Crap romanesc gatit sub pamant

Am avut un ditamai crapul romanesc de la mama soacra si ne-am gandit sa profitam de prima zi cu soare dupa saptamani de ploi si sa il gatim la iarba verde. Era prea simplu sa il transam de acasa si sa il aruncam pe gratar, asa ca am decis sa il gatim “la groapa”. Am avut nevoie de un pic de vointa si de o lopata buna, dar pana la urma totul a meritat si am mancat unul dintre cei mai buni pesti din viata mea.

Si vorba aia, pentru ca meniul sa fie complet… pe ebucataria v-am propus o reteta de cartofi noi cu lamaie… pe care o puteti incerca fie pe post de garnitura, fie ca si fel principal.

Ingrediente:
– un crap mare (cca 5 kg a avut al nostru)
– condimente pentru peste
– sare, piper
– 5 catei de usturoi, dati pe razatoare
– zeama de la 1 lamaie
– 4-5 linguri de ulei

Mai intai si mai intai, am facut groapa, suficient de mare incat sa incapa pestele in ea ca si latime si lungime (undeva cu 20 cm mai lata si mai lunga decat pestele) si de vreo 30 de cm adancime, astfel incat sa incapa pestele si mult jar dedesubtul si deasupra lui.

O data groapa sapata, o tapetam cu pietre…

…apoi facem in ea focul, cu lemnele stranse cu multa daruire de toti cei care vor sa se infrupte din peste. Cine nu pune umarul, nu mananca, vorba aia 🙂

Cat timp se face jarul, noi ne ocupam de peste: amestecam toate ingredientele pentru condimentat si ungem bine pestele cu mixul obtinut

Apoi il invelim in folie de aluminiu (multa, multa folie de aluminiu, cam 5 straturi…

Ne asiguram ca se face si jarul asa cum ar trebui. Noi am avut noroc de lemne bune si s-a facut un super jar.

Apoi asezam pestele peste jarul nostru pretios.

Nu uitati sa scoateti 2-3 lopeti de jar pe care sa le puneti peste crap. Pentru a se coace uniform, pestele trebuie sa stea pe jar si sa fie inconjurat de jar. Puteti folosi si carbuni gata preparati, dar noi am ales varianta clasica.

Dupa ce ne asiguram ca pestele este acoperit bine cu jar, il putem acoperi cu pamant. Nu e nevoie sa puneti tot pamantul pe care l-ati scos cand ati sapat groapa, dar trebuie sa puneti suficient pamant incat sa se pastreze cat de mult temperatura ridicata a jarului. De aici, lasam natura sa isi faca treaba si asteptam 2-3 ore (depinde de marimea pestelui).

Cat timp crapul si-a facut de cap pe sub pamant, noi ne-am jucat pe gratar cu niste mititei, aripioare si legume.

Dupa 2 ore si jumatate am indraznit sa dezgropam crapul si am constatat cu bucurie ca a iesit foarte foarte bine. Fiind asa mare, pestele a fost destul de gras si dulce. Condimentele si-au facut foarte bine treaba, iar la gust nu se compara cu pestele gatit la tava. Sa va fie de bine!

11 Comments

  1. Anonymous

    vai si mor cand vad cat de bine arata,,, felicitari

  2. Anonymous

    Eu am incercat pui gatit sub pamant in mult jar,asta de 1Mai,a fost wow,in cazul unui peste mai mic timpul de preparare practic mai putin,nu? o super ideea Teo ..nu ma gandisem la peste,vezi? de-aia te ador si te vizitez zilnic DnaR

  3. Corina

    La urmatoarea iesire facem si noi peste asa. Tocmai ne-am mutat si langa noi este o padurice si spatiu pt asa ceva. Te anunt ce iese…sper cat de repejor. O saptamana faina!

  4. Chiar nu-ti este mila de noi? Stomacul meu este in greva de cand a vazut bucatele de mai sus…nu mai vrea salate, fructe…

  5. Cosmin

    intrebare intrebatoare:

    cum stii cand e gata ? ca banuiesc ca nu stai sa-l dezgropi la fiecare 5 min … si difera f mult si in fct de jar , de marimea pestelui , etc

  6. Gianina

    … balim, balim si iar balim … mai ales ca suntem la restictii culinare … offf

  7. Anonymous

    esty tare te admir faci asta de placere sau esti de meserie bucatareasa spor la gatit…

  8. maria elena

    Foarte frumos!!!!!!!

  9. Anonymous

    Teo fie-ti mila si de gravidutzele care te citec si sunt la lucru, ca nu au posibilitatea sa isi faca acum….:((((
    Felicitarile mele!! Silvia…

  10. fatduck

    de reusesti sa fentezi oasele in y ale crapului (teo, merge reteta si cu alt peste mai pentru puturosi, ca somonul?), trebuie sa te feliciti neaparat cu un single malt de Ardbeg. aroma lui (unii zic zdrobitoare) de fum de turba va complimenta de minune savoarea mocnita sub pamint a ilustrului crapcean.

  11. dovlecei si vinete cu gust de cenusa…mmmmmm

    Mara

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.