Acum cateva zile am pus pe pagina de Facebook link-ul de la prima reteta de panna cotta pe care am pus-o pe blog si cineva spunea ca nu sunt foarte ok ingredientele, pentru ca am folosit frisca Hulala. Sa stiti ca, uitandu-ma in urma, stiu ca in unele retete culinare de la inceputuri poate nu am folosit cele mai ok ingrediente, poate am pus Hulala sau Vegeta, dar nu o sa imi fac seppuku/hara-kiri pe tema asta si va explic si de ce.
Imi e foarte simplu sa refac retetele vechi de pe blog, mai ales ca la inceput am postat retetele de suflet, ale casei, care se fac cel mai des la noi acasa, asa ca material aveam. Mai mult, intre timp am renuntat la aparatul foto-sapuniera si m-am echipat cu DSLR. Dar ce rost avea sa schimb tot? Sa va mint? Sa va prezint o Teo care nu e Teo? De ce? Voi m-ati iubit de la inceputul blogului si ati incercat retetele, asa fara “vegeta facuta in casa” sau cu pozele nu-cele-mai-reusite. De ce sa reneg acum inceputul blogului? E ca si cum, intr-o relatie de lunga durata, dupa ani si ani, spui ca nu iti aduci aminte cum l-ai cunoscut sau primele gesturi de afectiune, pentru ca te simti vulnerabila si copila ca le-ai facut 🙂 Asa ca, nu renegam nimic 🙂 Reteta initiala de panna cotata a fost foarte apreciata si incercata, asa ca nu o regret deloc! Varianta de azi e una noua, in care am combinat toate lucrurile care ii plac lui Luca: biscuitii, frisca si jeleul de fructe. A iesit ceva delicios!
Ingrediente: pentru 10 portii:
– 1 litru smantana dulce pentru frisca
– 2 pliculete gelatina maruntita alba (20g sau 12 foi de gelatina)
– 3 linguri apa rece
– 150g zahar
– o pastaie de vanilie
– 200g biscuiti asortati, cu crema, de vanilie, de cacao etc
– 500g visine congelate fara samburi
– 100ml suc de visine
– 100g zahar
– extract de vanilie dupa gust
– 6 foi gelatina sau 1 pliculet de 10g gelatina maruntita
– 3 linguri apa rece
Mai intai ne ocupam de batonul de vanilie: il apasam bine cu cutitul, cu partea netaioasa, pentru a-l intinde si uniformiza. Apoi, il taiem pe lung, cu varful cutitului, avand grija sa trecem cutitul doar printr-o parte a tecii batonului. Il desfacem apoi, folosindu-ne de varful cutitului si scoatem, prin razuire, miezul batonului de vanilie. Punem intr-o cratita cu fund dublu smantana pentru frisca, miezul de la batonul de vanilie dar si batonul in sine. Amestecam bine cu telul.
Punem apoi si zaharul, amestecam din nou si punem cratita pe foc, la foc mic. Trebuie sa ajunga la punctual de fierbere, sa se topeasca tot zaharul insa sa NU clocoteasca. Cand zaharul e topit, tragem de pe foc si o lasam sa se racoreasca. Trecem totul print-o sita fina, in caz ca au ramas bucati de la batonul de vanilie dar si pentru o panna cotta mai fina. Intre timp, noi punem gelatin, cele 2 pliculete la inmuiat in cele 3 linguri de apa si o lasam 2-3 minute. Asezam apoi vasul cu gelatina (care trebuie sa fie termorezistent) peste o cana cu apa si punem totul pe foc. Gelatina trebuie topita la bain-marie, ca sa fim siguri ca nu fierbe. Daca fierbe, gelatina isi pierde proprietatile. O data topita, punem gelatina peste frisca si amestecam energic cu telul.
