De ce imi place puiul cu sos de gorgonzola? De ce m-am bucurat atat de mult de poza postata de Alina cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna? Pentru ca, din punctul meu de vedere, puiul cu sos de gorgonzola este o varianta gourmet, mai high class, mai moderna sau mai cum vreti sa ii spuneti a uneia dintre mancarurile mele preferate – papricasul de pui! 🙂 Da da, sa nu radeti, dar mie de papricasul de pui imi aduce aminte sosul super cremos, atat ca il imbogatim cu un pic de gorgonzola si, de cand am descoperit cat e de dulce si crocant, cu piper roz boabe 🙂
Ce este papricasul? Ardelenii stiu sigur, pentru ca este una dintre mancarurile noastre “de temelie”, mult mai comuna in familiile din zona mea decat gulasul, de exemplu. Papricasul, la mine acasa, este din pui sau din ciuperci: calim ceapa, punem multa boia (de la ungurescul Paprika – de aici si numele de “Papricas”) si condimente, apoi acoperim carnea cu apa si o lasam sa fiarba pana e gata. La final, se face un sos alb, din smantana, faina si zeama de pe carne, se toarna sosul peste carne si se garniseste cu mult mult patrunjel verde tocat marunt. Sigur, asta e reteta pe scurt, dar cert este ca papricasul are un sos alb cremos, minunat alaturi de mamaliguta sau “macaroane” asa cum le spune Buni Sia oricarui tip de paste 🙂
Asa ca azi facem un pui care aduce foarte mult cu papricasul meu iubit. Si al lui Luca. Pentru ca am si acum un filmulet cu el la 1 an si ceva, stand in scaunelul lui special pentru masa, cu cate o lingura in fiecare mana, strigand din toata inima “Pa-pri-cas! Pa-pri-casssss!” Era singura mancare cu care stiam ca merg la sigur cand era mic si una dintre mancarurile cu care buni si mama merg la sigur pentru mesele noastre in familie. Pentru ca, indiferent cat de mici sau de mari suntem, indiferent ca suntem copii lui mama sau nepotii ei, nu putem refuza cand ne spune #HaiSaMancamImpreuna un papricas 🙂
Vedeti cate amintiri imi trezeste o simpla poza cu mancare? Asa ca, va rog mult sa continuati sa faceti asta: postati retetele voastre cu mancarurile preferate pe Facebook sau Instagram folosind #HaiSaMancamImpreuna si eu va invat cum sa le gatiti aici, in Sectiunea din poza in farfurie de pe blog 🙂 Astept cu mare drag pozele voastre!
Ingrediente pentru pui cu sos de gorgonzola:
– 100g gorgonzola dulce sau picanta, in functie de preferinta
– 500ml smantana dulce pentru gatit
– 3 linguri parmesan proaspat razuit
– sare si piper dupa gust
– 2 linguri boabe de piper roz
– ½ legatura de patrunjel tocat marunt
– un piept de pui mare, taiat felii subtiri
– 2 linguri ulei de masline
Mix de condimente pentru pui:
– ¾ cana sare de mare
– 1 cana boia (eu am folosit dulce)
– ¾ cana fulgi de ceapa
– 6 linguri fulgi de usturoi
– 6 linguri cimbru uscat
– 6 linguri busuioc uscat
– 2 linguri condimente pentru pui
– 2 lingurite piper negru
– 2 lingurite piper alb
– 2 lingurite piper cayenne
Afla reteta de Pui cu sos de gorgonzola AICI 🙂
Tot ce am incercat,facut de tine si incercat de mine,a fost foarte bun,de aceea nu am nici o indoiala ca si aceasta reteta va fi pe gustul meu.
Am un pui gata curatat;singura problema este acest soi de branza pe care niciodata nu l-am incercat,dar nici nu l-am prea vazut prin magazinele din jur.Trebuie sa plec putin mai departe,de ce nu!
Multumesc!
Elena draga, in primul rand: multumesc pentru cuvintele frumoase, in al doilea: multumesc pentru atitudinea frumoasa! Pentru ca asa trebuie sa fie o gospodina/ foodie: sa incerce lucruri noi, sa nu se teama sa mearga “putin mai departe”, cum spui tu, pentru ingredientele noi! Te pup tare tare!
Sosu-i grozav! Am pus și câțiva stropi de lime și n-am regretat! 🙂