Azi am pentru voi o reteta speciala – Platou cold cuts cu Salinate! “Cold cuts” se refera la carnuri feliate care se servesc reci sau calde, pe un platou festiv sau in sandvisuri. Dar “SALINATELE”? Ce sunt Salinatele? Niste produse traditionale crud-uscate maturate în Salina Turda.
Mereu am avut o slabiciune pentru specialitatile din carne. De cand eram mica as fi renuntat la o prajitura pentru o felie de pastrama, nu e un secret pentru nimeni. Probabil sunt si gusturile mostenite J V-am mai povestit despre tatal meu care era un foarte mare carnivor si chiar daca iubea fasolea frecata, la finalul unei mese “de post” isi taia un rand de slanina sau o bucatica de carnat de casa. Pentru ca da, in viziunea lui, cea mai buna leguma e porcul. Nu mananc zi de zi carne, insa specialitatile crud-uscate despre care vreau sa va vorbesc azi sunt cu adevarat deosebite!
Ce sunt specialitatile crud uscate Salinate?
Sunt sortimente crud-uscate, pregatite cu cea mai mare grija si respect pentru voi, consumatorii, intr-una din galeriile de la Salina Turda. Salina Turda este una dintre cele mai cunoscute saline din Romania, recunoscuta inca din vremea romanilor pentru calitatea sarii. Producatorul CIA Aboliv foloseste puterea sarii si condimente naturale pentru produsele SALINATE, produse de cea mai buna calitate si cu un gust special. Sortimentele din portofoliu? Ceafa de porc, pulpa, cotlet si piept de porc, cele pe care le-am folosit si eu azi pentru Platoul cold cuts 🙂
Am pentru voi 3 idei de preparate pe baza de Salinate: Platou cold cuts, Smochine aperitiv si Ardei iute umplut cu branza si invelit in piept de porc. Desigur, produsele se pot consuma ca atare, in sandvisuri sau in orice combinatie doriti voi. Dar nu eram gospo a voastra daca nu va aratam la ce le-am folosit eu, nu?
PLATOU COLD CUTS
Un platou potrivit pentru mesele in familie, mesele festive, cocktail-uri si petreceri. Este o combinatie de gusturi, arome si texturi, pentru care am combinat Salinatele, branzeturi, dulceata si fructe.
Ce am folosit pentru Platou cold cuts?
- Toata gama de Salinate: pulpa de porc, cotlet, ceafa si piept. Pieptul si ceafa au un strat fin de grasime si un gust specific dat de aceasta. Pulpa si cotletul sunt macre, perfecte pentru cei care prefera carnea mai slaba.
- Branzeturi: branza de capra, branza cu mucegai si rulada de cascaval. Reteta de rulada de cascaval o gasiti AICI. Puteti alege orice fel de branza va place, avand grija sa fie minim 2-3 tipuri de branza, pentru toate gusturile. Nu va place branza de capra? Puteti alege branza de burduf, feta sau telemea de oaie. La capitolul branza cu mucegai, din nou, posibilitatile sunt nenumarate.
- Dulceata si fructele sunt optionale, desigur, insa combinatia Salinate-fructe, branza-dulceata este de incercat, promit! Eu am pus pe platou dulceata de smochine, miere, smochine. Peste tot platoul am presarat nuci tocate grosier.
Smochine cu branza de capra si sortimente Salinate
Smochinele umplute cu branza de capra si invelite in bacon sunt un aperitiv foarte cunoscut si apreciat, asa ca trebuia sa incerc reteta in varianta aceasta, folosind sortimentele Salinate.
Taiem smochinele in cruce, pana la jumatate. Apasam cu grija in partea de jos a smochinei, astfel incat sa se deschida ca o floare. Umplem smochinele cu branza de capra. Puteti folosi si branza de burduf sau o alta branza usor cremoasa.
Peste branza de capra am ales sa pun feliute de cotlet de porc. Am stropit totul cu miere si nuci.
Este un aperitiv care se poate servi rece sau le puteti baga la cuptor timp de 10-12 minute, la 180°C. Alegerea este a voastra! 🙂
Ardei iuti umpluti cu branza si infasurati in piept de porc
Este o reteta pe care v-am mai prezentat-o si este una dintre preferatele mele, desi in mod normal nu sunt cel mai mare fan ardei iute. Aceasta este insa singura varianta in care ii mananc cu mare drag! In plus, doream sa incerc reteta folosint pieptul de porc din gama de Salinate , in locul clasicului bacon.
Taiem ardeii iuti pe lung, indepartam cu grija partea de seminte si nervuri. Umplem ardeii cu branza ricotta condimentata dupa gust. Pentru a umple ardeii mai usor, va sugerez sa puneti branza intr-un pos sau o punga si sa ii taiati doar foarte putin varful. Umplerea ardeilor va fi o joaca de copii!
Nu va ramane apoi decat sa infasurati ardeii iuti in piept de porc si sa ii dati putin la cuptor sau sa ii prajiti pe grill. Minunati! Iar pieptul de porc Salinate a dat ardeilor o aroma aparte!
Sper ca v-au placut ideile mele de servire pentru produsele traditional crud-uscate Salinate! Dar mai mult sper sa incercati sortimentele Salinate, care sunt remarcabile! Pentru a va starni si mai mult curiozitatea de gospo-dive-incercatoare-de-retete-si-ingrediente-noi dar si pentru ca stiu ca va plac povestile frumoase, va invit sa apasati play video-ului de mai jos si aflati povestea Salinatelor, preparate cu drag si grija in Salina Turda. 🙂
Buna, Teo! Îmi poți spune, te rog, din ce magazin cumperi gama aceasta? Eu m-am tot uitat prin supermarket-URI si nu am văzut. Ori nu am fost eu atenta, ori nu se găsesc peste tot.. Multumesc!