Poza pe care a postat-o Iuana pe Instragram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna m-a dus automat cu gandul la pastrav si la copilarie 🙂 Sigur, poate acum va asteptati sa urmeze o poveste despre tatal meu pescarul, care mergea dimineata, inainte de a se crapa de ziua la pescuit si se intorcea seara cu o plasa mare de pesti, pe care mama eventual ii curata si ii gatea a doua zi la masa in familie. Paiiiiii, cu riscul sa va dezamagesc, nu chiar asa se intampla povestea 🙂 Sigur, mama ne pregatea foarte des pastrav la mesele in familie, exact asa, dat prin faina de malai si prajit, insa tata nu a fost niciodata la pescuit.
Tata, dragul de el, a avut avantajul de a fi “mocan”, adica om de la munte, o denumire chiar nobila si in niciun caz cu sens peiorativ la noi 🙂 Da, tata era de la Somesul Rece, unde Somesul era atat de rece si atat de limpede incat vedeai pastravii cum inoata in voia lor si, cand eram mici, incercam chiar sa ii prindem cu mana. Dar cum tata era un mocan foarte “orasenizat” si eu nu eram chiar Pocahontas, aceasta regina a apelor salbatice, nu prindeam nimic cu mana, nici chiar cu undita, deci pastravii pentru mesele noastre in familie veneau tot de la Somesul Rece, doar ca din bazinul de un pic mai sus de sat, de la Gilau 🙂 Insa erau o bucurie, mai ales cand tata ii aducea acasa vii si ne jucam un pic cu ei intr-o galeata cu apa. Imi aduc aminte si acum cat ii consideram de frumosi, cu bulinutele lor rosii pe burta cu tot 🙂 Si mai apoi cat ii consideram de gustosi o data spalati, curatati, trecuti prin faina de malai si prajiti de mama…desi ma enervau la culme ca aveau prea multe oase si nu puteam sa infulec in tihna si, pentru primele dati in viata mea, eram chiar nevoia sa mestec ca lumea mancarea si sa las pauze intre inghitituri…da da, haplea am fost de mica! Intotdeauana veneau si bunicii mei la masa, Bubu si Buni fiind mari fani orice fel de peste, dar Buni este recunoscuta in familia noastra ca iubitorul numarul 1 de pastrav in faina de malai si in fiecare an o scoatem la restaurant sa manance un pastrav bun 🙂
Cu toate aceste amintiri care m-au napadit cand am vazut poza Iuanei, nu aveam cum sa nu va arat reteta de pastrav in crusta de malai, exact asa cum il pregateste mama, doar ca ea nu ii face de obicei garnitura, ci muuuuuult mujdei de usturoi in care sa “intindem” noi painea de casa 🙂 Mama nu face niciodata mujdeiul de usturoi cu smantana, ci il freaca bine bine cu sare, apoi pune un pic de apa ca sa il subtieze. Eu insa adaug tot timpul si smantana, ca asa imi place mie, mai cremos, dar voi puteti alege sa il faceti exact asa cum va place voua cel mai mult. La capitolul garnitura, am ales un spanac saute, pentru care am tras pur si simplu la tigaie, in putin unt, baby spanac, cativa catei de usturoi si am condimentat cu sare si piper…apoi…#HaiSaMancamImpreuna si sa na aducem cu mare mare drag aminte de tata 🙂
Ingrediente:
– 1 pastrav/persoana
– 2 lingurite condimente pentru peste
– sare si piper dupa gust
– 300g faina de malai
– 300ml ulei de floarea soarelui sau de palmier pentru prajit
Invata sa pregatesti pastrav in crusta de faina de malai cu un simplu click AICI 🙂
Asta a fost dragilor reteta de azi, va invit din tot sufletul de gospo la un pastrav bun si astept cu mare drag sa postati fotografiile voastre cu mancare pe Facebook si Instagram, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, pentru a deconstrui retetele din spatele lor aici, in sectiunea Din poza in farfurie de pe blog 🙂