Supa cremoasa de pui

Supa cremoasa de pui
Asta e una din acele retete culinare la care ajungi dupa ce ai analizat bine ce ai in frigider si camara, ce mai e prin piata si mai ales… de ce ti-e pofta? Mie mi-era pofta de o ciorba de pui a la grec, da parca nu chiar in varianta clasica… parca se cereau mai multe legume si acum, ca s-o zic pe aia dreapta, eu am o mica obsesie pentru leurda si leustean si daca sunt in sezon, nu ma lasa sufletul sa nu le exploatez la maxim! Asa ca m-am gandit pe toate partile si am facut una dintre cele mai bune supe pe care le-am mancat anul asta (si chiar am mancat zilele trecute o super supa de chimen cu smantana dupa reteta lui Marcel Iorga, prestata de Carmen Georgescu la Electrolux Passion4Cooking – Ardeal).

De ce e buna buna supa asta? Pentru ca e cremoasa, dar nu ca o supa crema; pare ca ar fi plina de smantana, dar totusi e facuta cu iaurt iar leusteanul, leurda si prazul merg impreuna mai bine decat va inchipuiti!

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 2 pulpe mari de pui (intregi)
– o legatura morcovi noi
– o legatura leurda
– un fir de praz
– un fir mai gros de pastarnac
– o gulie
– o legatura leustean
– 2 galbenusuri
– 400 ml iaurt grecesc
– 2 linguri ulei de masline
– sare si piper dupa gust
– un praf de nucsoara

Spalam bine pulpele de pui si le punem la fiert in 2,5 litri de apa cu sare, la foc moderat. Supa trebuie spumata foarte bine si cand carnea nu mai face spuma, punem morcovii, gulia si pastarnacul, toate curatate si taiate bucati mari. Lasam sa fiarba pana legumele sunt moi si furculita intra bine in carne. Scoatem pulpele, le curatam de piele si taiem toata carnea cubulete. Intr-o tigaie incingem uleiul de masline si calim 1-2 minute prazul taiat marunt (cu tot cu partea verde), apoi adaugam leurda maruntita si le calim impreuna alte 2 minute, apoi punem carnea de pui taiata cubulete, condimentam cu sare, piper si nucsoara si le lasam cateva minute la foc mic, sa se intrepatrunda aromele.

Separat, amestecam iaurtul si galbenusurile si cu ele dregem supa de carne (ma refer aici la supa in care au fiert pulpele si legumele, carnea am scos-o si am taiat-o cubulete, iar legumele au ramas in supa). Punem si leusteanul taiat marunt si le lasam toate sa dea cateva clocote impreuna, apoi le dam prin blender pentru a obtine supa cremoasa. Nu va fi ca o supa crema, ci mult mai linchida, insa foarte gustoasa. In crema obtinuta punem si amestecul de praz, leurda si carne, amestecam bine si mai gustam o data pentru a vedea daca mai trebuie condimente. Si pana s-a racorit putin supa, eu am mesterit o scandurica de lemn alba, numa buna pentru pozat de toate 🙂

Supa merge servita alaturi de crutoane, dar sincera sa fiu, parca tot mai buna e asa simpla. Are textura, are multe arome combinate si mai ales, are iz de leustean! Ce mai puteti pune in supa? Pai, alaturi de praz si leurda puteti folosi o mana de spanac, una de urzici, o legatura de loboda si una de macris iar in loc de leustean, puteti aroma supa cu patrunjel, marar sau preferatul meu, tarhon. Si ce e cel mai important: puteti sari carnea de tot din combinatia asta! Sa va fie de cel mai bine!

5 Comments

  1. Micky Apostu

    Sanatoasa, gustoasa, satioasa … Intr-un cuvant minunata! Si ar manca-o si mofturosul meu mic.

  2. naty, galati

    ce supica buna ai facut

  3. Alice Kitchenette

    Iubesc supele cremoase….Arata tare apetisant!

  4. Tocmai am terminat de facut aceasta supa si e extraordinara. Prima data cand gatesc cu leurda dar cu siguranta nu ultima. Merci Teo!

  5. Va pup si va multumesc tuturor pentru comentarii, chiar a fost foarte buna supica! :*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.