Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Inca de la Craciun, cand am gatit ditamai curcanul, am realizat ca din multitudinea de tavi, tigai si accesorii pentru gatit, imi lipseste una dintre cele mai utile: tava de friptura cu grilaj. De ce e atat de utila tava asta? Pentru ca, la prajire, carnea lasa o gramada de sucuri si implicit nu se va rumeni frumos in cuptor daca sta intr-un mediu umed pe toata durata coacerii. Tava cu grilaj, special conceputa pentru friptura, permite aerului sa circule in jurul carnii si astfel ea se rumeneste/coace uniform. In plus, sucul pe care il lasa carnea se scurge in tava, unde incepe sa se caramelizeze usor in timpul coacerii si devine o baza perfecta pentru sos. Dupa indelungi cautarii, am gasit-o pe KitchenShop si am folosit-o cu succes la reteta de pulpa de miel la cuptor, reteta pe care o gatim de obicei in tava normala si am vrut sa vad diferenta. Si diferenta chiar s-a simtit!

Ingrediente pentru 6 persoane:
– o pulpa mare de miel (3 kg)
– 5 linguri untura
– fasii de slaninuta afumata
– o capatana mare de usturoi
– 3-4 batoane de scortisoara
– sare, piper, rozmarin dupa gust
– 2-3 pahare apa
– un pahar vin alb

Mai intai spalam si curatam bine carnea de miel, in mai multe ape, folosind apa rece. Apoi impungem din loc in loc carnea cu un cutit bine ascutit (e musai ca intepaturile sa fie suficient de adanci pentru a intra si scortisoara) si in fiecare locusor punem cate o bucata de slanina afumata si un catel de usturoi. Tot asa procedam si cu scortisoara. Pregatim apoi tava: punem grilajul si 3 linguri de untura, distribuite peste tot.

Asezam pulpa de miel pe grilaj si o masam bine cu restul de untura, apoi o condimentam cu sare, piper si rozmarin dupa gust. Turnam 2 pahare de apa in tava si dam tava la cuptorul incins la 220° C timp de 20 de minute. Scoatem apoi tava, intoarcem carnea pe cealalta parte si o lasam alte 20 minute sa se rumeneasca. Cand carnea e rumenita uniform, scoatem din nou tava, punem vinul, mai completam cu apa daca e nevoie si reducem temperatura la 190° C si lasam carnea la cuptor 40-45 minute. Scoatem din nou tava, intoarcem carnea in pozitia initiala, ridicam grilajul si luam cu un polonic din sucul lasat de carne, pe care il vom folosi in ultimele 30 minute de coacere pentru a stropi din cand in cand carnea. In functie de marimea pulpei de miel, timpul de coacere variaza, de aceea nu va pot spune un timp exact, insa va spun ca e musai sa intoarceti cel putin o data carnea si sa turnati din cand in cand sos peste ea, asta va ajuta la formarea crustei delicioase.

Dupa ce ati testat friptura si sunteti siguri ca e gata, puteti pune masa! Noi am servit cu o portie generoasa de salata si cu o portie mai putin generoasa de cartofi frantuzesti. Sucul ramas in tava l-am strecurat si l-am servit ca si sos pentru cei care au dorit (eu nu sunt fan, asa ca am sarit etapa asta pe portia mea). Tava si-a facut foarte bine treaba, carnea s-a rumenit frumos si uniform si sincer, abia astept sa fac un curcan in tava cea noua, sa vedem cum se comporta! Sa va fie de bine si apropo, acum ca a trecut nebunia Pastelui, carnea de miel e mult mai accesibila, asa ca va puteti bucura de ea!

6 Comments

  1. PETROV

    mie imi place sa ung mielu cu miere un pic, in rest arata foarte bine.

  2. Alice Kitchenette

    yummy….. ce bine arata!

  3. super toate retetele ….pe unele le stiam si le gatesc de ani,altele, pot spune foarte simple si utile,le-am descoperit azi.

  4. Rus Marian

    Reteta este super si la fel ca si la alte retete trebuie respectat procesul intocmai.
    Pofta buna!

  5. rodica

    Minunat! Eu pun carnea la frezandat cu o zi inainte si o pun la copt cu radacinoase pe langa ea, care vor servi ca garnitura. Multumesc pentru retete! Le-am incercat pe unele, sunt delicioase. Sarbatori fericite!

    • Multumesc, Rodica draga, la fel iti doresc si tie, un Paste Fericit si linistit alaturi de cei dragi <3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.