Alegem vasutele in care vom face panna cotta: pahare, paharele, borcanele, ce o fi si punem in fiecare un strat generous de biscuit maruntiti. Peste biscuiti turnam frisca, astfel incat sa ramana loc si pentru jeleul de visine. Punem toate paharelele pe o tava si le dam la congelator, astfel incat sa faca o crusta suficienta cat sa tina jeleul de visine. Sigur, daca doriti puteti sa le dati si la frigider si sa asteptati 2-3 ore pana panna cotta se intareste suficient pentru a tine jeleul. Pentru jeleul de visine e important sa lasam visinele sa se decongeleze total si apoi sa le stoarcem cat de bine sau sa le tamponam cu un servet de bucatarie, pentru ca apa pe care o lasa… nu e chiar delicioasa. Asa ca, eu prefer sa o “inlatur” de tot si sa folosesc pentru jeleu suc de visine. Deci, pentru jeleul de visine, punem intr-o craticioara visinele, 100ml suc de visine, esenta de vanilie dupa gust si 100g zahar. Acum e momentul in care putem pune si un pic de cherry sau vin rosu, dar asta numai daca nu servesc si piticii. Lasam totul sa dea un clocot, pana zaharul e topit complet si avem si suficient suc in cratita (chiar daca stoarcem bine visinele, tot vor mai lasa suc prin fierberea cu zaharul). Pana se intampla asta, noi punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece, 5 minute sau pana sunt complet moi, apoi le punem si pe ele peste visinele calde si amestecam rapid, la foc mic, pana gelatina e topita. Dureaza doar cateva secunde. Apoi tragem de pe foc si distribuim jeleul uniform intre paharelele de panacotta, apoi totul poate sta linistit la frigider, pana la servire.
Este o panna cotta speciala, foarte interesanta datorita combinatiei biscuiti cu ciocolata, amarui, panna cotta vanilata si jeleul de visine dulce-acrisor. Noua ne-a placut foarte foarte mult! Daca doriti sa rasturnati panna cotta si nu sa o serviti din pahar, e suficient sa udati putin paharele inainte de folosire iar apoi, cand le scoateti de la rece, sa le incalziti usor marginile cu un uscator de par. Panna cotta va iesi destul de usor. O alta varianta este sa turnati panna cotta direct in recipiente de silicon, cum sunt formele pentru muffins/cupcakes, de exemplu 🙂 Alegerea e a voastra, gustul este insa la fel de bun indiferent de vasul din care o serviti 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Arata foarte bine!!!Mi-ai facut o poftaa…iubesc panna cotta si ideea ta mi se pare extraordinara!!!Iti multumesc pentru toate retetele astea.:*
Fereasca sfantu cum arata panna asta cotta Teo draga!
De cand te vad pe Look tv imi place si mai mult de tine, imi place ca esti autentica pe sticla, vorbesti natural etc. te pup si la ct mai multe retete!
:)) esti mortala! multumesc mult de aprecieri, te pup maxim!
Arata fantastic si unde mai pui ca are doua dintre ingredientele mele preferate: visine si pastai de vanilie!
Trebuie sa o incerc si eu neaparat, mai ales ca am acasa pe cineva care nu se satura de “degustat” retete noi 🙂
este extraordinara!am facut-o si eu!multumesc pentru reteta!
Buna,
Este in regula daca folosesc smantana lichida pentru frisca de la Hulala?
Astept sa revii cu un raspuns.
Multumesc!
Reteta si cea veche si asta sunt ok. Pozele insa… Mai bine nu mai spune ca sunt facute cu un dslr. Nici macar una nu e clara. Toate sunt out of focus.
Pt Ana : Pozele sunt facute intentionat asa, cu un F mic (1,2 ;1,8) pentru a fii mai artistic,cu blur in spate. Nu este obligatoriu sa fie toata poza clara. La fotografii gen portret sau la mancare, pentru un efect mai fain asa se executa aceste fotografii.
Teo,esti geniala. Cred ca am facut jumatate din retetele tale, si absolut toate mi-au iesit geniale.Una dintre pasiunile mele este gatitul.Chiar astazi fac reteta asta de panna cotta, numai ca o sa pun combinat visine+zmeura.Te pup.
Super reteta am incercat-o si eu si e de-a dreptul minunata,.Am incercat mai multe retete de ale tale si eu teo si sunt foarte incantata de postarile tale . Dulciurile sunt o nebunie.