Uneori, nu e nevoie de un plan pentru o reteta perfecta. Uneori, pur si simplu pleci de acasa, fara sa stii exact ce vrei sa gatesti si ajunge sa vezi un ingredient si totul se schimba, in mintea ta incepe sa se contureze o reteta si in cateva secunde, vezi in minte chiar si pozele cu rezultatul final. Asa am ajuns la reteta de carrot cake ā tort de morcovi.
Am dat o fuga pana la Lidl si de cum am intrat am vazut standul cu lalele. Evident ca am plecat de acolo cu bratul plin! Apoi, imediat dupa lalele, am ajuns la legume. Si din tot standul ala imens, tot ce mi-au vazut ochii de gospo, au fost morcovii. Morcovii de primavara, tineri, crocanti si extraordinar de proaspeti! Si nu mi-a zburat mintea nicio secunda la vreo reteta de legume la steamer, ci numai si numai la carrot cake š Este cel mai bun cu morcovii astia de primavara, poate si de asta e unul dintre torturile pe care il fac de obicei de Paste. Si la Lidl-ul unde merg eu, cred ca fix strategic pentru mine, vis-Ć -vis de legume e standul de patisserie. Asa ca am luat si praf de copt, si zahar si de toate si dupa aia, profitand de Saptamana XXL care e in plina desfasurare, am luat faina si ulei si bineinteles mascarpone pentru crema, ca tot e la reducere acum. Si gata! Am fugit acasa intr-un suflet sa fac atat de iubitul meu carrot cake. Poate ca unul dintre motivele pentru care imi place asa de mult si e primul care mi-a venit in minte cand am vazut morcovii e pentru ca si Luca e mare fan. Chiar acu vreo 2 saptamani l-am scos in oras la un tort de morcovi, in localul unde ne place noua cel mai mult si am pus poza de mai jos cu el super incantat de tortul lui pe Facebook. Si ghiciti? Cand sa platim nota, totul era din partea casei, pentru ca i-a impresionat fericirea copilului in fata carrot cake-ului lor š
Ingrediente pentru blat, pentru un tort de 2 etaje, 14-16 portii
Timp de preparare: 1 ora, Dificultate redusa
– 200ml ulei Promiena
– 120g zahar tos Castello
– 100g zahar brun
– 3 oua mari
– miezul de la un baton de vanilie Belbake
– 200g faina Castello
– o lingurita scortisoara Mikado
– cate Ā½ lingurita nucsoara, cuisoare, ienbahar macinate
– o lingurita sare
– o lingurita praf de copt
– o lingurita bicarbonat de sodiu
– 250g morcovi dati pe razatoare mica
Mai intai incingem cuptorul la 180Ā°C, apoi pregatim blatul: amestecam cu mixerul la viteza medie, 3-4 minute, ouale, uleiul, zaharul tos si zaharul brun, pana avem o crema ca o alifie, groasa si deschisa la culoare.
Punem desupra faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, amestecam bine, pana avem o compozitie omogena, 4-5 minute cu mixerul la viteza medie.
La final, adaugam morcovii dati pe razatoare si amestecam bine.
Turnam compozitia in tava cu pereti detasabili, tot de la Lidl luata si ea, e gama Ernesto, ceramic si eu personal sunt foarte multumita de ea. Este tava de 25cm diametru si ii tapetam fundul cu hartie de copt iar peretii cu putin unt si faina. Nivelam compozitia si dam tava la cuptor 30-35 min sau pana trece testul scobitorii. Pana blatul sta la cuptor, noi ne ocupam de crema.
Ingrediente pentru crema:
– 250g mascarpone Lovilio
– 100ml frisca lichida Pilos
– 200g zahar pudra vanilat Castello
– 200g martipan alb Belbake
Mai intai amestecam mascarpone singur, pana e foarte cremos, apoi punem 100g zahar pudra vaniliat si amestecam pana zaharul este topit complet. Separat, batem frisca cu 100g zahar pudra vanilat, pana avem o frisca tare, apoi o amestecam cu crema de mascarpone incet, cu spatula, prin miscari de impaturare, de sus in jos, ca sa nu se lase frisca si sa nu se taie crema.
