Crema de vanilie pentru torturi si prajituri pe care vi-o arat azi este de departe preferata mea. Da, este o crema pe baza de unt, deci trebuie sa folosim un unt de foarte buna calitate, de 82%grasime si cat se poate de proaspat, pentru ca un unt vechi capata un miros de ranced care poate strica toata crema. Budinca de vanilie nu este obligatorie, puteti la fel de bine sa faceti o budinca de vanilie homemade folosind reteta de AICI (inlocuiti laptele de soia cu late de vaca, 3,5% grasime). Crema se face usor, chiar daca pare complicata, este perfecta pentru a umple torturi si prajituri si eu o folosesc cel mai des la reteta de Prajitura inghetata falsa, una din prajiturile mele preferate. Da, crema aceasta de vanilie chiar are gustul Acela perfect de inghetata de vanilie pe care o stim de cand eram mici 🙂
Sper sa va palca reteta si mai ales sa o folositi pentru prajiturile si torturile voastre de Florii si Paste!
Ingrediente pentru crema suficienta pentru a umple un tort de 2 etaje:
– 250g lapte
– 100g zahar tos
– miezul de la o pastaie de vanilie sau esenta de vanilie
– un plic budinca de vanilie
– 4 galbenusuri
– 250g unt
– 50g zahar pudra vanilatÂ
Amestecam 100g zahar tos, praful pentru budinca si laptele cu telul, pentru a fi siguri ca nu sunt cocolose. Punem amestecul la fiert la foc mic, amestecand des pana avem o budinca foarte bine legata, care abia cade de pe lingura. Tragem de pe foc, lasam sa se racoreasca 2-3 minute si adaugam galbenusurile pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. Â Lasam crema sa se raceasca complet.
Seaparat, spumam untul, 50g zahar pudra vanilat si miezul de la pastaia de vanilie (sau esenta de vanilie) cu mixerul la vteza medie 1 minut, apoi la viteza mare pana nu se mai simt granulele de zahar in crema. In crema de unt, amestecam treptat budinca rece. Dupa fiecare 1-2 linguri de budinca, amestecam bine cu mixerul pana e perfect incorporata inainte de a adauga urmatoarea lingura.
Crema de vanilie pentru torturi si prajituri este gata si o puteti folosi la…orice! 🙂 Aveti in vedere ca dupa ce umpleti sau imbracati un tort, acesta trebuie sa stea la rece cel putin peste noapte pentru ca toate aromele din crema sa se intrepatrunda si crema sa se intareasca frumos. Sa va fie de cel mai bine si spor la prajiturit pentru Sarbatori!
este o crema foarte buna….ma bucur ca ne-ai trimis-o…eu o fac aproape la fel…dar in cratita cu pereti dubliiiiii!!!
multumesc …
cu drag! 🙂
Buna, Teo, pot renunta la budinca de vanilie din aceasta reteta? Iti multumesc si iti doresc sarbatori fericite! 🙂
Salut. Nu garantez ca va iesi la fel, mai bine orienteaza-te spre o crema din lapte si galbenusuri.
Cu budinca de ciocolata a încercat cineva sa facă?
Poti incerca tu. Va fi o crema de ciocolata, nu de vanilie.