Asta e una dintre primele retete culinare postate pe blog. Si e pacat ca nu v-ati bucurat de ea, poate din cauza ca nu avea poze din timpul preraparii sau poate cine stie, e o reteta de prajitura banala si nu o sa va placa. Dar eu consider ca merita incercata, pentru ca e o reteta foarte simpla, atat de simpla si de clasica incat Buni Sia stie sa o faca cu ochii inchisi si ii iese de fiecare data absolute perfect. Pentru ca nu are cum sa nu iasa. Si pe cat e de simpla, pe atat e de apreciata, chiar si de cei care nu mananca in mod normal prajituri de casa.
Si daca foile de napolitane sau “foile Lica” sunt un soi de cliseu comunist, vreau sa impartasesc cu voi o cugetare de duminica seara, asa, la un pahar de vin 🙂 Am postat asta pe Facebook-ul meu personal, dar simt nevoia sa o impart si cu voi, nu de alta, dar din cand in cand simt nevoia sa va arat cate o bucata din sufletul meu, ca sa stiti ca Teo e nu e doar gospodina, nu e doar mamica, nu rade mereu, dar iubeste, asa cum stie ea iubi si e femeie mai presus de toate si cand e cazul, va “musca din dusmani”, conform cliseului, ca sa apere ce e al ei 🙂 Cugetarea de duminica seara a fost despre clisee … it can happen to the best of us…pentru ca avem asteptari prea mari, pentru ca ne duce sufletul mai mult decât ne duce capul, pentru ca iubirea, de orice fel ar fi ea, este oarba…unde mai pui ca fetele bune merg in Rai, fetele rele merg unde vor, Kharma is a bitch si toate celelalte clisee, pe care, desi le urasti din toata fiinaa ta si razi cand le folosesc altii, cand te regasesti in ele, nu mai e deloc amuzant. Si totusi, atat de neamuzant pe cat este, iubim in continuare, “orbeste”, ca in cliseul pe care il uram si speram ca, macar de data asta, n-o sa ni se intample noua si de data asta, cliseul ala cu “ti-am zis eu” n-o sa ni se aplice noua. Dar o sa trecem peste toate, nu? Pentru ca femeia s-a emancipat, e puternica, trece peste greutati cu fruntea sus, nu? Sigur, femeile sunt puternice, pot sa treaca peste orice ca sa le fie bine…chiar si peste alte femei. Da da, un suflet “cald si inocent” de femeie poate calca in picioare fara nicio remuscare sufletul unei alte femei. Fara sa o cunoasca, fara sa ii pese cine e, ce e, ce a trait sau cat de sincer si de mult iubeste. Si cand se întampla asta, ajungi sa iti doresti ca aia cu “Kharma is a bitch” sa se adevereasca macar de data asta. Dar stii cum e…”kharma is never a bitch to bitches”.
Aaaa…nu asa era vorba? Am inventat-o eu acum? Scuze ca am stricat cliseul perfect si cu toate astea, cu lacrimi in ochi, cu sufletul strans si cu un nod in gat care nu trece nici cu cel mai puternic Strepsils, iubesti in continuare. Pentru ca esti femeie. Una care nu trece peste alte femei, una care, cu ochii mari și inocenti, de ai zice usor ca e “proasta satului”, a trait suficient de multe ca sa stie ca nu există iubirea perfecta, dar iubeste in continuare. Pentru noi, “proastele de bune”, imi doresc sa se aplice oricare din cliseele “ce dai aia primesti”, “va veni si vremea ta”, “meriti ce e mai bun pe lume”. Pentru ca un lucru e cert, daca tot vorbim de clisee…capul plecat “bitches” il taie. Sau era cu sabia? Asta mi-a scapat, ca e un cliseu care nu mi-a plăcut niciodata 🙂
Sa revenim la napolitane, deci…
Ingrediente pentru un pachet de foi:
– 450g zahar tos
– un pachet de unt (200g)
– 4 oua
– 500g nuca macinata
– 2 lingurite esenta de vanilie facuta in casa (sau o fiola esenta de vanilie)
– esenta de rom dupa gust
Mai intai si mai intai, luam o cratita mare, cu fund dublu, in care se poate desfasura in voie operatiunea nuca. Daca nu aveti cratita cu fund dublu, le topiti pe toate la bain marie, adica puneti cratita peste una in care fierbe apa, astfel incat sa topiti totul la aburi. Si daca nu vreti asa, puneti cratita direct pe foc si amestecati des, la foc mic, ca sunt sigura ca buna, la tara, nu facea bain marie 🙂 In cratita punem zaharul pe care il topim, la foc mic, pana isi schimba culoarea si se caramelizeaza, insa cu grija, sa nu il ardem. De asta e important focul foarte mic si amestecatul des. Punem apoi si untul si amestecam pana se topeste. Punem apoi ouale, batue ca pentru omleta si amestecate cu esentele. Amestecam totul foarte bine si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand in continuu, pana avem un caramel gros.
