Fursecuri cu ghicitori

E 1 iunie, ziua copilului! La Multi Ani lui Luca, La Multi Ani puiutilor vostri si la multi ani noua, in general, pentru ca in sufletul fiecaruia locuieste o farama din copilul care a fost candva.

Pentru ca e o zi speciala pentru mamici si copii (desi ar trebui sa facem din fiecare zi un Intai Iunie pentru copiii nostri), am considerat ca e momentul sa va spun despre unul dintre cele mai frumoase proiecte din viata mea, la care lucrez intens de cateva luni.

Toamna asta va aduce prima mea carte de retete. Da! In sfarsit va fi o carte publicata, pe care sa o folositi cu drag alaturi de copii si care sa va ajute sa gatiti impreuna si sa le insuflati pasiunea pentru bucatarie. Cartea, “puiul meu” cum ii spun eu, se va numi “50 de retete de dulciuri pentru mamici iscusite si copiii isteti” si unicul ei scop este sa va invete retete de dulciuri sanatoase, rapide si mai ales numai bune de gatit alaturi de cei mici. Daca Jamie face o adevarata revolutie a alimentatie in Statele Unite, de ce sa nu incercam si noi, la o scara mai mica, sa luam copiii din fata televizorului si calculatorului si sa ii invatam sa gateasca dulciurile lor preferate?

Cartea va avea 5 categorii de retete, cum ar fi retetele bunicii, pentru dulciurile clasice sau retete fara coacere, pentru zilele calde de vara sau copiii care inca nu au invatat sa foloseasca aragazul. Retetele sunt simple, folosesc numai ingrediente naturale, cat mai putini aditivi si mai presus de orice, sunt ilustrate pas cu pas, asa cum v-am obisnuit pe blog, pentru ca nicio reteta sa nu dea gres. Si, ca sa va convingenti ca merita asteptarea pana in toamna, va las sa trageti cu ochiul pe gaura cheii in Teo’s Kitchen si va prezint o reteta care va aparea in carte: fursecuri cu ghicitori.

Ingrediente pentru 20 de bucati:
– un albus de la un ou mare
– 65 gr zahar
– 50 gr unt topit
– 50 gr faina
– ½ lingurita extract de vanilie
– un varf de cutit de sare

Batem intai albusurile, 5 minute cu mixerul.

Adaugam apoi zaharul si vanilia si continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma tare.

Adaugam apoi untul topit, turnand in fir subtire si amestecand in continuu cu mixerul.

La final adaugam faina si sarea si continuam sa mixam pana cand avem un aluat uniform.

Incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava cu hartie de copt. Punem cate o lingurita de aluat in tava, intidem si nivelam bine cu spatele lingurii. Trebuie sa avem discuri foarte subtiri, de cca 2-3 mm grosime, lasand spatiu de 5 cm intre ele.

Dam tava la cuptor si coacem fursecurile 6-7 minute, pana cand sunt usor aurii pe margini. Cat timp fursecurile se coc, decupam fasii de hartie, pe care scriem tot felul de ghicitori. Acum incepe adevarata aventura: scoatem rapid tava din cuptor, asezam cate o hartiuta cu ghicitore in mijlocul fiecarui fursec, apoi rulam rapid.

Nu va faceti griji, dupa cateva incercari veti avea dexteritatea necesara sa rulati furseurile inainte de a se intari. Si daca totusi se intaresc atat de tare incat se sfarma cand le rulati, introduceti tava in cuptor cateva secunde si vor fi din nou moi si perfecte pentru a le rula in jurul ghicitorilor.

Ce face mama?
– incinge cuptorul
– introduce / scoate tava din cuptor
– ruleaza fursecurile (pentru ca sunt calde cand se lucreaza cu ele)
– toarna untul in fir subtire in timp ce micutul amesteca totul cu mixerul
– scrie ghicitorile

Ce face micul bucatar?
– cantareste ingredientele (va fi foarte amuzant pentru ei, mai ales daca aveti cantar electronic si veti fi surpinse de cat de meticulosi sunt. Pun pariu ca niciodata nu ati facut o reteta in care ingredientele sa fie atat de perfect cantarite).
– amesteca folosind mixerul
– taie foile pentru ghicitori (folosind foarfece cu bonturi, bineinteles, speciale pentru hartie)
– scrie ghicitorile

Cam asa va arata, in principiu, o reteta pentru cartulia mea 🙂 Sper sa va placa si astept feedbackul vostru. Pana atunci, la ghicitori cu noi!

