Supa crema de usturoi

supa crema de usturoi

Dor v-a fost de ale mele retete culinare? Sincera sa fiu, si mie imi e dor, foarte dor. Vreau sa va spun de la bun inceput ca viata fara cuptor si plita, pentru o umila gospodina ca mine e un calvar. Da, poate sunt eu printeso-gospo si prea m-am obisnuit eu cu plita mea si cuptorasul meu. Asa ca acum, mutata la casa noua si cu mobila in asteptare, viata e grea. As fi vrut sa va gatesc mai mult, mi-e dor de nu mai pot sa intru in bucatarie, intre cratitele mele si sa uit de toti si de toate si sa fiu EU.

Nicaieri in lumea asta nu ma simt mai bine, mai Teo si mai fericita decat in bucatarie. Si in momentul asta, bucataria este locul care imi place cel mai putin din casa si in care petrec cel mai putin timp. Dar nu va alarmati, lucrurile merg spre bine, pana in weekend sper sa fim perfect functionali si cu toate la locul lor 🙂 Pana atunci…o supica delicioasa! Daca sunteti iubitori de usturoi, nu aveti cum sa nu o incercati, cum sa nu va placa si sa intre cu “magna cum laude” in caietul vostru de retete.

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 800g usturoi
  • o ceapa alba
  • 2-3 linguri ulei
  • 50ml vin alb
  • un cartof
  • 250ml smantana dulce
  • 400ml lapte
  • 3 felii de paine
  • sare si piper
  • 200g bacon

supa crema de usturoi

Mai intai curatam usturoiul. Taiem capetele capatanilor, curatam cateii de usturoi de majoritatea cojilor, insa le lasam “un rand de coaja”. Eu sper ca am fost destul de explicita si ca pozele o sa va ajute sa intelegeti exact exact cum am procedat. Multa din aroma de usturoi sta in coaja, asa ca nu o eliminam. Intr-o oala mare incingem uleiul si calim ceapa, taiata pestisorii. Peste ceapa punem usturoiul si cartoful curatat de coaja si taiat cubulete. Stingem totul cu vin si lasam 1-2 minute la foc mediu, apoi acoperim cu apa si lasam sa fiarba 7-8 minute.

supa crema de usturoi

Adaugam apoi laptele, lasam din nou sa fiarba pana legumele (cartofii si usturoiul) sunt fierte. Apoi punem painea rupta bucatele, smantana dulce si potrivim de sare si piper si lasam sa fiarba 4-5 minute toate impreuna. Tragem oala de pe foc si cu blenderul vertical o cremuim de nu se vede 🙂

supa crema de usturoi

La final nu ne ramane decat sa trecem crema de usturoi print-o sita fina si sa prajim baconul taiatu cubulete mici pana devine crocant.

supa crema de usturoi

Puteti manca supa crema de usturoi cu bacon, crutoane sau crostini sau, cum e vorba la noi in Ardeal “luati cu pita!”. Eu, cum sunt mare fana carne, si normal ca am mers pe varianta bacon. Dar asta depinde numai si numai de gusturile voastre. Sa stiti ca aroma de usturoi este una subtila. Nu mirositi de la o posta a usturoi si nici nu puteti folosi supa asta ca sa indepartati vampirii. Poate doar sa ii ademeniti, ca e bestiala. 🙂

Si inca un lucrusor: eu, care am gastrita si ma tot lupt cu stomacul meu capricios, o mananc fara probleme. Asta in conditiile in care de mancat usturoi crud nici nu se poate pune problema in cazul meu. Desi il iubesc de nu mai pot. Din punctul meu de vedere, e regina supelor crema pentru iubitorii de usturoi din lumea intreaga. 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

supa crema de usturoi

supa crema de usturoi

supa crema de usturoi

supa crema de usturoi

41 Comments

  1. ca sa te scapi de gastrita aceea nesuferita ,renunta o vreme la carne ( e preferabil sa treci pe un regim ”de post” si in fiecare dimineata fa-ti un fresh de cartofi din 2 cartofi mai marisori .Daca nu-ti place gustul ,poti adauga la stors si 1 mar .

  2. Stiam de supa din ceapa, care dupa momente de reticenta mi se pare exceptionala, dar n-am auzit pana acum de supa din usturoi. Arata insa exceptional la tine. Nu-i prea aromata?