Lasam blatul sa se raceasca de tot, apoi il taiem in jumatate, cat de egal se poate. Asezam un blat pe platou, punem un strat subtire de crema, apoi intindem martipanul intr-o foaie subtire de 3-4 mm (este foarte important sa intindem martipanul pe planseta bine pudrata cu zahar, ca sa nu se lipeasca) si folosim peretii detasabili ai formei de copt pentru a-l taia exact pe marimea tortului. Punem foaia de martipan peste primul strat de crema.
Peste martipan mai punem un strat subtire de crema, apoi al doilea blat.
Nu ne ramane decat sa imbracam tortul in crema, sa o nivelam frumos, sa decoram tortul dupa pofta inimii si sa il lasam peste noapte sa se aseze. Nu e musai musai sa il lasati peste noapte, dar sa stiti ca toate aromele din blat se imprietenesc si mai bine, tortul devine si mai suculent (daca un tort poate fi suculent, dar nu stiu cum as putea traduce americanismul “moist”) si crema se aseaza mai bine. Este un tort racoritor, de primavara, nu e deloc prea dulce, numai atat cat trebuie, iar toate condimentele din blat sunt minunate alaturi de crema de mascarpone š Sa va fie de cel mai bine, dragilor, si nu uitati ca de pe 5 martie intra la Lidl o sumediene de produse pentru bucatarie, ca sa gatiti CA UN BUCATAR! š
Hei Teo! De multÄ vreme caut o reČetÄ de carrot cake. AratÄ aČa de bine! Abia aČtept sÄ o Ć®ncerc. Am citit de mai multe ori, dar nu am gÄsit cantitatea de fÄinÄ. CĆ¢tÄ fÄinÄ ai pus?
MulČumesc mult pentru toate reČetele postate! ĆČi doresc numai bine! š
Care e cantitatea de faina folosita?
am gasit š
dupa zambetul acelui copil cred ca este un tort foarte bun
š
Blatul nu trebuie insiropat cu nimic? Presupun ca iese destul de tare.
Buna, Alexandra. Nu, nu trebuie sa il insiropezi, dimpotriva el iese foarte umed, nu e nevoie de sirop.
Abia astept ziua de maine sa fac tortul asta impreuna cu sotul meu ! Multumesc Teo!
Cu tot dragul! š
l-am facut. L-am adaptat un pic (nu am taiat blatul in 2 -l-am facut mai subtire in tava dreptunghiulara) dar cu ingredientele tale. A iesit fenomenal!!!!
Ma bucurrrrr! š
Multumesc inca o data ptr reteta. In 2 zile s-a terminat…
Dupa oreo-chessecake-ul tau, asta ne-a placut cel mai mult.
Cu tot dragul din lume š
Ce fain arata!! Planuiesc si eu sa fac de Pasti dar cu 3 randuri de blat si 2 de crema. Ma gandeam sa ii pun deasupra caramel sarat. Ce parere ai?
P.S. : desi asa fata draguta e Teo! Nu stiam cum arata Teo š
Deea, tu vrei sa faci o adevarata bomba calorica? :)) Glumesc! Da, poti pune caramel desupra, un strat subtirel asa! Te pup Teo, acum ca tot stii cum arata si iti doreste din tot sufletul ei de gospo un Paste Fericit! š
Arata super bine prajitura, si cu siguranta este la fel de delicioasa precum se vede. Trebuie neaparat sa listez reteta si sa o incerc.
daca nu gasim morcovi la legatura putem sa punem morcovi normali? si se poate renunta la martipan pt ca nu gasesc…cred ca la lidl a fost doar in oferta saptamanii?
ce as putea sa pun in loc de martipan?
Sigur ca se poate si cu morcovi la kilogram š Cei la legatura sunt morcovi tineri si deci mai aromati si mai dulci, atata tot. Se poate renunta si la martipan. Mult spor! š
Bun, si batonul de vanilie unde se pune, in blat sau in crema?
In blat, fiind trecut la ingredientele pentru blat š
A iesit foarte aspectuos si delicios. Am inlocuit martipanul cu caramel. L-am facut de revelion si nu a rezistat mult š
Saptamana viitoare va fi din nou degustat. š
Ma bucur tare mult ca v-a placut, Cristina si mai mult ma bucur ca ai improvizat! Mor de drag cand aduceti modificari retetelor, asta inseamna ca va simtiti foarte confortabil in bucatarie si nu poate decat sa ma bucure asta š Un An Nou Fericit iti doresc si multe clipe frumoase alaturi de cei dragi!
