M-am gandit sa incepem 2011 cu una dintre cele mai simple retete culinare: pastrama de porc la cuptor. Desigur, puteti manca pastrama asa cum o cumparati, pentru ca e afumata si delicioasa, insa va fi de 10 ori mai buna daca ii imbunatati putin gustul si o gatiti inainte de a o manca. Am facut aceasta pastrama in locul fripturii clasice de Craciun si toata lumea a fost foarte incantata. In plus, pastrama nu are grasime si asta e un mare plus.
Ingrediente:
– o bucata intreaga de pastrama de porc (1 kg)
– 3 felii de slaninuta, taiate bucatele
– 3 linguri ulei de masline
– o capatana de usturoi
– condimente: sare, piper, amestec de condimente pentru carne de porc, boabe de mustar, praf de usturoi, ierburi aromatice uscate: patrunjel, cimbru, rozmarin etc
Am uns pastrama bine cu uleiul de masline.
Apoi am amestecat condimentele…
…si am frecat pastrama cu amestecul aromat.
Cu un cutit foarte bine ascutit am crestat pastrama pe diagonala, de la dreapta la stanga si invers.
Apoi am impanat carnea cu bucatelele de slaninuta si cateii de usturoi. Am pus totul intr-o punga pentru friptura pe care am legat-o bine si am dat-o la cuptorul incins la 180 de grade.
Dupa 40-45 de minute, cand am deschis punga, toata casa o fost invadata de aroma de pastrama impanata. Asta da friptura, mi-am zis! Si partea buna e ca e la fel de delicioasa si proaspat scoasa din cuptor dar si dupa ce s-a racit. Sa ne fie de bine, zic!
Buna Teo,
Am o intrebare…de unde gasesti pungi pt friptura? Am vazut ca cele de la Knorr vin direct cu condimentele…sunt foarte bune pungile, dar condimentele mai contin si monoglutamat sau asa ceva, si as prefera sa iau doar pungile de unde le gasesc si sa prepar eu amestecul de ingrediente…
Roxana, pungile pentru friptura le gasesti la orice hypermarket (eu am luat de la Auchan si Carrefour) langa pungile de gunoi, foliile de aluminiu/celofan 🙂
eu folosesc foarte des astfel de pungi si carnea iese mereu delicioasa…ca sa nu mai zic ca este si sanatoasa!
Ce rumena si frumoasa este.
La multi ani!
Salut am 11 ani si vreau sa-mi gatesc ceva cat timp mama este plecata la bunica. Credeti ca reusesc sa o fac singur?
Salut! Ma bucur ca ai intiativa in bucatarie, totusi ar trebui sa gatesti reteta doar sub supravegherea unui adult pentru ca implica utilizarea cuptorului, a cutitului de bucatarie etc.
Cel mai bine ar fi sa astepti sa se intoarca mama acasa si sa o gatiti impreuna 🙂
Succes!
Voi incerca si eu reteta aceasta sper sa imi iasa , revin cu detalii …
Salut
Pastrama e cumparata gata sau e cruda? din care partea porcului e luata?
amestec de condimente pentru carne de porc? ce contine?
scriu din Israel
fac chiar azi !sa vedem cum iese ca arata super.
super buna tre sa fie
deci se gasesc pungi special pt friptura? in supermarket ?
pastrama e cumparata, da. E facuta din pulpa si nu are deloc grasime.
Alice, gasesti pungi pentru friptura pe rafturile unde sunt si pungile de gunoi, pungile pentru congelator, foliile de aluminiu si plastic, hartia de copt etc
Draga Teo, reteta este simpla si rapida iar rezultatul delicios 🙂 Eu nu mananc/gatesc carne de porc dar azi cand am deschis cuptorul m-a ademenit sa gust putin si a iesit f gustos. Multumesc 🙂
Dana draga, sa iti fie de bine :*
Foarte buna o ieșit, îți mulțumesc pentru retetea deosebita…
cu drag! sava fie de bine si An Nou Fericit!
Super tare – de la ce producator ai cumparat pastrama? Mie imi este teama ca o sa fie prea sarata…
Georgeta, chiar nu mai stiu 🙁