu una singura, pe care sa o taiati. Este un blat pe baza de bezea, deci este lipicios si foarte greu de taiat in 2 parti egale pe lungime. Coaceti foile in aceeasi tava, pe rand. Nu va faceti griji, compozitia nu se lasa, chiar daca este pe baza de bezea. Nu uitati ca avem si agent de crestere – praful de copt.
- Folosim unt de 82% grasime de fiecare data cand vorbim despre crème de prajituri sau biscuit si fursecuri. Untul cu 64% grasime este perfect de uns in sandwich si…cam atat. Continue foarte multa apa/zer si nu este potrivit pentru crème. Aveti toate sansele sa se taie!
- O data pregatita, prajitura se pastreaza cateva zile bune la frigider, pana la o saptamana. Desi…nu va “supravietui” niciodata ca sa ajunga la o saptamana in frigider. Ce voiam eu sa va transmit de fapt? O pastram la frigider si nu la temperatura camerei, pentru ca se topeste crema.
Ingrediente pentru o tava de 25x35cm de Prajitura cu nuca si ness:
Ingrediente pentru foi Prajitura cu nuca si ness:
- 8 albusuri
- 200g zahar tos
- 500g nuca macinata
- 150g faina
- 1 pliculet praf de copt
Ingrediente pentru crema Prajitura cu nuca si ness
- 8 galbenusuri
- 200g zahar tos
- 3 pliculete ness (2 linguri)
- 250g unt 82% grasime, la temperatura camerei
- 2 fiole esenta rom
- 4 linguri Nutella (sau crema de ciocolata preferata)
Mod de preparare Prajitura cu nuca si ness – Cum facem foile?
- Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt tava de 25x35cm. Incingem cuptorul la 160°C.
- Prajim miezul de nuca in tigaia incinsa, fara adaos de ulei, a foc mic, pana nuca e usor rumenita. O strivim cu sucitorul. Puteti sa o macinati si in blender, folosind functia pulse, pentru ca nuca sa ramana macinata grosier. Amestecam nuca, faina, praful de copt.
- Batem albusurile cu un praf de sare pana bezeaua devine pufoasa. Adaugam zaharul treptat, 1-2 linguri o data. Batem foarte bine cu mixerul pana avem o bezea lucioasa, care nu cade cand intoarcem vasul si in care nu se mai simt granulele de zahar (12-15 minute cu mixerul la vitez mare).
- Punem amestecul de nuca peste bezea si amestecam cu spatula, cu miscari e impaturie. Nu amestecat prea mult, ci doar cat sa avem un amestec omogen.
- Turnam ½ din amestec in tava. Nivelam cu spatula. Coacem 12-15 minute sau pana bezeaua e usor rumenita. Scoatem din tava ajutandu-ne de hartia de copt. Inlocuim hartia de copt, coacem a doua foaie. Lasam ambele foi sa se raceasca foarte bine.
Mod de preparare Prajitura cu nuca si ness – Cum pregatim crema?
- Pentru crema, punem intr-un vas incapator galbenusurile, zaharul, romul, ness-ul. Amestecam cu mixerul la viteza mare, 10-12 minute sau pana avem o crema de consistenta unei alifii.
- Punem crema la baie de abur (vasul cu crema peste o oala cu apa care fierbe). Fierbem la foc mic 6-8 minute sau pana crema incepe sa se ingroase si arata ca o budinca. Lasam sa se raceasca foarte bine.
- Spumam untul, care trebuie sa fie moale, la temperature camerei, pana este aerat. Adaugam crema racita, lingura cu lingura. Adaugam si Nutella sau crema de ciocolata. Vom obtine o crema extrem de aromata si delicioasa!
Nu ne ramane decat sa asamblam Prajitura cu nuca si ness! Punem prima foaie pe un platou sau fund de lemn. Punem deasupra jumatate din crema, nivelam cu spatula in strat uniform. Punem a doua foaie, apasam bine. Urmeaza ultimul strat de crema. Decoram cu nuca macinata.
Prajitura cu nuca si ness va fi un deliciu pe care NIMENI nu il poate refuza! Deisgur, pentru copii puteti inlocui ness-ul cu Inka sau ness fara cofeina. Sa va fie de cel mai bine si nu va lasati descurajati de reteta luuuunga! Am scris toate detaliile ca sa fim siguri ca totul va iese perfect!
Se poate înlocui untul cu mascarpone ?
Nu. Pentru reusita retetei recomand ca aceasta sa fie respectata intocmai.
Nu stiu unde am gresit, crema arata foarte bine cand am luat-o de pe aburi, cand s-a racit a devenit foarte ciudata, nu mai era cremoasa.
Faina o punem inainte de nuca sau dupa nuca in compozitie? Am vazut-o trecuta la ingrediente dar nu o gasesc in nici un pas.
Buna ziua. Este trecuta la pasul 2. Amestecam nuca, faina, praful de copt.
Multumesc mult pentru reteta, suna foarte bine, dar mama punea nuca macinata in compozitia cremei, e ok si asa?
Si daca las nuca din compozitia blatului, trebuie sa adaug mai multa faina ca inlocuitor?
Multumesc frumos!
Irina
Salut. Da, daca scoti nuca din blat trebuie sa mai pui putina faina. In legatura cu nuca in crema, daca asa era reteta inseamna ca sigur merge. Eu nu am testat aceasta varianta.