Nu mai ai idei pentru retete de vara? Ai manca o salata, dar parca nu tot aceeasi in fiecare zi? Ai vrea o reteta care sa se pregateasca usor, fara a petrece prea mult timp “la butoane”? O reteta care sa tina foarte bine cateva zile la frigider? Sa fie usor de transportat si la drumul lung cu masina, in vacanta, dar si in caserola pentru birou? Sa fie economica si cu ingrediente la indemana? Desi par foarte multe cerinte cu privire la o singura reteta, ele sunt indeplinite TOATE de reteta de azi SALATA DE CONOPIDA!
Ce ar trebui sa stii despre SALATA DE CONOPIDA?
- toate ingredientele sunt accesibile, economice si le gasiti oricand in magazinele LIDL 🙂
- in reteta clasica, asa cum o pregeste si mama mea, Salata de conopida este o salata aperitiv pe baza de maioneza. Eu am preferat sa inlocuiesc aproape total maioneza cu iaurtul grecesc, care este un iaurt cremos, cu minim 10% grasime. Am adaugat doar o lingura cu varf de maioneza la toata cantitatea de salata si a iesit minunata! Iaurtul grecesc Pilos este o solutie excelenta pentru a inlocui maioneza cand doriti sa faceti ca o reteta sa fie mai light.
- conopida nu trebuie fiarta prea tare, pentru ca salata de conopida sa nu devina pastoasa. Fierbem conopida cat sa intre furculita in ea, dar totusi sa ramana crocanta.
Si…inca ceva despre SALATA DE CONOPIDA
- Chiar daca morcovul nu este absolut necesar in reteta, el da nu doar un strop de aroma ci mai ales un strop de culoare!
- Ceapa rosie poate fi inlocuita si ea cu o ceapa alba. Insa ceapa rosie da un plus de culoare si are o aroma mai putin intepatoare decat ceapa alba. Puteti folosi, daca doriti, si ceapa verde sau praz.
- Mararul este de inlocuit in Salata de conopida cel putin din punctul meu de vedere, dar sigur ca e o parere subiectiva 🙂 Puteti alege patrunjel sau cozi de ceapa verde pentru a va aromatiza salata.
Ingrediente pentru 6-8 portii Salata de conopida:
- o conopida medie (1 kg inainte de curatare)
- un morcov mare
- o ceapa rosie mare
- 30g maioneza Kania
- 100g iaurt grecesc Pilos
- sare Castello
- piper Kania
- marar verde proaspat
- 2 catei de usturoi trecuti prin presa sau tocati foarte fin
Curatam conopida si o desfacem in buchetele mici, avand grija sa indepartam cat de bine cotoarele mari. Fierbem buchetetelele de conopida si bastonasele de morcov in apa cu sare. Legumele trebuie sa fie fierte al dente, astfel incat sa ramana usor crocante.
Scurgem bine conopida si morcovii. Paseram copida cu ustensila pentru piure sau cu o furculita. Nu folosim blenderul decat daca dorim o pasta de conopida in locul salatei. Si pasta de conopida e la fel de savuroasa!
Adaugam morcovul taiat cubulete foarte mici, ceapa rosie taiata fin, mararul tocat marunt, usturoiul. Adaugam maioneza, iaurtul, condimentam dupa gust cu sare si piper. Dupa gust, putem adauga si zeama de lamaie sau o lingurita de mustar.
Salata de conopida este delicioasa exact asa cum e, ca o masa principala light, de vara, ca un aperitiv la mesele festive, ca o gustare alaturi de biscuiti sarati. DE-LI-CIOA-SA! Sa va fie de cel mai bine!
Excelenta!
Ma bucur ca va place, este minunata!