Orez basmati cu verdeturi

Prepararea acestei retete nu e mare filosofie, dar aromele ei sunt absolut deosebite. Secretul sta in plantele aromatice, care trebuie sa fie proaspete. Si asta pentru ca, majoritatea plantelor aromatice isi pierd din intensitatea aromei cand sunt uscate (cum ar fi busuiocul de exemplu). Mai nou gasiti plante aromatice in toate hypermarketurile, la punguta, desi foarte scumpe ce-i drept.

Am insa un pont pentru voi: la florariile mai mari, la depozitele de flori sau chiar la Baumax, gasiti plante aromatice la ghiveci, la preturi mai mult decat acceptabile. Le plantati acasa in gradina sau intr-o jardiniera si le aveti tot timpul la indemana cand aveti nevoie de ele. Asa am facut si eu si iata cateva dintre plantutele care imi bucura balconul si bucataria:

Ingrediente:
– 250 gr orez basmati
– 3 fire rozmarin
– 3 fire busuioc
– 3 fire oregano
– 3 fire cimbru
– ½ legatura patrunjel
– 1 fir de ceapa verde
– sucul de la o jumatate de lamaie
– ¼ cana ulei de masline
– 3 catei de usturoi
– sare, piper
– ½ cana seminte decorticate de canepa (sau susan)

Spalam bine plantele aromatice si le tocam marunt.

La fel procedam si cu ceapa verde.

Fierbem orezul dupa instructiunile de pe pachet. Eu am folosit un orez Basmati luat de la Carrefour, marca proprie, accesibil ca si pret si portionat in pungute de cate o portie (125 gr). A fiert foarte usor si elegant datorita pungilor, fara sa se lipeasca de oala si fara a obtine un terci la final. Amestecam bine orezul cu verdeturile, semintele de canepa si usturoiul pisat.

Apoi turnam uleiul de masline, am zis ¼ cana dar puteti pune mai mult sau mai putin, dupa cum va place. Punem si zeama de lamaie, asezonam cu sare si piper dupa gust si gata masa!

E o salata foarte buna pentru vara, foarte buna, gata in 10 minute, aromata si sanatoasa. Sa va fie de bine!

10 Comments

  1. Anonymous

    Draga Teo, m-ai salvat pentru a nu stiu cata oara. Chiar eram intr-un impas din cauza lipsei de inspiratie… am tot ce-mi trebuie sa prepar reteta asta si ma apuc chiar acum!!!! Arata prea bine sa n-o incerc!!!! Multumesc din suflet.

    Andra, Focsani.

  2. fatduck

    ce frumos e facuta cu ierburi proaspete… mda, dom'le, pe alea le maninci si crude, dar'mite cu orez basmati.
    problema e ce bem la asta… whisky nu, cognac nu, asa ca hai sa fiu creativi ca teo si sa sugerez o vodka poloneza, zubrowka. E facuta din secara (deci tot o cereala, ca orezul) si e aromata cu iarba sfintei Marii, apropiata ca aroma de izma salbatica.pofta mare si sete si mai mare!

  3. DiAnais

    Ce frumos ti-a crescut rozmarinul! Al meu a murit intr-o luna de la cumparare. 🙁

  4. Felicitari pentru articolul din Jurnalul National!!

  5. Gabriel

    Salut Teo,
    Am citit un interviu cu tine in Jurnalul National. Am si vazut poze cu tine acolo. Bravo.
    Vroiam sa te intreb ce orez basmati folosesti. Eu cumpar numai de la Uncle Ben's. Este my favorite.

  6. @Madax, multumesc 🙂

    @Gabriel, dupa cum am scris si in reteta… Fierbem orezul dupa instructiunile de pe pachet. Eu am folosit un orez Basmati luat de la Carrefour, marca proprie, accesibil ca si pret si portionat in pungute de cate o portie (125 gr). 🙂

  7. Liana Morar

    Teo, felicitari!
    Spune-mi te rog daca exista undeva articolul cu tine, din Jurnalul National pe net.
    Tine-o tot asa, ca mergi bine!:)

    Liana

  8. Buna Liana,

    A trecut ceva vreme de cand nu mi-ai mai scris pe blog. Ma bucur ca ai facut-o acum. Articolul apare si-n varianta online a jurnalului national. Il poti citi aici.

    eu am publicat informatia doar pe contul de facebook.

  9. Mi-ar placea ca Teo si Fatduck sa faca o colaborare mica si la cate o reteta sa fie postata si bautura recomandata 🙂

  10. Liana Morar

    "Ia-mă, mami, din faţa televizorului şi hai să facem ceva împreună!"

    Mi-a placut tot, dar asta m-a uns pe suflet. Si eu asta fac cu fetita mea, ce-i drept nu are decat 3 ani, dar nu stie de tv sau calculator, decat de desene animate de pe dvd. In rest facem activitati in aer liber sau coloram, facem prajituri din ingrediente adevarate:)…etc.
    Abia astept sa vad prin pozele tale de pe blog cate o manuta de-a lui Luca amestecand ingredientele:D!
    Te pup Teo si raman in continuare admiratoarea ta.

    Liana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.