17 Comments

  1. Bravo, Teo, asteptam cartea!

  2. moatza

    Foarte buna ideea, Teo! si reteta. 🙂 (bunica punea in mijloc bucatele lungi de rahat si construia flori de cale din fursecurile astea). Mi-ai fost si imi esti in continuare de ajutor in bucatarie, asa ca abia astept sa apara cartea. Iti doresc mult succes in continuare in tot ce iti propui!

  3. mistoOoo 🙂
    si ideea, dar mai mult reteta :D; seamana oarceum cu limbi de pisica, daor ca cere mai multa dexteritate 😀 😀

  4. Lucian

    Prea frumos sa fie adevarat! Genial, felicitari! 🙂

  5. Ideea e interesanta si pare asemanatoare cu acele Fortune cookies chinezesti. Felicitari pentru proiect si asteptam cartea.

  6. ISABELA

    Bravo Teo, sa stii ca vreau cartea cu autograf 😛
    Pup puitul tau frumos!

  7. Andreea

    Buna, Teo! Nu ti-am scris pana acum, insa urmaresc cu foarte mare interes blogul tau, am probat tot felul de retete, iar cartea si retetele tale pentru copii vin cum nu se putea mai bine: in iulie-august noi ajungem la diversificare, asa ca imi vor fi de real folos retetele tale pentru pici! Spor la treaba si felicitari!

  8. Primii pasi in bucatarie

    De mult ma gandeam ca e timpul ca teo sa aibe si o carte de bucate…asa ca daca pana acum o asteptam cu nerabdare acum ca ne-ai dat veseta o sa te rog din timp sa opresti una si pt mie…contra cost desigur…nu de alta dar cred ca or sa se dea ca painea calda si nu as vrea sa raman fara:)
    La multi ani pt Luca!

  9. Anonymous

    Excelenta ideea, grozava reteta, o vom pune in aplicare negresit ! Multumim pentru toate ideile minunate de retete pe care le-am gasit pe blog !
    Succes cu cartea ! Zamfiruca

  10. anca_fish

    Geniala ideea. Nu am copiii, si cel mai probabil nu voi avea in viitorul apropiat, dar cu siguranta iti voi cumpara cartea! Felicitari!
    Azi incerc reteta… pentru mama, pe cand vine de la servici.
    Te pup, succes iti doresc!

  11. Abia astept cartea,draga Teo !

  12. Ancuta

    Super, trebuie neaparat sa incerc 🙂 Astept cu nerabdare cartea. Am o gramada de reviste si carti de bucate, dar cand vreau ceva bun, o reteta noua, intru la tine pe blog 🙂

  13. fatduck

    cit timp aia micii isi fac de lucru cu jucarioarele lor, eu am gasit in fursecul meu o ghicitoare: ce bautura e destul de tare pentru domni, dar suficient de rafinata pentru doamne?
    raspunsul e unul singur: zubrowka, o vodka nobila de secara, dulceaga si parfumata bine cu iarba zimbrului (iarba sântei marii pe la noi). perfecta pentru relaxarea adultilor care supraveghează pustimea ce-si celebreaza ziua.

  14. nicoleta

    minunat..voi incerca si eu dar pe langa ghicitori vor fi si ravase (nu avem puiuti)
    asteptam cartea!!!!!!!!

  15. Nu pot decat sa va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase si va promit ca lucrez intens la cartea mea iubita 🙂 Sper sa o tinem cu totii in mana in cel mai scurt timp posibil

  16. Anonymous

    o s-o tinem in mana si in functie de cat va costa
    mary

  17. Anonymous

    Buna,

    Reteta trebuie sa fie delicioasa, oricum este potivita pt copii de orice varsta.

    Editarea cartii este o idee super. Sper sa reusesti sa o scoti pana la sf lui septembrie. Am de facut cateva cadouri unor pici cu mamici gospodine. :))

    Si eu am o pitica foarte interesata de bucatarit.

    Spor la munca, numai bine.

    beatrice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.