Resedinta mea de vara…e la tara 🙂 De fapt, resedinta mea permanenta e la tara, doar ca vara “ma mut” in balcon sau terasa, daca vreti sa ii spuneti asa. Nu am un balcon foarte mare si, din putinul spatiu pe care il aveam, am construit si o camara. Pentru ca nu poti sa fii o gospodina adevarata fara o camara adecvata, nu? Si totusi, in putinul spatiu care a ramas in balcon, mi-am organizat mica mea oaza de relaxare. Despre asta vreau sa va vorbesc azi: Cum decoram balconul vara?
Cum decoram balconul vara? – MOCHETA SAU GRESIE?
Desi cand am finisat apartamentul (acum 7 ani cand ne-am mutat) am optat pentri gresie de exterior in balcon, anul trecut am pus, peste gresie, o mocheta verde, stil gazon. De ce am optat pentru mocheta? Pentru ca mi-am dorit sa pot umbla desculta in balcon, iar gresia, avand un balcon pe nord-vest, era ingrozitor de rece. Daca totuși optati pentru gresie, alegeti un model usor de curatat, fara prea multe striatii. Va recomand un mop cu abur ca si cel de la Dirt Devil pentru curatarea si dezinfectarea rapida a balconului, mai ales daca aveti si animale de companie ca si Ruffy, care isi face veacul in balcon 🙂
Cum decoram balconul vara – MASA SI SCAUNE?
La toate magazinele de amenajari interioare si bricolaj veti gasi zeci, sute de modele de masute si scaune pentru exterior, in functie de marimea balconului, stilul adoptat si numarul de “locatari” ai balconului. Eu am optat insa pentru o bancuta din fier forjat, artizanală. Este absolut superba si atat de rezistenta incat o pot lasa mostenire lui Luca 🙂 A costat 450 lei si o ador!
Tot la capitolul “pe ce ne asezam in balcon” vreau sa va povestesc despre cele 2 scaune. Le-am cumparat in 2006, cele mai ieftine pe care le-am gasit, ca sa avem scaune la masa din bucatarie “pana una alta”. Doar ca “pana una alta” s-a transformat in vreo 5 ani de folosire, pentru ca mereu au fost alte prioritati. Intr-un final apoteotic am comandat scaunele de lemn masiv pe care le visam de la Ikea. Dar tot mi-a fost greu sa ma despart de scaunele mele, care desi urate foc, si-au facut treaba exemplar, au vazut atatea, au auzit atatea!
Asa ca le-am reconditionat: am desfacut cele 3 suruburi care tineau sezutul, am pus o panza groasa peste pielea ecologica. Am capsat panza cu un pistol cu capse, dar la fel de bine puteti folosi si cuie mici. Apoi am vopsit cadrul uratel, de aluminiu, cu vopsea spray alba mata. Au fost suficiente 2 straturi, un tub de vopsea a fost suficient pentru ambele scaune si a costat 13 lei.
Masuta din balcon mi-e aproape la fel de draga ca bancuta din fier forjat! Este o masuta care se lipeste de perete (de care se poate fixa cu holsuruburi pentru si mai multa stabilitate) si este rabatabila. O caracteristica ideala pentru un spatiu restrans! Masuta am cumoarat
-o de la magazinul Remarcabil si a fost undeva la 120 lei.
Cum decoram balconul vara – FLORI?
Nu ma întelegeti gresit cand spun ca nu vreau muscate in balconul meu. Nu e vorba ca nu imi plac, dimpotriva, mi se pare ca dau balconului un aer ingrijit si un plus de viata. Cand spun ca “nu vreau muscate in balconul meu!”…vorbeste de fapt pizma si invidia fata de cei care stiu sa ingrijeasca florile. Eu nu stiu. Le omo pe toate, oricat de mult ma stradui. Dau vina pe lumina proasta, pe soarele putin care batr in balconul meu…dar de fapt, tare am impresia ca io-s de vina 🙂 Asa ca nu sunt flori in balconul meu, dar sunt foarte multe plante aromatice.
