Iubesc pizza facuta in casa. Cine nu o iubeste? Pana si Luca al meu, cum vede tava in cuptor incepe sa tipe “pitzaiiiii”. Dar parca nicio reteta de pizza nu e atat de buna ca si cea cu blat blat pufos.
Am eu o obsesie legata de pizza: trebuie sa aiba un blat crescut frumos, pe care sa il pot tine in mana. Nu urasc nimic pe lumea pizzelor mai mult decat pizza cu blat atat de subtire care nu suporta nici macar greutatea topingului. Si nici nu se poate manca decat cu furculita si cutit. Dar asta nu va fi o problema pentru pizza noastra cu blat super pufos, pe care Luca il iubeste si l-ar manca gol golut.
Ingrediente
- 1 pachet drojdie uscata
- 1 cana (250 ml) apa calda
- 1 cana apa rece
- 1 lingura cu varf de zahar
- 1 lingura rasa de sare
- cca 800 gr de faina
- 2-3 linguri ulei de masline
- 3 linguri malai
Pentru inceput, amestecam drojdia cu apa calduta si le lasam putin deoparte.
Urmeaza sa amestecam zaharul, sarea, uleiul si apa rece.
Punem faina intr-un vas mare, in care sa putem framanta si facem o gropita in mijloc.
Turnam alternativ apa calda si apa rece si framantam un aluat elastic. Trebuie sa nu se lipeasca de maini si sa se desprinda usor de peretii vasului.
Cand avem aluatul pe care ni-l dorim, facem o bila mare de aluat pe care o punem intr-un vas curat, uns usor cu putin ulei de masline.
Acoperim vasul cu un prosop curat si il punem la dospit intr-un loc caldut, cca 2 ore, pana cand aluatul a crescut si si-a dublat cantitatea.
Impartim aluatul in 2 parti egale si intindem 2 foi. Din cantitatea aceasta de aluat ies 2 pizza mari, cat tava de la aragaz. Bun! Tapetam tava cu hartie de copt si o presaram cu malai.
Punem foaia de aluat de pizza in tava si il ungem cu sos pentru pizza sau paste (sau sos simplu de tomate pe care il condimentam dupa gust) si apoi urmeaza topingul, la alegere: ciuperci, pastrama de porc, carnaciori, ciuperci, porumb, ceapa verde sau ceapa uscata etc. Dam tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade si o coacem cca 30-40 de minute, in functie de cat de rumenita va place. In ultimele 10 minute punem si cateva maini bune de cascaval dat pe razatoare.
La final, avem o super pizza, cu un aluat foarte pufos, care miroase foarte bine, e proaspat si mai ales, facut in casa.
cit timp pufoseste doamna aluatul, domnul isi poate domoli pofta cu un paharel de Ardbeg single malt. Aroma lui de fum ii va fi de ajutor si bucataresei, in caz ca rumeneste prea tare blatul pufos.
Buna,vreau sa stiu daca acest blat se poate pastra in concelator.si daca dupa dezghetare mai e la fel de bun?tocmai am facut acest blat si e crata forte bine.
@Fatduck, trebuie musai sa stam la un pahar de vorba, sa ne inveti cum e cu bautura 🙂
Mi-ai citit gandurile. Pentru diseara chiar imi propusesem o pizza de post si pot sa o fac pe asta cu topping vegetal. Multumesc Teo! Ana D.-Bucuresti
hmmm…arata delicios, merita incercata…chiar zilele astea:)
De ce scrie pe pachetul de drojdie uscata ca nu se amesteca cu apa?
Vai de cand imi doresc sa stiu o reteta de pizza pufoasa. Multumesc! Stiu ce voi manca in weekend la film :p
acum creste aluatul, abia astept sa fie gata, iti spun cum a iesit 😀
cam asa o fac si eu …ii spunem "pizza nesimtita" ….e un deliciu :))
nemaipomenita reteta; si copiii mei sunt innebuniti dupa ea; unul din primele cuvinte ale piticului a fost "pissa", si ar manca oricand cu maaare placere. la cat mai multe minunatii.
Pe pachetel asa scrie, ca nu se dizolva, dar crede-ma pe cuvant, se dizolva foarte bine si aluatul cresteeee :))
Exact asa ii zicem si noi, pizza nesimtita :)) Mananci pana nu mai poti respira
Raluca, asa sunt pitici, nebuni dupa pizza :)) Nu am cunoscut unul care sa nu o iubeasca!
