Prajitura Televizor. Prajitura Curcubeu. Sau…sub ce alte denumiri o mai cunoasteti? Este o reteta de prajitura de casa care raspunde cu “prezent!” la intrebarea “esti tu o prajitura a copilariei pe care toate, sau aproape toate mamele o au in caietul de retele?” 🙂 Da, este o prajitura clasica, cu doua foi crocante, cu cacao, coapte pe fundul tavii, doua straturi generoase de crema de vanilie, un pandispan pufos la mijloc si, bineinteles, o glazura. Nu stiu ce variatiuni pe aceeasi tema sunt in lume, pentru ca stiu ca e o prajitura prezenta “pe piata” in diverse combinatii, eu personal am gasit-o in 3 variante diferite in 3 caiete de retete diferite.
Am mers insa pe varianta mamei si am avut si norocul de oua de casa, de unde pandispanul nu doar ca este galbejit bine de tot, dar a si crescut la copt ca Harap Alb, de doua ori cat alte blaturi. Nu ma plang, toti am fost incantati! Glazura clasica de la Prajitura Televizor este una de cacao/ciocolata, dar noi, mari fani ciocolata alba, am mers pe glazura alba si, ca orice prajitura de casa ce se respecta, musai a fost ornata cu bombonele de ciocolta. Un vis! Am folosit ce mai mare tava din setul de tavi de copt (45x35cm), deci iese o cantitate MARE de prajitura. In locul vostru nici nu m-as gandi sa injumatatesc cantitatile pentru ca, la cat e de buna, va avea trecere foarte mare, credeti-ma pe cuvant!
Ingrediente pentru foile de cacao:
- 250g zahar pudra
- 200g unt moale, la temperatura camerei (sau untura)
- 50ml lapte caldut
- 30g miere
- 40g cacao
- un pliculet praf de copt
- 2 oua mari
- miezul de la un baton de vanilie (sau esenta de vanilie)
- o lingurita esenta de rom
- 500g faina
- un praf de sare
Punem toate ingredientele intr-un vas incapator sau in bolul mixerului si le amestecam bine bine, pana avem un aluat omogen. Impartim aluatul in doua parti egale (cel mai simplu este sa il cantarim, ca sa fim siguri ca foile ies egale) si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii. E foarte usor de lucrat cu aluatul daca il intindem intre doua foi de hartie de copt, asa nu se lipeste, nu trebuie sa mai adaugam faina si, cand avem foaia de dimensiunea dorita, nu ne remane decat sa indepartam una din hartiile de copt si sa transferam aluatul, cu tot cu foaia pe care l-am intins pe dosul tavii de copt. Coacem foile 12 minute la cuptorul incins la 180°C, apoi le lasam sa se raceasca.
Ingrediente pentru pandispan:
– 6 oua mari
– 200g zahar
– 40 ml de apa
– 40 ml de ulei
– 200g faina
– un pliculet de praf de copt
– un praf sare
Incingem cuptorul la 180°C. Separam albusurile de galbenusuri – galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile le batem spuma. Cand spuma e tare, punem zaharul si continuam sa batem albusurile pana avem o spuma care nu cade din vas cand il ridicam cu fundul in sus. Adauga, apa, pasta de galbenusuri si amestecam cu o spatula, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Punem apoi, in ploaie, faina cernuta cu praful de copt si sarea. Vom obtine o compozitie omogena pe care o turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Folosim aceeasi tava pe fundul careia am copt foile de cacao. Dam tava la cupor 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei.
Ingredient pentru crema de vanilie:
- 1 litru lapte
- 250g unt la temperatura camerei (unt de 82% grasime)
- 200g zahar pudra
- 150g faina/amidon
- miezul de la un baton de vanilie
Punem faina intr-o oala incapatoare si turnam laptele, in fir subtire, amestecan des cu telul, astfel incat sa nu fie cocoloase. Cand am turnat tot laptele, punem si miezul de la pastaia de vanilie si punem totul pe foc. Fierbem amestecul la foc mic, 13-15 minute sau pana crema se ingroasa. Nu fierbeti crema la foc mare, se va ingrosa repede, dar faina nu apuca sa fiarba. Mai bine, vorba ardeleanului, incet si cu reaba buna. Punem crema intr-un bol, o acoperim cu folie alimentara, astfel incat folia sa atinga crema, pentru ca aceasta sa nu faca acea crusta caracteristica. Lasam crema sa se raceasca foarte bine.
Separat, batem untul, care e neparat sa fie la temperatura camerei cu zaharul pudra, pana avem o crema pufoasa, in care granulele de zahar nu se mai simt deloc. Adaugam crema de lapte si faina, foarte bine racita, lingura cu lingura, amestecand in continuu cu mixerul la viteza mare. Pentru a asambla prajitura: peste o foaie de cacao, punem jumatate din crema de vanilie, nivelam cu spatula, asezam pandispanul, punem apoi si restul de crema de vanilie, a doua foaie de cacao deasupra si urmeaza glazura, care, in cazul nostru a fost ciocolata alba topita (200g) si amestecata cu o lingura de ulei si una de miere.
Este o prajitura excelenta, pe care am de gand sa o incerc si in varianta de tort, revin cu impresii dupa ce se “infaptuieste” testarea. Pana atunci, sa va fie de bine si sper sa va trezeasca numai amintiri placate Prajitura Televizor cu gust de copilarie si sarbatori petrecute in familie 🙂
Am facut-o de sute de ori, in copilarie alaturi de mama si apoi pentru copiii mei . Reteta nu este originala….in foile de cacao se pune sigur amoniac si nu contin miere, foaia de pandispan nu contine praf de copt….etc.
Repet ce am scris si in articol…cate caiete atatea retete 🙂 Dar fie cum zici tu, nu este reteta originala, desi nu cred ca exista in lumea asta o reteta originala a prajiturii televizor. O seara faina sa ai 🙂
Wow Teo! Una din cele mai frumoase prajituri “televizor” pe care le-am vazut. Doar mama mai face asa frumoase.!Ai dreptate, cred ca exista atitea retete cite caiete. Eu de exemplu o fac cu crema cu pireu de castane.Felicitari pentru retete dar mai ales pentru cit de frumos le scrii. Numai bine!
Maria, multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase 🙂 Te pup si iti doresc tot binele din lume!
Ceamai buna prajitura dar eu am uitat cam toate daca vreti samiotrimiteti si altele scrise pe adresa de mail camelia din orsova mersi
Buna teo! Felicitari pentru tot! Pentru blog (caci l.am descoperit de curand), pentru faptul ca esti si mamica (si eu am doi bebelusi), pentru minunatiile pe care le faci, pentru ca ni le impartasesti dar si pentru surpriza cu aceasta prajitura, pe care am regasit.o si in caietul mamei, evident tot varianta “originala” :))) asadar, mi le voi transfera in caietul meu pe amandoua si le voi incerca in speranta regasirii gustului din trecut.
Salutari si numai de bine!
Daniela, te pup, cel mai original pupic, bineinteles! :))
este o prjitura fffffoarte buna complimente ptr reteta
Multumesc mult! 🙂
Mi a iesit super prajitura, doar ca la sfarsit am mai stors o jumatate de lamaie in crema. Multumesc Teo!
Super bună prăjitură!!!
Ma bucur ca iti place!