Plantele aromatice le iau de la LIDL, in ghiveci. Jardinierele metalice le iau de la Remarcabil, dar le gasiti si in Jumbo sau in alte magazine de bricolaj, in functie de modelul pe care il preferati. Plantele aromatice stau foarte bine in balcon pentru ca nu au sore direct. M-ati tot intrebat cum îngrijesc plantele aromatice. Nu e niciun secret: nu le tin in spare direct, dar au parte de multa lumina, le ud o data la doua zile sau zilnic in zilele caniculare. Busuiocului ii rup frunzele foarte mari, intotdeauna in pereche, astfel incat sa le dau sansa sa creasca si frunzelor mici, pe care abia-abia le vedem langa tulpina, dar care se transforma…intr-un pesto excelent! 🙂
Cum decoram balconul vara – DECORATIUNI?
Mocheta avem, bancuta din fier forjat avem, masuta de lemn, scaune reconditionate…avem de toate, mai putin decoratiuni! Iar acesta este, cu siguranta, capitolul meu preferat! Sa le luam pe rand si va povestesc despre fiecare 🙂
Lumina, sa fie lumina! Felinarul roz, din fier forjat, este de la Ikea. Lumanarile rosii, in pahar, le gasiti la Pepco, la 5.99 bucata. In ciuda faptuluu ca sunt niste lumanari foarte ieftine si accesibile, au multe ore de ardere si chiar emana un parfum puternic, foarte placut. Sunt diverse arome de lumanari la Pepco, dar cele cu fructe de padure (cele rosii) sunt de departe cele mai aromate. Mai am doua felinare mai mici, ambele sunt de la Remarcabil.
Deasupra geamului am atarnat o ghirlanda luminoasa foarte draguta, care lumineaza discret si are mini-abajururi din ratan. Este pe baterii, a costat 24.99 lei la Pepco si o gasiti intr-o gama variata de culori. Ghilanda cu trandafiri este tot o ghirlanda led pe baterii si am gasit-o la remarcabil.
Perne decorative. Am ales perne decorative care sa mearga cu toata atmosfera balconului si cu salteaua de la bancuta. Salteaua in sine este de la Remarcabil, pur si simplu i-am facut eu o husa din acelasi material pr care l-am folosit pentru a capitona scaunele. De fapt, “materialul” sau panza foarte groasa si rezistenta este de fapt o draperie, pe care am gasit-o la un magazin second-hand, era nou-nouta si a costat 15 lei 🙂 Husele pentru perne sunt de la Pepco si costa 9.99 lei bucata.
Decoratiuni pentru balcon. Restul decoratiunilor, mai mici sau mai mari, vin tot de la Remarcabil sau Pepco si m-am gandit ca vor completa frumos raftul din fier forjat, in forma de para, verde, sa se asorteze cu bancuta. Raftul a costat 80 lei si l-am cumparat anul trecut, ce-i drept, tot de la magazinul Remarcabil. Da…acest magazin Remarcabil este cu adevarat REMARCABIL 🙂
Nu pretind ca am un balcon wow si nici ca e pe gustul tutoror, dar cu siguranta este pe gustul meu! Mi-am dorit sa imi crez exact ce scrie pe pernuta decorativa: o oaza de liniste si relaxare, un colt numai al meu, unde sa pot “fugi” cand am 5 minute libere. Iar seara? Cand aprind toate lumanarile si ghilanda luminoasa? Este cel mai simpatic moment al zilei 🙂
Sper ca ati gasit in articolul de azi cateva idei dragute si un strop de inspiratie pentru a transforma un balcon plictisitor intr-o oaza de bucurie, in locul perfect pentru un mic dejun sau o cina de vara.
Voi cum va aranjati balconul? Petreceti timp acolo pe timpul verii? Astept comentariile voastre!