Este una dintre salatele mele favorite, foarte usor de facut si foarte gustoasa. Unul din motivele pentru care imi place asa mult, este ca e foarte versatila – puteti folosi pui, creveti, somon afumat sau poate fi mancata simpla. Din punctul meu de vedere, sosul face toata salata si este “secretul” unui Caesar bun. Desi am mancat foarte multe feluri de Caesar, unul singur mi-a ramas mie in suflet – cel cu sos Caesar pe modelul “American”. Desi nu este o reteta originala, ci adaptata, din punctual meu de vedere, este cea mai buna. Fiind un sos pe baza de maioneza, eu va recomand sa folositi o maioneza facuta in casa, dar, daca nu aveti timp, rabdare sau iscusita 🙂 puteti folosi si maioneza de cumparat. Dar eu, totusi, va recomand sa incercati, caci bucuria si aprecierea lor pentru efortul vostru, va fi mult mai mare. In acest sens, pentru barbatii neinitiati la capitolul maioneza, va recomand sa va aprovizionati cu un carton de oua…de minim 30 de bucati si vreo 10 litri de ulei…just in case 🙂
Ingrediente sos Caesar:
– 2 galbenusuri
– ½ lingurita mustar
– 300ml ulei
– 50g capere (cca 2 linguri)
– 1-2 catei de usturoi
– 10-15 bucati file de ansoa
– o lingura zeama de lamaie
– ½ lingurita sos Tabasco
– o lingurita sos Worchester
– 70-80g parmesan razuit fin
– sare si piper dupa gust
Intr-un bol incapator amestecam cu telul in aceeasi directie sau cu mixerul, galbenusurile, putina sare si mustarul, apoi incepem sa turnam uleiul, in fir subtire, amestecand in continuu, pana avem o maionezabine legata. Punem 3-4 linguri de apa, ca sa o subtiem putin, pentru ca sosul sa fie mai lichid. Dam prin blender sau tocam fin din cutit ansoa, usturoiul si caperele.
Peste maioneza punem ansoa, caperele, usturoiul, sosul Tabasco si Worchester, sare si piper dupa gust si la final zeama de lamaie. Sosul se pastreaza foarte bine 2-3 zile la frigider.
Ingrediente pentru crutoane:
– cateva felii de paine toast sau rustica
– 3 linguri ulei de masline
– sare, piper, boia, un catel de usturoi
Incingem cuptorul la 160°C. Punem in blender usturoiul, uleiul, sare, piper, boia, le amestecam bine. Ungem feliile de paine cu amestecul de ulei si le dam la cuptor 10 minute sau pana crutoanele sunt frumos rumenite. La fel proceddam si daca folosim paine toast, pe care o taiem cubulete, fara coaja, si le stropim cu amestecul de ulei astfel incat sa fie uniform acoperite si le dam la cuptor.
Ingrediente pentru creveti in panko
– 6 creveti mari (masura 8-12) sau 10 mai mici (masura 16-20)
– un ou
– faina
– panko (sau pesmet)
– ulei pentru prajit
Spalam bine crevetii, ii curatam daca este cazul. Un filmulet despre cum se curata crevetii gasiti AICI. Punem sare si piper pe creveti, ii amestecam bine, apoi ii dam prin faina, ou si panko/pesmet, apoi ii prajim in baie de ulei pana sunt frumos rumeniti pe ambele parti, apoi ii scoatem pe hartie de bucatarie pentru a indeparta excesul de ulei.
Pentru Salata Caesar mai avem nevoie de salata iceberg, pe care o taiem/ o rupem bucati mari, o asezam in farfurie, apoi punem crutoanele, crevetii, sosul si razuim fulgi de parmesan. Cam asta e tot! Pofta buna sa aveti!