Siiiiiii m-am intors cu noi retete culinare. Nu stiu daca v-a fost dor de mine in saptamana de absenta, dar mie mi-a fost dor de voi. Vreau sa intelegeti de ce nu am postat zilele astea, ca sa nu credeti ca v-am ignorat cu desavarsire. Eu nu fac nimic din ce nu simt. Aproape niciodata. Poate doar atunci cand e vorba de oamenii pe care ii iubesc foarte mult, gen mama, Luca, fratele meu. Nu gatesc niciodata daca nu sunt manata de pasiunea si iubirea pentru gatit. Daca am zile negre, in care sufletul mi-e incarcat, in care sufar dintr-un motiv sau altul, prefer sa comand pizza decat sa fac o mancare in care nu pun suflet. Pentru ca mama mi-a spus mereu ca ingredientul principal al oricarei retete cuinare este iubirea. Si eu am inteles asta abia acum, cand gatitul e lucrul care ma bucura cel mai mult in lumea asta si totusi sunt zile in care nu ma pot apropia de bucatarie. Asa ca, decat sa pun retete numai de dragul de a fi puse, am preferat sa imi iau o mica pauza, pentru ca nu am stat pe roze, sufleteste vorbind. Insa sunt sigura ca o sa treaca si zilele astea mai negre, poate o fi astenia de primavara, poate sunt intr-o continua astenie de primavara, dar inca sper 🙂
Si pentru o intoarcere semi-spectaculoasa, am ales o reteta simpla 🙂 Piadine. Facute in casa. Pentru ca mi-e dor de Italia si de Elvetia si… de framantat aluat cu mana. Asta e unul din lucrurile care imi plac mie cel mai mult: sa framant aluat cand sunt suparata, ca merge treaba mai cu patos, framantatul e mai intens si aluatul iese cel mai frumos si mai elastic 🙂
Ingrediente pentru 4 piadine mari:
– 500g faina
– ½ lingurita sare
– ¼ lingurita praf de copt sau bicarbonat stins cu apa minerala
– 80g unt gras, la temperatura camerei sau untura sau 80 ml ulei de masline
– 250ml apa minerala, apa plata sau lapte
Punem faina intr-un bol adanc, cel al mixerului in cazul meu, facem o gropita in mijlocul fainii si punem toate ingredientele. Amestecam cu mixerul (caruia i-am atasat paleta pentru framantat) cateva minute, la viteza mica, pana toate ingredientele sunt amestecate. Mutam apoi aluatul pe planseta tapetata cu putina faina (foarte putina, pentru ca aluatul chiar nu e lipicios) si il framantam, sa tot fie vreo 10 minute, pana avem un aluat elastic si bine legat. Il lasam sa se odihneasca o ora intr-un vas curat, acoperit cu folie alimentara. Cantarim apoi aluatul, il impartim in 4 parti egale si intindem din fiecare bila de aluat un cerc cu diametrul de 20-23cm si inaltimea de 3-4 mm.
Piadinele se coc in mod normal pe plita, in cuptorul special dar cum n-avem cuptor pe lemne in apartamentul nostru de 43m patrati, am copt piadinele in tigaia grill de fonta. Piadinele se coc 2-3 minute pe fiecare parte, ideea e ca imediat ce o punem in tava, trebuie sa o intepam bine cu furculita, ca sa se coaca uniform, sa se coaca si la interior si mai ales sa nu faca bule.
Dupa ce sunt gata, cat sunt inca fierbinti, e important sa le acoperim cu folie alimentara ca sa ramana moi. Apoi le folosim cum vrem…fie le umplem cu salam uscat, prosciutto, rucola, rosii sau ce mai e in mod normal intr-o piadina (sau, pe romaneste, ce avem in frigider) fie le putem folosi ca blat pentru pizza. Luca a fost mai incantat de varianta 2 🙂 Idee e ca sunt minunate la micul dejun, chiar si simple, sau langa un hummus bun, guacamole sau alte dipuri. Sa va fie de cel mai bine si…mi-a fost dor de voi!
Si noua ne-a fost dor de tine. Bine ai revenit.
Frumoasa si emisiunea. Succes.
Multumesc din suflet! :*
numai bune si rapide:)
🙂 apoi chiar ca!
omg! ambele variante arata ”bieton” 😀 Eu azi am mancat piadina cu… nutella 😀
nutella RULZ! 🙂
Bine ai revenit printre noi…….si haide…..vorba aia…fii barbata…….nu ne da Dumnezeu mai mult decat putem duce, iar tu esti o femeie puternica, poate prea puternica pentru cate probabil duci in suflet.
Multumesc 🙂 ai foarte mare dreptate cu ce spui…poate prea puternica 🙂
bine ai venit inapoi!!!! dupa ploaie vine si soarele,nu uita! eu una sunt in vacanta dintre sesiuni cum ar veni si sunt pregatita sa vad ce retete de-ale tale mi-au scapat!!!
Multumesc, scumpa! te pup :*
Arata minunat! Te imbratisez!
Si eu :*
Par usor de facut si cred ca sunt delicioase. Revin dupa ce le fac .
Sper ca ti-au placut 🙂
Mmmm ce gustoase trebuie sa fie!!am retinut reteta!!
cu mare drag 🙂
In curand voi gati si eu piadine, voi folosi faina naturala (ecologica) integrala, revin cu un feedback dupa ce le gust. 🙂
le-am facut deja de 2 ori! Mega succes! Le-am folosit si pe post de blat de pizza. Acelasi succes!
Desi le-am acoperit cu folie alimentara, in cateva ore bucata neconsumata s-a facut tare ca piatra. Oricum sunt mega gustoase, nu ar trebui sa ramana nemancate:)