Taietei cu varza calita

taietei cu varza calita

Toata copilaria mea m-a macinat o intrebare: oare la ce ora sa trezeste, totusi, Buni Sia? Cand noi ne trezeam pentru scoala, in jur de ora 7, buni nu doar ca avea micul dejun pregatit pe masa pentu noi, dar bucataria era plina, dar plina de taieteti. Cand ii facuse? Ce magie era in mainile ei? Ea cand dormea, cand se odihnea, cand? In timp ce noi mancam pe un colt de masa, ea continua sa intinda foaia de aluat pentru taietei. Imi amintesc cum ma fascinau mainile ei care se miscau cu atata dibacie, de parca sucitorul era o parte din ea si nu o simpla ustensila din bucatarie.

taietei cu varza calita

Reusea sa intinda cea mai subtire foaie de taiatei pe care am vazut-o vreodata. Apoi incepea sa taie foaia in functie de nevoile din saptamana respectiva. Laste, sau taietei patrati mari, care erau perfecti petru taietei cu branza. Lascute sau patratele mici, pentru supa de gaina. Taieteii lati, lungi, asemanatori cu tagliatellele care erau “acei taietei”, cei mai folositi pentru toate retetele ei minunate. Taietei cu nuca, taietei cu pesmet, taietei cu cas de oaie si, bineinteles, reteta de azi – Taietei cu varza calita.

Stiu ca reteta de Taietei cu varza calita este foarte cunoscuta in Ardeal, dar, daca ma iubiti si daca aveti incredere in cei 10 ani petrecuti gatind impreuna pe blog, TREBUIE sa o incercati si voi! Buni nu mai face taietei in casa, insa foloseste si ea Taieteii lati cu 8 oua de la Baneasa. De ce? Pentru ca au culoarea, aspectul si gustul taieteilor ei, facuti cu multe galbenusuri si cu si mai multa dragoste!

taietei cu varza calita

[box type=”alert” size=”large” style=”rounded” border=”full”]De ce va recomand reteta de Taietei cu varza calita?[/box]

  • este o reteta economica, ingredientele sunt la indemana oricui, poate fi un pranz, o cina, o garnitura sau o masa in sine
  • taieteii lati cu 8 oua de la Baneasa sunt exact ca si taieteii lui Buni Sia, ca si culoare si gust si vi-i recomand din inima nu doar pentru reteta de azi, ci si pentru alte retete cu iz ardelenesc, cum ar fi Vargabeles sau budinca unguresca de taietei cu branza dulce si strafide
  • puteti fierbe taieteii lati cu 8 oua de la Baneasa fie in cuibuiri (este un produs unic pe piata din Romania) daca se potrivesc taieteii mai lungi in reteta voastra sau puteti strang usor cuiburile in mana inainte de fierbere pentru taiatei mai mici. E atat de simplu 🙂
  • pentru reteta de Taietei cu varza calita puteti folosi varza proaspata (varza dulce) sau varza murata, in functie de preferinte. Daca alegeti varza proaspata, este important sa o spalati foarte bine, apoi sa o tocati marunt sau sa o dati pe razatoarea mare, sa o framantati cu sare si apoi sa o lasati sa se odineasca, pentru a lasa cat mai multa apa, pe care o scurgeti foarte bine apoi. Pentru varza murata, va sugerez sa o lasati in apa cateva ore bune inainte inainte de a o toca, ca sa nu fie prea sarata.

taietei cu varza

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 400g taietei lati cu 8 oua Baneasa
  • o varza alba medie
  • o ceapa mare alba tocata marunt (optional poate fi calita inainte de a adauga varza la calit)
  • 100ml ulei
  • sare si piper dupa gust

taietei cu varza calita

Pentru modul de preparare, va rog sa urmariti reteta video de mai jos! Pentru a nu rata nicio RETETA VIDEO, abonati-va la canalul de YouTube Teo’s Kitchen AICI >>> http://bit.ly/2kN0JaT<<<  Multumesc si….SA VA FIE DE CEL MAI BINE!

5 Comments

  1. Raluca

    Si ceapa? N-Ai mai pus-o? Oricum, e si mancarea copilariei mele. Exact asa facea si bunica mea. Se trezea la 5 sa faca patura :). Noi nu punem ceapa. Doar varza, sare, piper

  2. Cât timp ai lăsat la călit varza?
    Bunica mea și mama mea, o calea puțin după care Adauga putina apa și o lăsa pana scădea apa.

  3. Ceapa nu se mai pune intr-un final?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.