Multumesc , Teo! Esti inspiratie pt mine in bucatarie. Uneori , cand caut o reteta , o fac prin comparatie. Decid ca a ta e ” the best” pentru ca ..e foarte practica si nu sofisticata. Iar rezultatul e fantastic!:-)
An plin de zile bucuroase! š
Multumesc, Cristina draga! Iti doresc un 2016 minunat, asa cum imi doresc si mie, ca vorba aia, “rau a fost destul!”
buna
am facut pentru prima data acest tort si a iesit extraordinar de bun ,cu siguranta voi repeta reteta ! urmatoarele pe lista sunt islerele ,revin cu impresii š
Servus!
Multumesc pt reteta. Azi musai s-o incerc. Sper sa-mi iasa:))
O mica rugaminte, oare nu ai cumva si reteta de tort de morcovi care se serveste in restaurantul Baracca (de pe Napoca/cluj)?
Este praji’ preferata si tare mult as vrea s-o fac acasa:))
Spor in tot ceea ce faci si Sarbatori fericite!
Corina, nu am mancat niciodata Carrot Cake la Baracca, pentru ca imi place atat de mult cel facut de mine sau cel de la Olivo incat nu am fost tentata sa incerc in alta parte, trebuie sa recunosc! Dar os a gust si acolo si revin cu impresii! Pupici!
Buna Teo, delicios!
L-am facut anul trecut dar acum caut o varianta fara zahar pt bÄieČelul meu de aproape 2 ani.
S-ar putea adapta reteta? Cu ce as putea inlocui?. De obicei indulcesc cu pasta de curmale.
Poti incerca sa indulcesti si cu altceva, eu personal nu am incercat si cu siguranta se va schimba putin (sau mai mult) consistenta prajiturii. Spor mult! š
Am ajuns si eu cu intarziere la reteta asta. Dupa succesul fenomenal de saptamana trecuta cu cheese cake-ul tau (dupa ultima bucata, sarbatoritul a intrebat: nu mai ai un tort? š ), il fac diseara pentru maine. O sa topesc in crema de branza o ciocolata alba, ca tare buna a fost!
Multumesc!
Arata ff bine! La cate grade ai incalzit cuptorul? Ventilatie sus-jos sau fara?
180C, scrie si in text. Poti folosi ventilatie sus-jos.
BunÄ Teo! La ingredientele pentru crema ai scris 160 g zahar pudra, dar Ć®n imagine apar 3 plicuri a cate 80 g. Ćn descriere ai scris sa amestecam Mascarpone cu 100 g zahar Či apoi frisca cu alte 100 g. Deci cat zahar punem? MulČumesc! Blatul e gata, acum lucrez la crema…
Buna! š Am corectat la crema 200g zahar pudra, dar la fel de bine pot fi si 160g, in functie de cat de dulce va place sau, daca folositi o frisca care e gata induclita, cat e aceea de dulce. Mult spor! š
Draga Teo. Felicitari pt blogul tÄu. Ma Ć®ncĆ¢ntÄ. Caut de ceva timp o reteta de tort de morcovi dar care sa nu aiba cantitati industriale de zahar si unt. Vreau sa Ć®ncerc reČeta ta dar mi se pare ca nu o sa pun enibahar. E neaparat necesar? S-au il pot Ć®nlocui cu altceva?
Nu e necesar š da o aroma aparte, atat.
BunÄ. Merge o crema cu aroma de cocos pe trupul blatul cu morcovi? Am un bebe alergic la lapte Či vreau sa folosesc o crema fÄcutÄ cu lapte de cocos. Mersi
Buna, Teodora. š Ca arome eu zic ca merge, insa nu am testat laptele de cocos in combinatia asta. Daca incerci sa ne spui si noua cum este.
Azi il voi face pentru a patra oara. Este delicios! .
Ćnica diferenta: crema. Folosesc um ganache de ciocolata.
Multumesc pentru retetele minunate.
Super, va fi excelent cu crema de cioco. Spor la treaba si astept impresiile!
Fac aceasta reteta foarte des, este una dintre preferatele intregii familii:)
Multumim Teo!
Super, ma bucur si cu mult mult drag!
Fff mult zahar
Folositi mai putin.
Draga Teo, acum ma apuc de facut . Ma gandeam daca se poate Ʈnlocui uleiul cu unt? Daca da, cam care ar fi cantitatea?
Salut. Incearca aceeasi cantitate. Mult spor!