Salatele de vara sunt, intr-adevar, nelipsite de pe masa noastra. Dar, trebuie sa recunosc ca uneori, o salata doar cu verdeturi este mai degraba o gustare racoritoare decat o masa satioasa, care sa imi tina de foame pana la cina. Asa ca azi vreau sa va propun o salata geniala, o masa completa intr-un bol: SALATA CAPRESE CU PASTE.
Desigur ca am ajuns la reteta de Salata Caprese cu paste pornind de la clasica reteta de Salata Caprese: mozzarella, rosii, busuioc proaspat, stropite cu ulei de masline extre virgin. O salata simpla, inspirata din culorile steagului Italiei si faimoasa in intreaga lume. Dar cum ar fi daca, pe langa ingredientele clasice, am adaga si niste farfalle de grau dur si un dressing delicios, care sa lege toata salata? Va spun eu: rezultatul este o salata de lins pe degete: Salata caprese cu paste! ♥
Sfaturi utile pentru reteta de Salata caprese cu paste:
- puteti sa pregatiti reteta din timp, de altfel chiar este recomandat sa faceti asta! Cu cat salata sta mai mult la frigider, de preferinta peste noapte, cu atat aromele se intrepatrund mai bine. In plus, cui nu-i place o mozzarella rece, marinata cu toate cele?!?
- Este important sa folosim paste din grau dur, iar eu va recomand Paste Baneasa. De ce paste din grau dur? Pentru ca ne dorim ca pastele sa isi pastreze foarte bine forma la fiert si sa arate bine in salata.
- Mai ales daca pregatiti salata cu o zi inainte de servire, este foarte important sa fierbeti pastele din grau dur al dente.
- Pentru reteta aceasta puteti folosi oricare din pastele scurte 100% grau dur de la Paste Baneasa: fussili, fussili tricolore, penne, penne integrale, farfalle.
- Este o reteta foarte versatila si usor de adaptat gusturilor voastre! Puteti adauga pui la rotisor taiat cubulete, creveti trasi la tigaie dar si alte legume care va plac: cubulete de vinete, buchetele de broccoli sau conopida, cubulete de avocado etc.
Ingrediente pentru 8 portii de Salata caprese cu paste
- 50g busuioc proaspat
- 3-4 catei de usturoi
- 100ml ulei de masline extra virgin
- 50ml zeama de lamaie
- 2 linguri miere
- lingura ceapa rosie
- 500g farfalle de grau dur Paste Baneasa
- 300g rosii cherry prunisoare
- o ceapa rosie mica
- 400g mini-mozzarella
- 50g frunze de busuioc
Pregatim dresgingul pentru salata: punem intr-un robot de bucatarie toate ingredientele din lista, pana la farfalle: ulei de masline, busuioc proaspat, zeama de lamaie, miere, sare, piper, ceapa. Amestecam pana avem un dressing omogen. Ceapa este optionala si o puteti omite daca nu va place gustul ei.
Fierbem 5 litri de apa cu sare. Cand apa fierbe, adaugam pastele si le fierbem dupa instructiunile de pe ambalaj, astfel incat sa fie al dente. Le scurgem foarte bine si le clatim sub jet de apa rece. Paste se clatesc numai cand le folosim pentru salata rece, niciodata cand le folosim pentru paste cu sos.
Scurgem si mozzarella, spalam rosiile si le taiem in jumatati. Tocam ceapa foarte fin, taiem marunt si frunzele de busuioc.
Peste toate, turnam dressingul pregatit si amestecam foarte bine. Dam salata la rece si acoperim bolul.
Lasam salata caprese cu paste cel putin 2-3 ore la rece, de preferinta peste noapte, pentru ca toate aromele sa fie mai intense. O puteti pregati seara pentru pranzul de a doua zi, o puteti transporta foarte usor la birou in caserola si, de ce nu, la iarba verde, fiind o garnitura minunata alaturi de un gratar.
Sa va fie de cel mai bine, gospo-dragi! Daca incercati reteta, lasa-mi un comentariu aici sau pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen! Ma bucur foarte mult cand imi aratati cum va ies retetele! Va astept si in Grupul Gospo-Divelor, unde facem schimb de retete si avem o comunitate frumoasa si prietenoasa! ♥