Gulas cu varza murata si afumatura

Gulas cu varza murata si afumatura
Aceasta e una din retetele culinare pe care in mod normal o “prestez” la ceaun si asa am si facut de ziua mea: am gatit gulas secuiesc la ceaun, impreuna cu Vali, pe care mai mult ca sigur il stiti de la delicioasa lui emisiune “Descopera Romania cu Vali”. Mi-a placut foarte mult, asa ca l-am mai facut inca o data acasa, insa nu i-as spune tocmai gulas secuiesc, pentru ca mie nu imi prea place sa respect retetele intocmai, asa ca am facut o varianta mai pe gustul nostru asa.

A iesit foarte bun, este o mancare foarte satioasa, care va umple burtica si sufletul pe timp de iarna. E drept ca e ceva de lucru la pregatirea ingredientelor, dar sa va spun cum am facut eu: mi-am pus un film cu tema craciunistica si am curatat frumos, in vreo 30 de minute asa, toate cele. Nici nu stiu cum a trecut timpul 🙂

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 2 morcovi mari taiati rondele/cubulete
– 2 cepe mari taiate marunt
– 1 ardei gras galben taiat cubulete
– 1 ardei gras rosu taiat cubulete
– 1 radacina pastranac taiata marunt
– 2 radacini patrunjel taiate marunt
– ½ gulie taiata cubulete
– 4 cartofi taiarti cubulete
– 700g varza murata taiata fidelute
– 1 fir mare carnat afumat
– 500g ciolan afumat fara os
– 200g costita afumata
– 5-6 linguri ulei
– 2 linguri boia
– 2 linguri pasta de ardei
– 2 linguri condimente pentru gulas
– 500ml passata de rosii

Ingrediente gulas cu varza murata si afumatura

Mai intai alegem o oala mare, incapatoare pentru toate ingredientele, in care punem uleiul la incins. Calim ceapa pana e translucida, apoi punem ardeii si calim pana sunt moi. Tragem de pe foc, punem condimentele, boiaua, pasta de ardei, morcovii, patrunjelul, pastarnacul. Amestecam bine si turnam apa cat sa acopere tot. Punem oala din nou pe foc si lasam sa fiarba la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana legumele sunt al dente (morvocul e moale, se poate musca, insa nu se taie cu lingura) si lichidul a scazut la jumatate.

Pregatire gulas cu varza murata si afumatura

Punem apoi carnea, passata, amestecam si lasam sa fiarba alte 20 de minute. Punem apoi si varza, amestecam bine si mai fierbem alte 20 de minute. Potrivim de sare si piper si asta e 🙂

Pregatire gulas cu varza murata si afumatura

Nu aveti nevoie de garnitura, dar daca insistati, merge bine cu o mamaliguta si cu o lingura de smantana. Sa va fie de bine 🙂

Gulas cu varza murata si afumatura

Gulas cu varza murata si afumatura

Gulas cu varza murata si afumatura

Gulas cu varza murata si afumatura

Gulas cu varza murata si afumatura

14 Comments

  1. Luminita

    delicios! sunt fan varza cu afumatura, dar in felul asta n-am gatit niciodata. o sa incerc neaparat

  2. Varianta asta de gulas n-am mai intalnit-o, dar cred ca e tare gustoasa si potrivita sezonului! 🙂 O sa incerc si eu mai aproape de Craciun!

  3. Ce pofta mi-ati facut.

  4. Sigur merge preparata acum in ajun de sarbatori

  5. super reteta!

  6. Teo draga, intradevar reteta este de iarna, cand e ger afara dar ce mi-a sarit mie in ochi sunt farfuriile. De multa vreme imi doresc un set in stilul vazut in fotografia ta. Am colindat internetul, am gasit un producator in MM care nu pare dispus sa vanda 12 buc cate mai are pe stoc si sincer nu mai stiu unde sa caut. Imi spui te rog, de unde le-ai cumparat? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  7. Asa gulas, sa tot mananci… atata pofta fac numai niste poze…

  8. Farfuriile ca farfuriile dar lingura cat este de frumoasa ! Oare e secret de unde este? 🙂

  9. buna mami,
    de unde ati luat farfuriile?

  10. Cosmin

    Unde e cartoful ala taiat ???

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.