Sos tartar facut in casa? Pai de ce, cand l-am putea foarte bine cumpara la sticla, gata facut, foarte ieftin, din orice hypermarket si de la chioscul non-stop de la colt? De aia, no, cum ar spune ardeleanu, pentru ca NU se compara sosul facut in casa cu cel de cumparat. In primul si in primul rand pentru ca maioneza, care este baza sosului tartar, daca e facuta in casa, nu are nimic in comun cu maioneza la tub. Apoi, restul ingredientelor, pe care le algem noi insine, le stim provenienta si le dozam in ce cantitate dorim noi, fac toata diferenta. Exista mai multe variante de sos tartar, cu capere, patrunjel tocat marunt sau tarhon, ceapa verde sau ceapa rosie, castraveciori murati sau uneori masline, toate tocate foarte fin si amestecate cu maioneza de casa. Uneori se mai pune si mustar, de preferinta Dijon, pe langa cel continut deja de maioneza. Azi va arat insa varianta cea mai draga noua, cea pe care o servim alaturi de fructe de mare si peste in general. sos tartar facut in casa, cel fara de care fritto misto nu are niciun sens, din punctul meu de vedere 🙂 Reteta de fritto misto cu fructe de mare o gasiti AICI.
Ingredient pentru sos tartar:
– 300g maioneza
– 50g capere
– o ceapa rosie mica
– 100g castraveciori murati
– ½ legatura de patrunjel
– zeama de la o jumatate de lamaie
– sare si piper
Toate astea le tocam marunt marunt, cu mentiunea ca, daca folositi castraveti murati mai mari, trebuie sa le indepartati semintele si abia apoi sa ii tocati. Dupa ce le amestecam bine, potrivim sosul de sare si piper. In perioada de primavara care urmeaza, va sugerez sa incercati si varianta cu tarhon proaspat si ceapa verde in loc de ceapa rosie. Pofta!
Eu nu pun capere, nu am incercat niciodata, dar in acest sos, eu adaug de obicei un picusor de mustar fin (de la “Bunica”) si ceva smantana (vreo doua trei linguri).