Tocamai am incheiat LIVE-ul “Nicio saptamana fara paste” pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen. Am incheiat LIVE-ul si am plans. De ce? De emotii. De bucurie ca v-am aratat una dintre retetele mele preferate, o mostenire de familie, o reteta cu care am crescut – Taietei cu branza ca in Ardeal, taietei cu branza ca la Buni Sia.
Secretele retetei de Taietei cu branza ca in Ardeal:
In Ardeal, la Cluj si in imprejurimi, taieteii cu branza sunt nu doar o mancare, ci o traditie. Buni Sia, pe care o stiti deja in cei 10 ani de blog si de la care am invatat secretele inceputului in bucatarie, are 3 ingrediente de baza:
- TAIETEII LATI sau “lastele” cum le spunem noi, sunt esentiali pentru adevratii Taieti cu branza a la Buni. Va recomand cu mare drag taietii lati cu 8 oua de la Baneasa. Au culoare, aroma si textura taieteilor pe care ii facea Buni in casa, cand era inca in putere. Sunt taietei cuiburi, pe care ii puteti fierbe asa, pentru taietei mai lungi, sau ii puteti farama in maini, pentru taietei mai scurti
- BRANZA DE BURDUF este esentiala pentru reteta noastra de azi. Buni v-ar spune ca o puteti inlocui, da’ numa’ in caz de urgenta, cu un cas de oaie sau o crema Focsani. Dar, de cate ori aveti ocazia, folositi o branza de burduf adevarata, usor sarata si poate un pic iute, cu o aroma puternica. O branza care merge perfect cu urmatorul ingredient essential…
- SLANINA AFUMATA. Cineva a lasat un comentariu in timpul live-ului in care mi-a spus “nu-i asa ca viata fara slanina ar fi nefericita”? Asa e. Pentru noi, ardelenii, viata ar fi ciudata fara o slanina afumata buna, cu soricul tare. o slanina pe care o prajesti pana devine sticloasa. Slanina perfecta pentru crestat si prajit la foc deschis, la iarba verde. Asta e slanina perfecta pentru reteta de taietei cu branza!
Daca ati pierdut LIVE_ul de azi, puteti vedea filmarea AICI 🙂
Ingrediente pentru 4 portii de Taietei cu branza ca in Ardeal:
- 200g taietei lati cu 8 oua Paste Baneasa
- 100g cubulețe de slaninuta
- 300g branza de burduf
- 2-3 linguri smântână dulce
Mod de preparare Taietei cu branza ca in Ardeal:
- Intr-o oala incapatoare punem la fiert 2 litri de apa. Cand apa fierbe, adaugam sare si punem taieteii la fiert. Fierbem taieteii 6 minute, dupa instructiunile de pe ambalaj.
- Intr-o tigaie prajim cubuletele de slanina, la foc mic, pana slanina este sticloasa, rumena si isi lasa toata grasime. Scurgem o parte din grasimea lasata de slanina.
- Punem taieteii fierbinti, fara a-i scurge din apa in care au fiert.
- Punem si branza de burduf si 2-3 linguri de smantana dulce. Amestecam la foc mic, pana branza de burduf este topita.
La final, daca va lasa sufletul (si daca sunteti ardeleni intelegeti exact ce spun aici), puneti si un pic de zahar tos peste taieteii fierbinti. Da, stiu: ce are de-a face zaharul tos cu taietii in care am pus slanina afumata si branza de burduf? Cum ar zice Buni a mea draga: numa incearca, s-apoi ii vedea tu cum ii!” 🙂 Sa va fie de cel mai bine si ma bucur din inima ca am putut sa va impartasesc o reteta atat de speciala pentru mine, o bucata din sufletul meu!
Exact asa ii mănânc si eu, cu zahar. Cei mai deliciosi
Minunati!