Buna,Teo.Urmaresc de mult timp blog-ul tau si nu m-am incumetat pana acum sa iti scriu.Vreau sa te felicit si in acelasi timp sa iti multumesc pentru tot ceea ce faci, pentru tot efortul de a posta aici, cu rabdare, toate retetele acestea delicioooooaaassee si de a ne oferi explicatii concrete,detaliate, noua, celor care abia acum ne initiem in taina gatitului.Te pup.
PS.Am facut si eu aceasta pizza si a fost, intr-adevar, super, si apreciata de toata lumea.
hmm dar tare bine arata,am sa fac si eu pizza dupa reteta ta,cel mai mult ma intereseaza aluatul pufos nu imi place cel crocant
te pup si iti doresc mult succes in continuare si sa ne incanti ca si pana acum cu retetele tale delicioase
super buna, a iesit o pizza pe cinste..am avut si niste invitati, au "lins" farfuria. mersi Teo pt reteta de blat, mereu ma chinuiam cu blatul..acum a iesit cum imi doream!
Prima data cand iti scriu. E superrrrrrrr totul. De la A la Z. o rugaminte mare: ai reteta de prajitura "Ora 12"? Era preferata mea si pe aici nu o gasesc.
Z, cu multumiri pentru tot
oare de ce se cruzește aluatul? Sub ingrediente rămâne lipicios.
Mulțumesc
Am făcut în seara aceasta pizza pentru băieţelul meu, ajutându-mă de reţeta ta pentru blat. A ieşit foarte bună. Restul de blat, l-am copt ca atare, ca pe o pâine, care a ieşit nemaipomenită: cu coajă crocantă şi miez pufos. Mulţumesc pentru reţetă. 🙂
Teo, am pizza asta in cuptor si deja arata foarte bine, cred ca o sa fie delicios blatul, l-am facut pentru Teo mai mult. O sa scriu rezultatul final. Pupici lui Luca!
a iestit super mersi mult
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate pentru reteta asta care ai postato.Piticii mei sant incantati de pizza care iese.Super buna si chiar pufoasa.Inca odata cinste tie si mult noroc.Eu sant un barbat care ai place bucatareala si iti multumesc mult.
si eu am facut…si a iesit foarte bun:-)
Buna, Teo!:) Am facut aseara pizza conform retetei tale si a iesit dementiala… foarte pufoasa si gustoasa.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=211067488926852&set=a.189338314433103.43708.100000708081256&type=1&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=211062438927357&set=a.189338314433103.43708.100000708081256&type=1&theater
Buna! Cam cat timp trebuie lasata deoparte apa cu drojdia? Multumesc!
Pt blat mai usor e sa cumperi aluat de paine de la brutarie iese la fel de pufos (parerea mea)
Alex, sunt suficiente 5 minute 🙂
Oauuu. Am incercat aceasta reteta de blat si este cu adevarat delicioasa, pufoasa, exact pe gustul nostru. Multumim frumos. Am avut o seara placuta in fata televizorului mancand pizza.
O intrebare am: Blatul a facut o crusta tare la baza si nu inteleg care poate fi motivul. As vrea sa stiu pararea unei experte in aceasta reteta. Unde am gresit? Cuptor electric, 200 grade, timpul din reteta, caldura de jos exact ca cel pe gaz.
Multumim si o seara la fel de placuta ca a noastra.
Gabriela
tocmai am mancat pizza cu blat super pufos..multumesc 😀
Gabriela, sa va fie de bine 🙂 Sunt mai mult emotive pentru care aluatul face crusta, de la tava pe care ai foosit-o si pana la tipul de faina. Incearca data viitoare s ao coci la 180 de grade 🙂