    • Kadia, deci e….maxima! Te chiar rog sa o incerci si sa imi spui daca nu e atat de geniala pe cat pretind :*

  3. cojile raman in supa? nu trebuiesc strecurate?? sau nu se simte textura lor?

  4. Pingback: De la alții citire | In Jurul Kadiei

  5. Buna Teo,mie sa stii chiar mi-a fost dor de retetele tale dar unele probleme de sanatate,si alte mici probleme,m-au tinut departe de voi,de bucatarie si de laptop!!sper sa intru in normalitate ca si pana acum cateva luni dar dupa cum toata lumea stie,”ochii care nu se vad se uita”!!cat despre supica ta,este un DE_LI_CIU care-mi place foarte mult!!
    Pup Teo si ore placute in continuare!!

  6. Arata bestial!!

  7. Deea22

    as putea folosi iaurt mai slab in loc de smantana?

    • din pacate nu, trebuie oricum smantana dulce, care nu se strange si nu se branzeste la fiert. Poti incerca sa folosesti o smantana dulce mai slaba, de 12-15% grasime.

  8. bucatareasa medie

    Felicitari pentru blog si aceste retete minunate!
    Supa arata foarte apetisant si “suna ” delicios de bine!
    Vreau sa o ” incerc” curand !
    Mersi si numai bine, sanatate!

  9. Super reteta, Teo! Crezi ca pot se poate face si cu lapte de soia si tofu muiat in sos de soia si rumenit in tigaie? 😀

  10. Nicoleta

    Este senzationala !

  11. Nicoleta

    Cautam demult reteta si astazi de dimineata am incercat-o pentru prima oara eu si iubitul meu …bineinteles ca sunt la supa nr 2 desi este ora 22:30. Iti multumim si te pupam.

  12. 800 gr de usturoi? nu e mult?

    • Titi, nu e deloc mult 🙂 Si eu am crezut asta la inceput, dar crede-ma, ca 800g de usturoi cu tot cu coji, nu e deloc mult. Spor la gatit!

  13. Copila blondă

    Musai să confirm deliciozitatea acestei supe!!! Mi-am dat gata bărbatul :))

  14. o adevarata reteta.. :)) felicitari pentru blog teo! foarte reusit!!

  15. sanda

    O voi face precis, dar cred ca voi curata de tot usturoiul ca sa nu mai trec prin sita. Hahahaha. Pupici.

  16. Arata minunat!!!! Azi fac!!!

  17. Draga Teo,
    Vinul poate fi omis sau e vital pentru reușită si gust?
    Vreau sa fac supa crema acum si nu am in casa vin alb…

  18. Irina

    Buna, Teo!
    Pot folosi smantana si lapte de soia? Ca tot e post acum si vreau sa incerc sa fac si eu aceasta supa.
    Multu! :*

  19. Ioana

    Buna Teo! Azi încerc si eu supa si sunt încrezătoare ca va ieși buna, pentru ca toate retetele tale încercate de mine au iesit perfect!!! Am totuși o întrebare, smantana dulce este si cea care se folosește la cafea, de ex? Am luat smantana pt cafea, 12% grăsime, si nu stiu daca e Ok sa o folosesc sau e vorba de altceva?

    • Buna 🙂 nu e aceeasi smntana. In reteta asta ai nevoie de smantana dulce pentru gatit, respectiv smantana nefermentata 🙂

  20. Andrada

    Buna Teo! Ce smantana dulce folosesti ptr gatit? De ex Dorna contine caragenan, as vrea sa-l evit, poate stii vreun sortiment fara. Multumesc

    • Salut, Andrada, eu folosesc in general Pilos, insa am vazut ca si aceasta contine aceasta substanta. Nu stiu care ar fi pe piata si nu contine, imi pare rau ca nu te pot ajuta cu asta.

  21. Ruxandra

    Buna, câta apa ai pus atunci când ziceai ca se pune apa peste ce a fost stins cu vin? 🙂

    Mersi!

  22. Am incercat sa fac aceasta supa, dar cred totuși ca 800gr de usturoi este enorm de mult!
    Deși iubim usturoiul ni s a parut extrem de concentrata, sau poate eu am greșit ceva la reteta .
    O sa mai încerc !

    • Pentru gustul nostru a fost perfecta, incearca cu mai putin. Sau poate ai nimerit un soi de usturoi mai aspru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.