.Azi va aduc reteta de Cornulete cu migdale sau fursecurile perfecte pentru mic dejun, gustare, interventie in caz de “cadere de glicemie” 🙂 De cand eram mici am fost obisnuiti de Buni Sia sa avem mereu dimineata la micul dejun un dulce de casa, ceva perfect langa o cana de lapte sau de ceai. Fie ca erau Biscuitii spritati (click pe titlul pentru a accesa reteta) sau faimosii ei Biscuiti cu gem, Buni a mea avea mereu ceva la indemana. Cred cu tarie ca aceste “mici obiceiuri” ale ei mi-au facut copilaria mai frumoasa, ca fiecare frantura de amintire lasata de ea, Bubu Doru (bunicul meu), tata Vasile sau mama Lucia, mi-au ramas adanc inradacinate in minte si in suflet si au facut-o pe Teo de azi, asa cum e ea.
Daca pentru voi sunt “Teo de la Teo’s Kitchen”, pentru Luca sunt “mama Teo”. Desi are imediat 9 ani, inca nu imi vine sa cred ca sunt mama, ca micuta Teo, care inmuia biscuitii lui buni in lapte cald, e mama. Si, la fel ca si Buni Sia, ma asigur mereu ca avem “ceva dulce” facut in casa pentru inima mea mica. Reteta de cornulete cu migdale va fi foarte apreciata de mici si mari in aceeasi masura: unii pentru cafea, altii pentru ca…fug la joaca avand un cornulet in mana 🙂
Ce trebuie sa stii despre Reteta de cornulete cu migdale?
- este musai-musai sa folositi un unt de foarte buna calitate, cu minim 80% grasime, asa cum este untul Pilos de la Lidl. Untul este cel care da fragezimea cornuletelor si senzatia ca “se topesc in gura”.
- eu am folosit migdale, dar puteti opta si petru 250g migdale – 250g nuci
- toate ingredientele le gasiti la un pret mai mult decat ok in magazinele Lidl
- cornuletele cu migdale se pastreaza pana la 2 saptamani in borcane/caserole inchise ermetic
- o data pregatit, aluatul pentru cornulete cu migdale sta foarte bine la congelator pana la 3-4 saptamani. Il puteti pregati in avans pentru ocazii speciale si sarbatori, sau il puttei portiona pentru mini-portii de cornulete pe care le coaceti cand aveti pofta
- zaharul pudra de la final este optional, puteti renunta la el daca doriti sa “taiati” din calorii. Reteta de cornulete cu migdale este foarte aromata pentru ca zaharul pudra vanilat sa fie strict optional
Ingrediente pentru 50-60 buc Cornulete cu migdale:
- 200g unt Pilos 82% grasime
- 200g zahar pudra Castello
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 250g faina Castello
- 500g migdale Belbake
Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei. Daca ati uitat sa scoateti untul din timp de la frigider, il puteti bate spuma cu 2 linguri de lapte fierbinte. Batem spuma untul moale, miezeul de la pastaia de vanilie si zaharul pudra. Amestecam 8-10 minute cu mixerul la viteza mare, pana untul devine foarte spumos si granulele de zahar nu se mai simt.
Dam migdalele in blender, in 2 transe, pana sunt maruntite. De ce e important sa nu dam toate migdalele prin blender o data? Pentru ca nu au suficient loc sa se “desfasoare” si veti obtine mai degraba o pasta, datorita uleiului din migdale. Punem peste spuma de unt faina si migdalele macinate. Amestecam pana avem o compozitie omogena, bine legata. Infasuram compozitia in folie alimentara si o dam la rece o ora inainte de folosire.
Modelam cornuletele si le asezam in tava, pe hartie de copt. Nu este neaparat sa le dati forma aceasta. Puteti sa coaceti bastonase, bilute etc. Este insa important ca aluatul sa fie rece. Altfel fursecurile se vor lasa la copt si nu isi pastreaza forma, indiferent care ar fi ea.
Cocem cornuletele 12-15 minute in cuptorul incins la 180°C, cu ventilatie. Le coacem pana sunt aurii. Chiar daca sunt inca usor moi cand le scoateti din cuptor, nu inseamna ca nu sunt coapte. Pe masura ce sa racesc, se vor intari. In plus, daca sunt prea coapte (pana sunt rumenite si nu doar usor aurii), nu mai sunt la fel de fragede. Pe masura ce coaceti cate o tava de cornulete (mie mi-au iesit 3 tavi mari, din cele de la cuptor), scadeti cu 1-2 minute timpul de coacere, cuptorul fiind din ce in ce mai incins.
Toata casa va mirosi extraordinar, a cornulete cu migdale! Iar dupa ce se racesc, le puteti trece prin zahar pudra vanilat. Sunt delicioase, se pregatesc usor, le puteti avea mereu la indemana, gasiti toate ingredientele la cel mai apropiat magazin Lidl! Sa va fie de cel mai bine, va pupa gospo si va mai si iubeste! 🙂
Delicioase cornulețele!!! Am avut emoții când am văzut textura aluatului, nu am prea reușit sa formez cornulețe, i-am făcut rotunzi, dar la gust sunt minunați! Mulțumesc, Teo, pentru rețetele minunate pe care ni le oferi!
Cu mare mare drag, Cristina!
sunt geniale cornuletele!!! De cand caut o reteta asemanatoare.. Am incercat multe retete , insa toate ieseau prea tari. La aceste cornulete am observat ca daca macin nucile nu foarte foarte marunt, ies mai fragede. probabil pt ca nu sta conpozitia atat de compact. Se modeleaza mult mai ușor daca las la frigider peste noapte. In plus , am pus si un ou,.
Multumesc muuuuult pentru retets! Deja e de baza in bucataria mea!
Ma bucur ca ti-au placut!