Pentru ca in ultimele zile au fost tot peste 30 de grade, este oficial ca vara a venit si e momentul sa trecem pe mancarica mai light…deci…la salata inainte! Si azi vreau sa va propun o salata delicioasa, una dintre combinatiile mele preferate, pe care am descoperit-o fiind in vizita in California. Se pare ca lor le plac aceste combinatii de fructe dulci si ceapa, mai ales ca si salsa sau salata langa un gratarel 🙂 Eu insa am inlocuit coriandru, care nu e cea mai draga planta aromatica mie cu dragul meu patrujelul, iar carnita facuta pe gratar cu o alta sursa de proteina foarte draga mie si mereu prezenta in meniul nostru – TOFU 🙂
De ce folosesc Tofu de la Inedit? Pentru ca este un tofu cu textura ferma, asta inseamna ca il pot prepara in diverse moduri: pe gratar, pane, tras la tigaie sau pur si simplu langa o rosie de gradina, coapta si zemoasa, pe timp de vara 🙂 Dar azi am pregatit Tofu pe post de crutoane sau nuggets, depinde cum vreti sa il priviti. Am evitat sa il prajesc in ulei, am ales sa merg pe varianta mult mai light, care se potriveste in salata: tofu crocant, facut la cuptor, intr-o crusta foarte crocanta de panko aromat cu boia afumata si usturoi. A fost delicios!
Totul despre Tofu Inedit puteti citi AICI. Dar eu vreau sa va spun de ce il aleg eu: iubesc branza, de orice fel. Iar tofu este singura specialitate de branza care nu are deloc colesterol, este foarte sanatos, se poate pregati in diverse moduri, este o sursa importanta de proteina iar in gama Inedit gasesc diverse tipuri de tofu, de la cel simplu, pe care l-am folosit azi si pana la cel afumat (dupa metoda clasica – lemn si rumegus de fag) sau cu diverse ingrediente care i dau un plus de aroma: chimen, marar, ardei 🙂
Ingrediente pentru 4 persoane:
– 300g tofu Inedit
– o lingura ulei de masline
– o cana panko sau pesmet
– sare, piper, boia afumata, usturoi, cate ¼ lingurita din fiecare
– un mango mare, bine copt
– un avocado mare, bine copt
– o ceapa rosie
– 1 ardei gras rosu
– un ardei gras portocaliu
– o legatura de patrunjel
– 2 linguri zeama de lamaie
– o lingura ulei de masline
– sare, piper dupa gust
Mai intai ne ocupam e tofu, pe care il scurgem din saramura in care este in cutie si il lasam 10 minute intr-o sita, apoi il tamponam bine bine cu hartie de bucatarie pentru a indeparta de tot excesul de apa.
Il taiem apoi cubulete si il stropim cu ulei de masline.
Dam apoi cubuletele de tofu prin amestecul de panko, sare, piper, boia fumata si praf de usturoi, astfel incat cubulete sa fie bine acoperite. Le asezam pe o tava, pe hartie de copt sau foaie de silicon si le coacem 20 min in cuptorul incins la 180°C, timp in care intoarcem cubuletele de tofu o data, ca sa fim siguri ca se rumenesc uniform.
Pentru salata, spalam bine ardeii si ii taiem cubulete, la fel procedam si cu ceapa, mango si avocado, apoi le amestecam pe toate si le condimentam cu sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline. Nu e nevoie de un dressing foarte special, pentru ca e o salata foarte aromata si e mai dragut sa lasam fiecare ingredient sa isi faca propria minune, fara a fi acoperit de un dressing puternic 🙂
Cam asa arata la final salata de mango cu tofu crocant, o explozie de culoare, arome si texturi: tofu crocant, la fel si ardeii, un plus de aroma de la ceapa si patrunjel si cremozitatea data de mango si avocado. D-I-L-I-S-A-S…cum ar zice americanul 🙂 Sa va fie de cel mai bine si nu uitati ca prietenul meu Bob va asteapta pe Pagina de Facebook Inedit! E foarte prietenos si sanatos, pregatit sa patricipe la toate mesele voastre in familie 🙂
Mmm, delicios <3.
Aoleu ce pofta mi-ai facut…mmmmm
Îți vine să o mănânci și cu ochii! 🙂