Gabriela,secretul nu consta intr-o temperatura scazuta ci dimpotriva.Asculta-mi sfatul pentru ca stiu mai bine caci am muncit in domeniu.Incalzeste cuptorul la 250 de grade.Iti place gustul de vatra? Mergi la Practiker si cumpara o placa de travertin sau granit nu inainte de a lua masurile exacte ale cuptorului.Grosimea placii sa fie de 1 cm maxim 1,5.Sa nu o introduci in cuptor cand este incins.Il lasi la incins odata cu cuptorul aprox 15-20 de min la 250 grade C.Pizza o pui direct pe piatra.Totusi sa sti ca va iesi un blat usor crispy,dar cu o aroma…O alta varianta…mergi la kaufland si cumpara tava de pizza cu gaurele.E perfect pt ceea ce vrei tu de la blat.Cuptorul trebuie incins la 250 de grade,iar tava sa stea sus la penultimul ''etaj''.Blatul fa-l subtire 3 mm maxim si nu il incarca cu toping.Sosul sa nu fie fierbinte cand pui pe blat.Imediat peste sos pune mozzarela sau cascaval apoi restu de toping.Daca iti place pizza ca in reclame, poti pune si putin cascaval imediat cum ai scos din cuptor.Sunt mai multe ''secrete''pt o pizza adevarata…blatul,sosul etc.Poate ca nu ti-a iesit si un blat bun.Incearca sa il faci cat mai elastic posibil si mai degraba usor umed decat uscat.Poti folosi putina faina cand intinzi blatul sa nu ai probleme,dar cand il faci si il lasi la dospit sa fie usor umed si elastic.Cand faci sosul nu lasa condimentele mult la fiert.Va da gust amarui sosului.Un pic de vin ALB la sfarsit si o lingura de unt cand opresti sosul 😉 Foloseste suc de rosii cat mai bun pt sos si pune si o lingura de bulion.Inainte de a pune sucul de rosii poti pune la inceput un catel de usturoi zdrobit cu latul lamei si calit in ulei de masline dupa care se pune suc de rosii,bulion,condimente,un pic de vin,unt.Usturoiul il scoti din cratita imediat ce pare sa se prajeasca…inainte de suc de rosii.Spor la gatit.Mai sunt si altele de spus,dar sa nu facem romane pe acest blog 😉
Teo,nu publica acest comentariu.Incearca si tu din ce am spus Gabrielei si ai sa vezi rezultatele.Respecta intocmai ce am spus in comentariul pt ea si revino cu o reteta imbunatatita la orice tip de pizza.Adauga frunze de busuioc proaspete cum iese din cuptor desi nu prea se face asa pe la noi in pizzerii.Numai bine.
super reteta 😀
am incercat si eu reteta de aluat pufos pt pizza si intr-adevar iese f fain. pont pt cei care vor ca talpa sa iasa crocanta si restul pufos: un pic de ulei de masline pe tava inainte ca aluatul sa fie intins impreuna cu niste malai presarat asa cum zice acolo, dar fara sa utilizeze hartie de copt 😀 multumim pt reteta, Teo!
Buna Theo.! Am si eu o nedumerire: zaharul ,sarea,uleiul si cu apa il amesteci separat sau impreuna cu drojdia?
Buna 🙂 sunt doua amestecuri diferite, unul cu apa rece si unul cu apa calda, pe care le adaugi alternativ peste faina.
buna ziua,sunt in bucatarie si am inceput sa fac blatul la pizza si cred ca va fii o grozavie si toata lumea va fi incantata de pizza asta facuta in casa
vreau sa spun ca a iesit grozava pizza asta nu ma asteptam multumesc prt reteta
de ce nu te asteptai? :)) pun eu retete rele? :))
Tocmai am terminat de framantat aluatul si acum astept sa dospeasca. Abia astept sa vad rezultatul final.
P.S. Aluatul se face foarte usor, cu siguranta nu voi mai cumpara de acum aluat gata facut ci il voi face eu.
prima incercare e mia grea, apoi iti intri in mana si nu mai vrei nimic cumparat 🙂
Teo am si eu o intrebare, nu se poate pastra aluatul la congelator?
Daca da, cand se pune inainte sau dupa ce dospeste?
Multumesc mult!
se poate pasta si in congelator, insa dupa ce a dospit. nu garantez insa ca va creste la fel 🙂
Buna ziua.Am si eu o întrebare ,nu e prea multa apa pentru 800g faina.Pare ca iese ca si compozitia de clatite…vad ca nimeni nu s-a plâns.
Vedem,o sa probez.
nu s-a plans nimeni pentru ca reteta e ok, iese foarte bine cu cantitatile date 🙂
La mine a iesit apoasa cu cantitatile alea dar nu m-am plans in privinta asta, am mai pus doar faina, ca ce se poate intampla? si am mai citit un comentariu mai jos, cum ca este important tipul de faina; acuma sper doar ca nu o sa afecteze prea mult faptul ca am mai pus faina si o sa va anunt daca dospeste frumos si iese delicioasa 🙂
Am încercat reteta si pot spune ca toată lumea a fost impresionanta. A ieșit exact cum scrie foarte pufos blatul.
