Azi avem in program reteta de Cozonac pufos cu lapte. Nu o sa va mint: de mica am fost fascinata de retetele de cozonac, mai ales de pregatirea lor. Sarbatorile parca nu sunt sarbatori fara un cozonac de casa! Cand Buni Sia scoatea “vailingul” (adica un vas mareeee, ca un lighean, in care facea aluatul…in cantitati industrial) stiam ca INCEPE nebunia! Toate retetele ei de cozonac incepeau cu minim 1 kg de faina! Si toate se terminau cu ea care izbea aluatul de masa de se cutremura toata bucataria! Doamne, ce dor imi e de vremurile acelea!
Daca am invatat ceva de la Buni Sia este ca un cozonac adevarat este un cozonac pufos. Pe care il strangi in maini si isi revine la forma initiala. Ca se pastreaza pufos cateva zile si are o culoare aurie. Am pastrat toate acestea in reteta de Cozonac pufos cu lapte, dar am simplificat mult reteta. Astfel, Cozonac pufos cu lapte a devenit mai usor de preparat, chiar si de gospodinele incepatoare.
Cozonac pufos cu lapte – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Folosim aluat oparit in reteta de Cozonac pufos cu lapte. Chiar daca suna complicat, de fapt e foarte simplu: facem un fel de sos bechamel, pe baza de faina si apa. Il adaugam apoi in aluatul de cozonac. Rezultatul? Cozonacul se mentine pufos si proaspat mai mult timp. Acest aluat oparit face aluatul final mai elastic, mai usor de modelat iar cozonacul cu adevarat elastic, pufos si se rupe in fasii.
- De altfel, daca ar fi sa comparam cozonacul nostru, l-am compara mai degraba cu Panettone sau Pandoro, decat un cozonac clasic.
- Pentru coacere, folosim o tava clasica pentru cozonac sau chec.
- Ungem cozonacul cu lapte sau ou batut. Laptele ne da o crusta aurie si mai moale, in timp ce oul batut ne da la final o crusta foarte rumena si mai crocanta.
- Reteta de Cozonac pufos cu lapte poate fi o reteta de baza, de la care sa pornim pentru cozonac umplut cu mac, nuca, rahat, dulceata, ciocolata. Cand intindem cele 3 foi de aluat pentru cozonac, le putem unge cu diverse umpluturi inainte de a le rula si aseza in tava.
- Pentru un cozonac deosebit, putem umple fiecare bucata de cozonac cu o alta umplutura.
- Daca doriti, puteti adaga in aluat la final, dupa prima dospire, fructe confiate, stafide, bucatatele de rahat. Framantati pana la incorporare si apoi contiuati reteta.
Un alt “secret” pe care l-am invatat de la Buni Sia? Faina pe care o folosim la cozonac este foarte importanta pentru reusita retetei! De aceea, pentru reteta de Cozonac pufos cu lapte am ales faina Delizia pentru cozonac, o faina pe care o folosesc de mai bine de 1 an in retetele mele si care mi-a oferit mereu rezultate foarte bune.
Faina Delizia – Adauga deliciu mesei!
In gama Delizia gasiti 4 tipuri de faina, fiecare conceput pentru retete speciale:
Faina alba 000 – Faina pentru patisserie – faina in ambalaj roz – ideala pentru toate retetele de prajitura si deserturi. Eu o folosesc in special la cupcakes, muffins, blat de tort.
Faina de grau alba 650 – faina pentru brutarie – faina in ambalaj portocaliu – ideala pentru tot ce inseamna brutarie: cornuri, chifle, baghete si mai ales paine.
Faina petru pizza – Faina in ambalaj turcoaz – ideala pentru pizza, normal, dar si pentru focaccia.
Faina pentru cozonac – faina in ambalaj verde – cea pe care o folosim azi este faina ideala pentru cozonac si placinte!
Sper ca am lamurit tot ce era de stiut despre reteta de Cozonac pufos cu lapte si acum putem trece la pregatirea ei 💜
Ingrediente pentru un Cozonac pufos cu lapte:
- 50g faina Delizia pentru cozonac
- 150ml apa
- 500g faina Delizia pentru cozonac
- 250ml lapte caldut
- 50ml ulei
- 100g zahar tos
- 10g drojdie uscata
- 10g sare
- 2 linguri coaja de portocala
Pentru aluatul oparit: amestecam foarte bine 50g faina si 150ml apa. Folosim telul si amestecam pana nu mai sunt cocoloase. Punem oala pe foc, la foc mediu si amestecam pana se icnalzeste foarte bine si compozitia devine ca un jeleu, usor transparenta. Nu trebuie sa fiarba. Tragem de pe foc si lasam sa se raceasca foarte bine.
In bolul mixerului punem restul de ingrediente: 500g faina, laptele caldut, uleiul, zaharul, drojdia, sarea, coaja de portocala. Adaugam si aluatul oparit si racit. Framantam pana avem un aluat foarte elastic. Mutam aluatul pe planseta pudrata cu faina si il mai framantam putin.
Facem o bila de aluat si o asezam intr-un bol incapator, uns cu ulei. Acoperim cu un prosop curat si lasam sa dospeasca 2 ore sau pana isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut si uscat. Cel mai bun loc pentru dospire este in interiorul cuptorului, cu becul aprins. Astfel, temperatura si umiditatea sunt constante si aluatul creste frumos.
Cand aluatul isi dubleaza volumul, il rasturnam pe planseta si framantam pentru a scoate excesul de aer. Impartim aluatul in 3 parti egale. Intindem fiecare parte de aluat cu sucitorul intr-o foaie de 30x20cm.
Rulam foaia de aluat pentru a face o bila. Asezam cele 3 bile de aluat in tava pentru cozonac, unsa cu ulei. Lasam din nou la dospit pana aluatul isi dubleaza din nou volumul si ajunge pana la marginile tavii. Ungem cozonacul cu lapte si il dam la cuptor incins la 180°C. Coacem 30-45 minute sau pana cozonacul este frumos rumenit si trece testul scobitorii. Scoatem tava din cuptor si o lasam pe o parte pana cozonacul se raceste complet. Astfel ne asiguram ca nu se lasa cozonacul.
Cu mana pe inima va spun ca este una dintre cele mai reusire retete de cozonac pe care le-am facut vreodata! Cozonac pufos cu lapte este…ca un vis pufos, aromat si perfect pe orice masa de Sarbatoare.
Alaturi de faina Delizia, va dorim un Paste Fericit alaturi de toti cei dragi sufletului vostru! 💜
Incearca si alte retete cu faina Delizia:
- Prajitura cu gem si bezea
- Cozonac spirala
- Tort Amandina
- Cozonac cu stafide si scortioara
- Colacei impletiti pentru Paste
- Biscuiti de casa spritati
Fara oua?
Fara.
A ieșit minunat! Eu am adăugat și cacao, nuci, mac și rahat
Ma bucur mult ca ti-a placut!
Cum procedez cu bilelele daca vreau sa umplu cozonacii cu nuca?
Acesta este un cozonac simplu. Orienteaza-te spre o reteta de cozonac cu nuca sau adapteaza dupa cum poti aceasta.