Tocanita cu 3 feluri de ciuperci

Tocanita de ciuperci
Azi fara prea multa vorbarie, ca am impresia ca s-a instaurat astenia de primavara in cazul meu, ca numai la retete culinare nu imi sta capul, ci numai la plecat. Nu stiu unde, ca nu pot pleca, deci nu vreau sa imi fac ganduri inutile, dar tot ce imi doresc e sa plec cu masina. Nu, eu nu conduc, dar iubesc sa stau in dreapta, cu geamul lasat si sa ascult muzica si sa nu ma mai gandesc la nimic. Dar pana una alta, pana cand vine concediul sau o mini-vacanta, e musai sa muncim. Si sa gatim. Azi, tocanita cu 3 feluri de ciuperci. Nimic desebit dar totusi o combinatie minunata 🙂

Ingrediente pentru 4-6 portii:
– 7-8 catei de usturoi
– 100ml ulei
– 500g ciuperci champignon
– 500g ciuperci pleurotus
– 500g hribi (sau 100g hribi uscati)
– 200ml vin alb
– cateva crengute de cimbru
– 2 foi de dafin
– sare, piper
– 300ml smantana dulce pentru gatit
– 100g parmesan proaspat razuit
– o legatura mare de patrunjel

Mai intai curatam ciupercile si le taiem fasii. Ciupercile uscate sunt foarte simplu de folosit si de gasesc si la noi, mai ales ciuperci mai “exotice” gen hribi, galbiori, ghebe. Trebuie sa le punem intr-un vas incapator si sa le acoperim cu apa fiarta cu putina sare. Punem apa fierbinte peste ciuperci, amestecam si le lasam asa vreo 30 de minute. Cand ciupercile si-au revenit, respectiv sunt frumos hidratate si arata a ciuperci proapete pe care tocmai le-am taiat felii, e momentul sa le punem la scurs intr-o sita si apoi sa le tamponam cu servetele de hartie pentru a scapa de excesul de apa. Intr-o cratita mare punem uleiul si in el usturoiul dat pe razatoarea mica sau trecut prin presa. Nu lasam usturoiul prea mult, pentru ca, daca se arde, devine amar. Peste usturoi punem cele 3 feluri de ciuperci si amestecam bine. Ciupercile o sa lasa ceva apa, asa ca nu va faceti giji, nu se arde usturoiul, ci fierb ele in suc propriu. Punem si crengutele de cimbru, foaia de dafin, sare si piper dupa gust. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi punem si vinul si patrunjelul taiat marunt si lasam totul la foc mic, pana ciupercile sunt moi si lichidul a scazut aproape de tot. Asta e momentul perfect sa punem smantana de gatit si parmesanul proaspat razuit. Amestecam, la foc mic, pana parmesanul e topit si sosul e bine legat.

Preparare Tocanita de ciuperci

De servit, cel mai bine si mai bine merge cu mamaliga, cel putin mie asa imi place. Eu folosesc malai pentru mamaliga rapida, care fierbe in 3 minute si il fierb in jumatate apa, jumatate lapte, ca are un gust mai deosebit. Daca vreti, puteti folosi si mai putin usturoi, dar ciuperci + usturoi = love. Si mai mult de atat, in momentul in care usturoiul atinge uleiul incins si isi elibereaza aroma, INSTANT se declanseaza senzatia de foame, pofta si imi ploua in gura. Si se pare ca nu numai mie mi se intampla asta, ci in general 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

15 Comments

  1. Ruse Tatiana

    Fata arata delicios!

  2. florinel

    Ma vad obligat sa spun ca acest fel de mancare se numeste mai degraba ciulama decat tocanita(diminutiv de la tocana-ceva in care exista si bucati de carne) dar fara suparare zilele acestea o execut si eu.Cu respect.

    • Florinel, in Ardeal, la mine pe vale, vorba aia, nu exista termenul de ciulama, la noi toate-s tocanite 🙂 spor la gatit si nu are de ce sa fie cu suparare, zonele culinare ale tarii sunt multe 🙂

  3. Chiar tocanita de ciuperci ma gandeam sa fac zilele astea. Treburile alea din mamaliga arata ff bine. Problema e ca eu dupa ce mananc mamaliga la juma de ora iar simt foamea :))
    de condus nici eu nu conduc. Am carnet dar nu-mi place, e o corvoada.

    • Asa-i? pe cand credeam ca nimeni nu ma intelege la faza cu condusul, mi-ai scris tu si mi-ai redat speranta ca se poate trai si fara a conduce :)))

      asa e mamaliga asta, trece repede prin stomac, asa ca, vorba lui tata…ia cu pita :)) te pup :*

  4. Manuela

    Minunata prezentare, Teo ! Esti o adevarata minune, la fel ca baietelul tau ! Am vazut de nenumarate ori filmuletul in care apare dulceata ta de baiat !
    Vreau sa-ti multumesc pentru tot ce faci si sa te rog sa-mi spui cum ai realizat cercurile acestea de mamaliguta ? Arata magnific !
    Te sarut cu tot dragul !
    Manuela

  5. OLIMPIA

    TREBUIE SA FIE FOARTE GUSTOASA,AM S-O INCERC!

  6. mariang

    preferatele mele

  7. tocanita de ciuperci e super delicioasa…eu, stiam alta reteta, dar asta iti lasa gura apa!
    ms! cand voi avea timp, o voi incerca!

  8. O reteta minunata si foarte gustoasa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.