Ce tare ma bucur! 🙂 e una din pizzele noastre preferate
buna teo…am pus peste 800g de faina si aluatul inca a ramas lipicios…de ce oare? 🙁
este important si tipul de faina folosit, iar pentru pizza trebuie o faina tare, nu cum e cea pentru cozonac sau prajitura. Incearca una tip 650 de exemplu sau 000 dar nu foarte fina
Buna Teo , multumesc pentru raspuns…eu sunt la inceput de drum,la capitolul aluaturi, prajituri nu stau prea bine…multumesc si voi tine cont de sfat. Urmaresc cu drag blogul tau!:*Succes in continuare
Cu mult drag Elena draga, sper sa iti iasa de acum orice reteta incerci! 🙂
Teo arata delicios pizza ta,am urmat reteta indeaproape,acum am pizza in cuptor. sper sa iasa la fel de delicioasa ca a ta. Reteta ta pt aluat mi-a fost de mare ajutor,nu am mai facut pana acum. O sa mananc cu gandul la tine.Iti multumesc:)
Buna Teo! Spune-mi te rog daca este risc ca blatul sa se ridice prea tare in cazul in care il pun singur la cuptor? Intepaturile cu furculita ar ajuta?
daca il intinzi foarte subtire e ok 🙂 poti sa il si intepi, da
Foarte buna reteta !!!!
maine voi face si eu pizza dupa reteta aceasta. sper sa iasa buna. vesnic am probleme cu blatul..iese prea tare la baza.
ai incercat reteta? cum a iesit?
Am vazut ca scrie 250 ml apa caldutza, cumva apa rece tot atat?
Am facut pizza de 3 ori si niciodata nu mi-a iesit cu blat pufos,dimpotriva.Am urmat pasii care mi s-au spus si nimic.Voi incerca si reteta ta si sper sa iasa,daca nu,nu mai fac,o cumpar.
cum a iesit?
Este bestiala,am sa o trec in caietul cu retete si cu sigutanta o voi mai face. Multumesc!
nu am inteles un lucru,te rog mult sa ma lamuresti:malaiul se adauga in coca sau e doar pentru presarat?si dupa ce intind coca in tava mai las la dospit sau pun direct toppingul?multumesc frumos
Vicky, nu te supara dar raspunsul la intrebarile tale este dat in reteta, trebuie doar sa citesti cu atentie:
“Tapetam tava cu hartie de copt si o presaram cu malai.”
“Punem foaia de aluat de pizza in tava si il ungem cu sos pentru pizza sau paste (sau sos simplu de tomate pe care il condimentam dupa gust) si apoi urmeaza topingu”
Ioi tu Teo ce fain o iesit blatul!!!!!!!!!!!!!! Multumim frumos ca ne incanti cu retete delicioase!!! Te pup!!
Asta este prima oara cand fac aluat, acuma astept sa-mi dospeasca…Doamne ajuta sa creasca intrucat deja abia astept sa mananc o felie de pizza 🙂 in orice caz, ai un site de vis, multumesc!!!
Am 13 anisi am incercat reteta aceasta si a iesit extraordinar. Esti cea mai buna,Teo!
Fac aluzatul cu faina de orez…sper sa n-o dau in bara
a iesit excelenta! multumim! o sa mai incercam si alte retete de pe site cu siguranta!
Buna Teo.. am si eu o intrebare.. de ce se pune si faina de malai? ce rol are aceasta? nu se mai lipeste de foaia de copt sau de ce?
ca drojdie daca folosim drojdie la cub iese la fel de pufoasa?
Multumesc frumos
Da, faina de malai se pune pentru ca pizza sa nu se lipeasca, mai ales daca e coapta in cuptor cu lemne, sa alunece mai usor de pe lopata si da, cu drojdie proaspata iese la fel de pufos aluatul
Minunat:D nici eu la randu-mi NU suport pizza cu blatul mai sus,tocmai din considerentele enumerate mai sus…perfect,dabea astept sa o incerc 😀 :*
Sa inteleg ca numai mie nu mi-a iesit? am injumatatit cantitatile , dar nu a crescut deloc…Ce-i drept, a trecut doar o ora..dar nu stiu ce sperante am..:(((
Teo care e diferenta intre faina ooo, 650 , 550 , si care e corespondenul romanesc pentru italienescul doua “00”?mersi
Buna Teo. Ce inseamna un pachet de drojdie? Cate gr mai exact?
in general, la 500g faine se pun 25g drojdie proaspata sau un pliculet de drojdie uscata.
Da, foarte interesanta reteta. In afara de mici detalii care nu cred ca schimba cu mult rezultatul, as avea totusi 2 sugestii pt un blat cat mai pufos. Miere in loc de zahar (e o diferenta placuta) si sa fie uns cu ulei de masline aluatul inainte de a-l lasa sa creasca.
Super reteta! Este a2a oara cand o prepar si blatul iese pufos si crocant!Felicitari pt blog!
Multumesc 🙂
cand punem malaiul?
Blatul a iesit f crocant…mie imi place, dar nu are nici o legatura cu blatul pufos de care se vorbeste. Data viitoare o sa fac o singura tava din cant de aluat din reteta.
