Tochitura de porc

tochitura de porc

V-am promis ca va aduc retete inspirate de scurta noastra vacanta la Baile Felix si azi e prima reteta – Tochitura de porc. Desigur, as putea sa infloresc un paragraf intreg despre cum aceasta reteta circula in familia mea de generatii si cum o facea si strabunica si apoi a invat-o pe Buni Sia si ea pe mine…dar ar fi niste minciuni gogonate, pentru ca in familia mea nu s-a facut tochitura, in schimb s-a facut un preparat foarte asemanator, cu pulpa, ceafa de porc si carnati de casa, pe care Buni le prajea in untura, apoi, in aceeasi untura le si conserva, in borcane. Un fel de friptura de porc combinata cu tochitura si carnatii la garnita. Sigur, fiecare familie cu obiceiurile ei si fiecare zona a tarii, la fel, cu obiceiurile ei. Un lucru e cert si pentru tochitura mea de azi si pentru friptura lui Buni: paine proaspata, de preferinta o paine cu o coaja foarte crocanta si un miez pufos sunt perfecte de inmuiat in zeama, sosul sau “zoftul” de la carne, asa cum ii spunem noi in Ardeal. Daca sunteti din zona asta, stiti sigur ce inseamna “zoft” si daca ati crescut cu bunici la tara stiti placerea de a manca paine inmuiata in zoftul de carne. Atat de simplu si atat de bun langa o ceapa rosie incat mai ca poti lasa la o parte friptura in sine.

tochitura de porc

Tochitura de porc pe care vi-o arat azi este inspirata de tochitura delicioasa pe care am macat-o la restaurantul Rustic din Baile Felix. Apropo, daca va intereseaza sa cititi despre vacanta noasta, va invit cu mare drag sa cititi articolul pe care il gasiti AICI J Si daca nu va intereseaza sa cititi tot articolul, oricum o sa va povestesc eu despre tochitura, pe care a descoperit-o mama in prima seara si, dupa ce i-am furat fiecare cate o imbucatura, ne-am comandat pe rand sin oi tochitura de porc cu mamaliguta si cu un ou ochi deasupra. Si cu zoft, mult zoft! Deci da, nu este tochitura moldoveneasca, nici tochitura de-nu-mai-stiu-ce-fel, ci este o tochitura de porc ca la Bihor, buna de tot!

tochitura de porc

Ingrediente pentru 8-10 portii:
– 1 kg pulpa de porc
– 1 kg ceafa de porc
– 1 kg carnaciori afumati
– 4 linguri untura
– 2 linguri ulei
– o ceapa mare alba
– o ceapa mare rosie
– 4 catei de usturoi
– 2 linguri pasta de tomate
– 2 linguri condimente pentru porc
– o lingura boia afumata (sau dulce/iute, in functie de preferinte)
– o lingura ierburi aromatice (cimbru, patrunjel)
– sare si piper dupa gust
– 200ml vin rosu sec

tochitura de porc

Da, reteta de azi incepe cu o carne buna de porc, asortata. Si cu o untura buna, facute de Buni si ambalata intr-un minunat borcan de 800g, pe care, nu-i asa, a ramas chiar si eticheta de “compot de cirese”, pentru ca, spre deosebire de noi, Buni chiar tine la borcanele ei si, dupa ce ne trimite tot felul de bunatati, nu uita sa se ne suna sa ne reaminteasca sa ii trimitem borcanele inapoi. Ea pune compot de cirese si ii trimite lui Luca, eu ii trimit borcanul inapoi, ea mi-l retrimite plin de untura de casa. Cam asa stau lucrurile intre noi si cam asa circula borcanele 🙂 O scurta dar binevenita paranteza, nu? Intr-o cratita mare si incapatoare, incingem uleiul, topim untura si calim ceapa taiata marunt, pana devine sticloasa.

tochitura de porc

Adaugam apoi pulpa de porc, taiata cubulete si o calim impreuna cu ceapa pana isi schimba culoarea si e rumenita pe toate partile. Adaugam apoi ceafa, la fel, taiata cubulete. Prajim si ceafa cateva minute bune impreuna cu pulpa de porc, abia apoi adaugam carnatii taiati feliute si usturoiul trecut prin presa. Prajim si carnatii si apoi adaugam pasta de tomate si condimentele, turnam si vinul si amestecam bine. Punem oala pe foc, la foc mic si lasam 10-15 minute, timp in care amestecam des. Turnam si un pahar de apa, amestecam si lasam tochitura sa fiarba la foc mic mic, pana carnea e facuta. Cum stim ca e facuta carnea? Pentru ca efectiv se topeste in gura, nu stiu cum altfel sa va descriu. Tochitura de porc a fiert la foc foarte mic, sa tot fie o ora, timp in care am amestecat din cand in cand. Daca e nevoie, mai adaugati putina apa, insa numai cat sa se faca un sos, pentru ca si carnea va lasa apa.

tochitura de porc

Apoi, cand tochitura e pe final, e momentul sa pregatim mamaliga! Peste mamaliga, punem in fiecare farfurie tochitura, telemea data pe razatoare si, bineinteles, peste toate acestea “troneaza” un ou. In cazul lui Luca unul mic, de prepelita 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

tochitura de porc

One Comment

  1. Emilia

    Am pregatit aseara reteta asta dar am injumatatit cantitatea de carne. A iesit superdelicioasa. Acuma nu stiu ce sa fac, sotul meu a facut cerere expres sa mai fac. Mi-am facut de lucru 😀 Absolut delicioasa 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.