De-a lungul timpului, am gatit aripioarele de pui in fel si chip si am ajuns la concluzia ca nu vor iesi crocante decat prajite in baie de ulei, o varianta pe care am exclus-o din start, pentru ca aripioarele sunt grase de la bun inceput… daca le mai si prajim in baie de ulei, sunt de-a dreptul nesanatoase. Asa ca trebuia sa le incerc si la Philips Airfryer, ca sa vad daca intr-adevar pot avea aripioare de pui crocante, fara strop de ulei. Au iesit dementiale! Sincera sa fiu, de cand am Airfryerul, nu am facut altceva decat sa ma indoiesc de el si sa il testez in toate felurile posibile si imposibile si de fiecare data a facut fata cu brio! Chiar nu am ce sa ii reprosez, face exact ceea ce promite: prajeste ca o friteusa obisnuita, dar fara a pune ulei deloc. Apropo de asta, am primit unele comentarii ca aparatul e foarte scump si nu toata lumea si-l permite. Stiu ca nu e cel mai ieftin aparat de gatit, insa are niste avantaje uimitoare in ceea ce priveste sanatatea si din punctul meu de vedere, e o investitie, nu o cheltuiala. In plus, va rog sa fiti pe faza, pentru ca in curand veti putea castiga un Philips Airfryer chiar aici pe Teo’s Kitchen 🙂
Ingrediente pentru 2-3 portii:
– 10 aripioare de pui
– 50g faina
– o lingurita boia dulce sau picanta (cum preferati)
– o lingurita piper cayenne
– ½ lingurita sare
Mai intai amestecam bine faina, boiaua, piperul si sarea intr-un bol incapator. Apoi curatam aripioarele, le spalam, le taiem in jumatati si aruncam varfurile. Dam aripioarele prin amestecul de faina, astfel incat sa fie acoperite uniform fiecare si le lasam la frigider o ora. Cand ora de stat la rece a aripioarelor e aproape gata, incingem Airfryer-ul 10-15 minute la 200°C. Scoatem aripioarele si le asezam in sita aparatului, apoi le coacem 20 de minute la 200°C. La jumatatea timpului de coacere, nu uitati sa scoateti tava din aparat si sa o scuturati bine, pentru ca astfel aripioarele se intorc si se rumenesc uniform.
Cat aripioarele se prajesc, pregatim sosul, pentru care avem nevoie de:
– 100 g unt
– ½ cana ketchup picant sau sos Tabasco daca va plac aripioarele foarte picante
– piper dupa gust
– 1 lingurita praf de usturoi
– o lingura miere
Punem toate ingredientele intr-o craticioara, la foc mic si amestecam pana untul e topit. Sosul nu trebuie sa fiarba, ajunge sa se incalzeasca putin si daca il amestecam bine, vom avea un sos uniform. Scoatem arpioarele rumenite si le trecem prin sos. Datorita fainii, aripioarele absorb sosul si vom avea niste aripioare glazurate si stralucitoare, dar totodata crocante. Daca sosul e prea fierbinte, aripioarele vor fi moi. Nu uitati amanuntul asta, da?
Si oare cu ce puteam completa cel mai bine aripioarele crocante-dulci-picante decat cu niste cartofi prajiti tot la Philips Airfryer, tot fara ulei. Daca va plac aripioarele de la fastfood (nu zic care, dar stiti voi 🙂 ) astea facute in casa o sa va unga la suflet, promit! Sa va fie de cel mai bine 🙂
Banuiesc ca aripioarele sunt si fragede, hmm, delicioase!
Trebuie sa recunosc ca astept concursul cu nerabdare! 😀
wow cum arata!minunat aparatul acesta, dar si tu!!
Ce mult imi place cum ies la acest aparat..Super…
arata intr-un fel …. demential,
Arata foarte bine ce ai facut tu aici, dar totusi 100 grame de unt pentru 10 aripioare? Pana la urma nu mai face nici o diferenta daca le “prajesti” fara ulei, daca apoi le ineci in unt…
Hai sa nu exageram in termeni gen “inecatul in unt”…chiar nu se compara prajitul in baie de ulei cu topitul untului pt un sos. Nu imi plac gen asta de exagerari, sincera sa fiu 🙂
varfurile aripilor nu le aruncam, le dam la pisica 🙂
Arata foarte bine este super bun aparatul acela ..
Mmm,ce pofta mi-ai facut!!
arata fenomenal!cand o sa mi permit o sa iau si eu un aparat!toate retetele tale pe care le am incercat au fost ok.iti multumesc ptr ele.
ce bine arata cartofii,yammm
HMMMM, delicios, te invidiez….. hai ca si eu astept concursul asta cu nerabdare….. dar raman la dilema mea: oare face gogosi???
Te pup, Teo!!!
Arata foarte bine aripioarele, iar ideea cu sosul mi se pare excelenta. Trebuie sa il incerc si eu, iar eu voi pune si mai mult unt. 🙂
Serios, untul este o importanta sursa de minerale si vitamine, iar creierul are nevoie de lipide, mai ales la cat e de bombardat de informatii din toate partile.
Nu lua in seamna comentariile unor persoane care, dupa parerea mea, nu stiu sa se bucure de viata si de o mancare gustoasa. Nimeni nu mananca zilnic 10 aripioare cu cate 100 gr de unt, dar ocazional trebuie sa ne rasfatam cu bunatati.
M-am ambalat putin acum, pentru ca nu inteleg de ce oamenii nu se abtin daca n-au de spus ceva constructiv.
Imi plac retetele tale si de aceste sarbatori intentionez sa-mi alcatuiesc meniul doar de pe blogul tau. Daca imi iese planul (adica sa am chef de gatit), ma intorc cu feedback. 🙂
Diana, multumesc de feedback, e bine ca mai sunt in lumea asta oameni ca tine, cu capul pe umeri si nu doar uraciosi, ca sa nu zic altfel 🙂
ai dreptate cu untul….o fi el mai gras…dar gustul nu se compara cu cel al uleiului…
delicios
in ulei nu se pot praji?numai in aparat se pot face?
se pot si in ulei, dar nu sunt la fel de sanatoase
Hmmmmm!!! Delicios!
Multumesc frumos pentru reteta Teo. Ieri am incercat-o si eu. A iesit un deliciuuuuuuuuu si toti am fost incantati de gust, savoare si cat de crocante erau. Chiar le spuneam ca McDonalds ar fi invidiosi pe aripioarele astea….pentru ca sunt mai gustoase decat ale lor :))
Cu toate ca dupa o sa mananc salata 3 saptamani,se pot si praji,nu ? Aparatul este pe lista lui Mos Craciun inca 😀
Oare rezultatul va fi la fel si in ActiFry? http://www.tefal.ro/All+Products/Cooking+appliances/Fryers/Products/ActiFry/ActiFry.htm
Diferenta este ca la acest aparat nu pot seta temperatura.
nu stiu, nu am folosit aparatul de care zici dar stiu ca al meu Air Fryer nu a dat gres veci 🙂
Buna ziua! Unde pot gasi un aparat exact ca al dvs?Multumesc!
Buna Camelia, il gasesti la orice retailer de electrocasnice, poti sa il cauti acum de Black Friday, poate il gasesti la reduceri 🙂
La cuptor se pot face?
Sigur ca da, tot asa la 200 grade.