Cea mai reusita reteta de blat de pizza pe care am facut-o vreodata !!!ms :*
Super reteta pentru pizza delicioasa. Multumesc si eu de detalii. Un An Nou cat mai gustos! 🙂
Bai teo,
Am dat la cuptor pizza.
Vedem ce-o iesi.
Am sa iti multumesc dupa.
Deocamdata multumeac pentru reteta de cheese cake.
Big up!
buna!am si eu o intrebare:malaiul pt ce se pune in tava?este obligatoriu?
nu este obligatoriu, dar face blatul mai crocant pe…fund cum are veni 🙂
sunt o bucatareasa im devenire am incercat sa fac pt prima oara pizza dupa reteta ta .A iesit minunat . Am sa mai fac
super 🙂 daca ai inceput cu aluat dospit si totul a mers bine, estie pe drumul cel bun 🙂
Da, a iesit excelent…l-am lasat asa moale cu era si cel mai greu a fost sa astept sa creasca…am pus masline ardei rosu si un carnacior bucovinean cu busuioc…abia dupa ce s-a copt am pus sos de rosii mirodenii si cascaval…a primit nota 10 “cea mai buna pizza” si cele 2 tavi s-a topit in 20 min…a meritat efortul 🙂
ma bucur foarte tare ca v-a placut! sa va fie de bine
A iesit o pizza mai buna ca la jerry’s!
Blatul pufos a fost devorat in intregime, fara sa mai ramana vreo bucata.
Multumim Teo!!!
PS: crezi ca aluatul se preteaza si la painici la cuptor?
Cat o insemna un pachet de drojdie uscata in grame ? la mine sunt pacheta mari de 452 grame.multzam anticipat
7g drodie uscata = 25g drojdie proaspata, suficienta pentru 500g faina
Multumesc din suflet pt reteta. E bestiala. De mult cautam o reteta de blat pufos pt pizza, am intrebat in stanga si-n dreapta, dar nimeni nu m-a putut ajuta, toti stiau reteta aceea cu blat subtire. Eu si sotul meu suntem innebuniti dupa aceasta reteta, e cea mai buna pizza mancata vreodata.
Ma bucur tare ca va place 🙂
Buna, o reteta care m-a multumit pe deplin! Am mai facut pizza si din alte retete dar imi iesea cam crocanta si uscat acum este a doua oara cand fac reteta dumneavoastra si tuturor din familia mea le-au placut nu m-am putut abtine fara sa va multumesc !O reteta garantata !
Eu iti multumesc ca ai incercat reteta si ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Foarte bun…
Cred ca stiu ce meniu o sa am de ziua mea.
Bravo !
Delicios
multumesc ca ai ales retetele mele pentru meniul de ziua ta! 🙂 Mult spor la gatit iti doresc si La Multi Ani! 🙂
Acum incerc si eu aceasta reteta.revin cu comment.legat de cei care spuneau ca blatul e moale…:)) cred ca ei framanta aluatul odata.
pentru cei care nu stiu am invatat de la mama ca la un aluat bun trebuie sa framanti f mult.eu unu aici am framantat cam jumatate de ora
Are ceva daca o fac cu drojdie proaspata ( la cub ) ? Stiu ca aceea se freaca cu zahar inainte sa fie amestecata cu apa si faina.
Nu, nu are nimic, poti folosi linistit si drojdie proaspata 🙂
Cu adevarat este ce’a mai buna pizza Everrr!!! Desi sunt gravida aveam o mare pofta de pizza.. asa ca te’am gasit si mi’am potolit pofta :)) ♥ Felicitari
acum am gatat de framantat aluatul si l-am lasat la crescut
abia astept sa bag prima tava la cuptor ca mor de pofta
te pup Teo si iti multumesc pentru reteta
asa de fain a crescut aluatul in cuptor si mirosea atat de bine,cu greu te mai poti abtine pana sa mananci o felie de pizza
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂 Multumesc mult ca ai incercat reteta!
Buna, Teo. Drojdie la plic se poate folosi? Cata ar trebui sa folosesc?
Buna Teo, astazi am facut si eu pizza dupa reteta ta.a iesit ffffff buna! Vreau sa te intreb, de ce la unele retete,peste topping, se adauga un ou batut?nu e suficient cascavalul si mozarella?o zi frumoasa sa ai!
Buna Renatte, ma bcuur ca ti-a placut reteta 🙂 Eu nu pun ou batut decat la pizza taraneasca, und epun d efapt un ou intreg. Ideea pului bautu este de pe vremuri, cand nu era cascaval/mozzarella la discretie ca acum 🙂