Punem apoi nuca, amestecam bine si mai lasam sa dea un clocot. Apoi tragem de pe foc si…umplem foile. Punem deasupra un fund de lemn si o greutate, ce aveti la indemana…eu am avut Kitchen Aid-ul, deci l-am pus pe el 🙂
Pofta mare sa aveti, va pup cu mare drag si sa fie asta o saptamana frumoasa pentru noi toti 🙂
Am mancat si eu reteta asta. Sunt foarte bune, dar conteaza foarte mult foaia de napolitana.
Conteaza, da 🙂 Dar in ultima vreme cam toate sunt la acelasi standard, sunt 3-4 producatori, eu am nimerit unele chir ok, de la Lidl
Teo, m-a intristat postarea ta fiindca trec prin asa ceva momentan si numai pe tine speram sa nu te aud ca vb asa. Nu te cert, nu doamne fereste dar te indragesc tare mult de atatia ani de cand iti citesc blogul si nu-mi place sa te stiu suparata si nici cu capul plecat. O sa mai bag si eu aici cateva clisee care sa stii ca-s adevarate, viata merge inainte si timpul le vindeca pe toate. Si cea mai cea, cui pe cui se scoate. Eu stiu ca o sa-ti gasesti linistea adevarata, ai cel mai de nadejde ajutor, pe Luca. Asta iti doresc din suflet (ce de altfel imi doresc si mie) liniste si putere de munca 🙂
Anca draga, nu trebuie sa te instristeze nimic 🙂 eu cred ca e important ca atunci cand un om simte ceva, fie ca e de bine, fie ca e de rau, sa se exprime. Si eu ma exprim cel mai bine prin scris. nu sunt trista, nici atat de fericita pe cat as vrea, dar niciodata nu voi tine capul plecat in fata nimanui si te rog sa faci si tu la fel. Te pup si te imbratisez si ma bucur ca esti langa mine :*
Ieri le-am facut.Au iesit dementiale….
ma bucur foarte tare ca au fost pe gustul tau 🙂
maine merg la mama, ea este mai priceputa in ale prajiturilor:))…o sa facem impreuna reteta asta! multumiri!
spe ca v-a iesit frumos 🙂
Pofta buna !!!
Preferatele mele, buni mereu imi prepara napolitane 🙂
Cam da, asta e adevarul, napolitanele astea sunt specialitatea bunicilor 🙂
scuze… dar am uncercat de 3 ori si nu iese 🙁 cand pun ouale in cratita cu unt si rahar topit, se lasa fire de oua. Dece oare?
Pentru ca e prea tare focul.
Pingback: Top 5 prajituri de casa | TopFive.ro
Buna, am facut si eu o prajitura cu fol de napolitana (cu altfel de crema, nu dupa reteta asta), am folosit foi de la mega image si s-au inmuiat in ultimul hal. Un fel era cu crema de margarina, rahat si banane, intinsa rece pe foi, iar ce-a de-a doua era budinca de cacao de la plic, pusa calda. In ambele cazuri foile s-au fleoscait ingrozitor. Sa fie crema sau foile de vina oare? As mai face o prajitura dar mi-e frica sa nu paesc iar la fel.
Ioana draga, eu mereu fac crema aceasta cu nuci si niciodata nu am avut probleme. Poate incerci reteta de Pasti, sper sa iti placa si sa ma anunti cum a iesit! Sarbatori fericite!
🙂 Chiar mi-a aratat fiul meu foile de napolitane la ultima tura de cumparaturi.. si ii explicam ca nu stiu sa la fac umplutura…, dar asta s-a schimbat..bine ca vine weekendu’ facem prima proba Multu’
Oldies but goldies, multumim Teo! Ne-ai salvat cu reteta asta simpla si delicioasa!
Sa va fie de cel mai bine!