Pentru mine, si sunt sigura ca si pentru muti dintre voi, piersici umplute = copilarie. Le iubeam atat de mult, probabil pentru ca erau asa colorate si stralucitoare de la cristalele de zahar sau, mai mult ca sigur, pentru ca de foarte mica, mi-o aduc aminte pe mama pregatindu-le. Cand eram prea mica pentru a o ajuta, stateam tot timpul langa ea la “ciugulit”. Imi amintesc si acum ca aveam un casetofon primit de le rudele din Germania, in care mergea o caseta cu Hrusca si mama scoatea caietul ACELA plin cu retete care mai de care, pe care l-a inceput in ’79, cand s-a casatorit. Asa ca duminica trecuta m-am gandit sa facem impreuna iubitele mele piersici si am invitat-o pe mama la mine, cu tot cu retetarul ei minunat si am descoperit cu drag retetele pe care mi le aduc aminte de mica, cele fara de care nu era Craciun pentru mine si fratele meu.
Am descoperit in caiet foi ingalbenite de vreme, unele pline cu faina si stropi de cacao, semn ca acelea au fost retetele cele mai incercate si iubite de-a lungul vremii. Am gasit notate in dreptul retetelor numele doamnelor de la care le-a cules mama (vecine, matusi mai in varsta, colege de birou) dar mama si-a notat si cum le spuneam eu prajiturilor cu denumiri complicate. Si am gasit si foi pe care, in timp ce mama pregates reteta, o fetita desena omuleti si ce mai stia ea pe la 5 ani 🙂 Intreg caietul a fost o intoarcere in timp, un fel de madlenele lui Proust si m-am simtit din nou mica si protejata de mama si fericita.
Si asa, cu Hrusca pe fundal si cu toate ingredientele de la Lidl, am facut impreuna Prajitura Piersici Umplute si se pare ca si Luca a fost la fel de fascinat de ele cum era si mama lui la aceeasi varsta!
Ingrediente pentru 50 bucati
Timp de preparare: 2 ore, Dificultate medie
– 200g zahar Castello
– 3 oua mari
– 220ml ulei Promienna
– 2g praf de copt Payma
– 600g faina Castello
Amestecam intai ouale cu zaharul, la viteza medie, pana avem o spuma. Adaugam apoi uleiul si continuam sa amestecam pana este incroporat. La final punem si faina, cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam pana avem un aluat omogen, usor lipicios, dar pe care il putem modela foarte sour cu mana. Facem bilute de aluat de marimea unei nuci si le asezam in tava, pe hartie de copt. Le coacem 10-12 minute in cuptorul incins la 180°C pana se rumenesc usor. Le lasam sa se raceasca complet, apo, folosind cu cutitas ascutit, le scobim la interior (pentru ca urmeaza sa le umplem cu crema) si pastram resturile, pe care le vom adauga in crema.
Ingrediente pentru crema si decor
– 250g unt Pilos moale, la temperatura camerei
– 150g zahar pudra Castello
– 20ml esenta de rom Castello
– 3 galbenusuri
– 50g cacao Castello
– resturile de la piersici
– 300ml lapte Pilos
– 200g zahar tos Castello
– 1g colorant alimentar rosu
– 1g colorant alimentar galben
Amstecam toate ingredientele, cu mixerul la viteza medie, pana avem o crema omogena. Umplem fiecare jumatate de piersica apoi le lipim doua cate doua si nivelam cu degetul marginile, pentru a indeparta excesul de crema. Pregatim 2 boluri, in fiecare punem 150ml lapte Pilos si intr-unul punem colorant alimentar rosu, in altul punem galben. Dam fiecare piersicuta prin laptele colorat si apoi o tavalim prin zahar tos.
Cu cat stau mai mult, cu atat piersicutele sunt mai bune, de aceea e bine sa le facem cu cel putin o zi inainte de a le servi. Sper sa incercati reteta, sper sa placa si mai ales sa va aduca aminte de copilarie si de prajiturile mamei si ale bunicilor 🙂 Nu uitati ca la Lidl este in plina desfasurare Saptamana Marcilor si gasiti produse de la branduri ranumite la preturile cu care ne-a obisnuit prietenul nostru Lidl.
Întrebare : doar 2 g de praf de copt? Sau 20 g?
Mama, ce dor mi-e de piersici! Multumesc, Teo, pentru tot pachetul de amintiri desfacut odata cu citirea retetei! 🙂
Prajitura copilariei mele….
Felicitari pentru asa munca! Stiu ca imi lua destul de mult timp pana scobeam jumatatile! 😀
La sfarsit rupeam niste frunzulite dintr-un pomisor de la bunici din curte si le puneam in piercisi. Efect super!
Toti credeau ca noi mancam piersici adevarate in miezul iernii!!
Sa știi Draga Te-o ca am făcut aceasta rețeta si e supeeeer prima tura mi au mâncat-o băieții cum le făceam ei le mâncau așa ca am mai făcut si sunt deliiiicioase
uuuuuuuuuuuuuu
Multumesc mult de rețetă
Tare bune au ieșit ale mele dar nu am luat nimic de la Lidl nu avem in oraș LIDL
ați exagerat cu TOATE,DE LA LIDL
PROBABIL DE RECLAMĂ
De la Carefour sau Cora /Kaufland sunt la fel de bune
Sau chiar de la magazinul din colț
Sa va fie de bine!
Buna Ziua!O intrebare as avea.Din aceste cantitati vor iesi 50 de coji sau 50 de piersici?Va multumesc.O zi frumoasa.Si spor la prajituri de sarbatori
Buna ziua. 50 de coji, deci 25 de piersici.
Buna, galbenusurile din crema vor fi crude? Adica nu se face crema la bain marie ?
Salut, Iulia. Galbenusurile raman crude, da.
D-na Teo, multumim pt aceasta reteta. Este cea mai buna. Am citit si pe alte site-uri reteta pt piersici si nu era ok. La comentarii spuneau femeile ca nu le-a iesit, ca se sfarmau cojile, crema era prea moale , etc. Dar reteta dvs. ( sau a mamei dvs. ) este cea mai buna. Doua mici mentiuni : eu le-am scobit cat erau calde si nu am rupt nici una , iar din cantitatea de aluat eu am facut 80 de bile pt ca le-am vrut mai micute.
Colorantul de la dr. Oetker nu a dat o culoare frumoasa, cu toate ca l-am pus in mult mai putin lapte. A iesit ceva … un roz spalacit. Iar cel galben nici nu se cunostea. Dvs. de care colorant ati folosit? Multumesc frumos. Va doresc numai bine!
In general folosesc coloranti de la Wilton, ii gasiti de in magazinele online. Va multumesc de ganduri, numai bine!
buna! la ingrediente pt crema si decor- zice in reteta ca se amesteca toate ingredientele -aici intra si cele 200 gr zahar tos ? sau zaharul tos e pentru decor.multumesc
Salutare, Patricia. Zaharul tos este pentru decorul final.
Bună, dacă aș folosi sfeclă pentru colorare in roșu, crezi că ar schimba gustul?
Salut. Nu ar trebuie sa influenteze foarte tare gustul, pana la urma nu ai folosi o cantitate atat de mare. Daca incerci sa ne spui si nou cum iese.