Mai sunt cateva zile si Sarbatorile de Iarna chiar ne bat la usa! 🙂 Stiu ca in fiecare familie, la mesele mari, de sarbatoare, cand toata lumea vine acasa, sunt cateva retete clasice, traditionale, pe care mama le pregateste in fiecare an, fie ca vorbim de aperitive, friptura, prajituri sau cozonac. Insa eu ma gandea ca anul acesta sa va propun ceva nou, un aperitiv inedit pentru masa in familie, cu care sa ii surprindeti pe toti si mai ales sa le demonstrati ca sunteti super gospodine! Azi vreau sa gatim impreuna empanadas cu ton Rio Mare!
Va spuneam zilele trecute, cand v-am propus un alt apertivi inedit – Cupe aperitiv cu crema de ton ca sunt un foarte mare fan al produselor Rio Mare, inca de pe vremea cand stiam de ele doar de la televizor. Apoi, a fost dragoste la prima degustare si cred, cu tot sortul meu de gospo, ca tonul Rio Mare este cel mai bun ton la conserva pe care l-am mancat vreodata, ca sa nu mai spun cat de bine merge in orice reteta! Daca la Crema de ton am folosit tonul in ulei de masline, azi am ales varianta mai light – ton in suc natur – Tonno al naturale, care are mai putin de 1% grasime (da, da, se poate manca light si in perioada Craciunului) si este preparat doar cu apa, putina sare si ierburi aromatice. Despre beneficiile conservelor de peste Rio Mare va invit sa cititi mai multe AICI 🙂
Ingrediente pentru 40 bucati:
– o portie aluat pate brisee sau 800g aluat foietaj
– 50ml ulei de masline
– o ceapa mica alba, tocata marunt
– 3 catei de usturoi trecuti prin presa
– sare, piper, boia afumata dupa gust
– 100g mazare congelata
– 100g porumb
– 50g masline verzi tocate marunt
– 2 oua fierte tari, taiate fin
– o conserva ton Rio Mare Tonno al naturale
Intr-o tigaia incapatoare incingem uleiul de masline si calim ceapa 2 minute la foc mediu, amestecand des, pana ceapa devine translucida. Adaugam usturoiul si condimentele, amestecam si le calim impreuna 1 minut, amestecand pentru ca usturoiul sa nu se rumeneasca (devine amar daca se arde). Adaugam apoi porumbul, mazarea si maslinele, amestecam si le calim toate impreuna cateva minute (4-5 minute). Tragem de pe foc, adaugam si tonul, pe care l-am scurs bine de apa din conserva si ouale. Amestecam bine si potrivim la gust de sare si piper.
Impartim aluatul in 2 parti si intindem 2 foi de 0.5 cm grosime. Folosind o forma sau un pahar cu diametrul de 8 cm, decupam 40 cerculete de aluat. Punem cate o lingurita de compozitie pe fiecare, apoi il inchidem la jumatate si il sigilam cu furculita. Asezam empanadas in tava, pe hartie de copt. Ungem fiecare bucata cu ou batut, folosind o lingura de patiserie si presaram susan si putina sare. Coacem empanadas cu ton 20-25 minute sau pana sunt frumos rumenite, in cuptorul incins la 180°C.
Empanadas cu ton sunt un aperitiv foarte festiv, care rezista cu brio 3-4 zile la frigider si le putem incalzi chiar inainte de servire. Noi le-am mancat cu dulceata de ardei iute, care s-a potrivit perfect in combinatie cu tonul si aluatul crocant!
CONCURS! Dragii mei, pentru ca vreau ca si voi sa va bucurati de produsele Rio Mare, am pentru voi un concurs simpatic! Lasati-mi un comentariu pana pe 24 decembrie ora 23:59 in care sa imi spuneti care este produsul vostru preferat din gama Rio Mare si in ce reteta l-ati folosi de Sarbatori. Noi vom alege doua dintre cele mai originale comentarii in ziua de Craciun, pe 25 decembrie si le vom premia cu doua pachete de produse Rio Mare, ce contin o salata cu cous-cous 160g, o salata cu porumb 160g, pate rustico cu masline, pate rustico cu rosii, pate rustico cu ardei, ton picant 160g, ton in ulei masline 160g, ton in suc natur 160g.
Nu pot sa-ti spun care e produsul meu preferat (eu prefer tonul simplu in ulei de masline) dar poti sa-ti spun care e produsul preferat al Elizei – pateul de ton cu ketchup 😀 Uite, asta e: http://www.riomare.hu/en/product/pate-tuna-ketchup/#.VnfhsL9mqpo
E singurul produs care, in ciuda pretului, a supravietuit taierilor drastice de buget prin care am trecut o perioada si s-a gasit mereu in frigider, pentru ca ii placea foarte mult.
Nu e o reteta f originala,dar tonul Rio Mare este perfect pentru o pasta de ton tartinabila cu unt,masline,ceapa si verdeata☺☺☺
Am uitat sa spun si reteta care nu e o reteta, de fapt: cumpar cosulete de aluat fraged, gata facute, le umplu cu pate din ăsta (tubul are o deschizător gen stea în vârf) si pun deasupra feliuţe de măsline sau de castravete si puţină coajă de lămâie. Si gata aperitivul!
Aleg pateul rustic cu ton si măsline pe care il voi folosi la niște delicioase oua umplute.
produsul meu preferat din gama Rio Mare este Salata cu Ton si Porumb… si este atat de delicioasa incat o pot combina numai cu buna dispozitie si familia alaturi!
produsul nostru preferat este tonul în ulei de măsline.
Copilul meu este înnebunit după paste cu ton. lămâie și parmezan. Cred ca ar mânca zilnic dacă ar putea. Are 5 ani și sigur o sa-mi ceară sa-i fac și de sărbători 🙂
Produsul preferat este ton in ulei de masline. De Sarbatori l-as folosi pentru a face o salata de peste (in mod normal se foloseste peste afumat dar nu ma inteleg foarte bine cu el asa ca folosesc de obicei ton) in straturi (ou fiert, morcovi, peste, ceapa verde, cascaval.
prefer o conserva ton Rio Mare Tonno al naturale,si asi incerca reteta ta,ar fi o mare bucurie pentru mine si familia mea sa castig.
De cativa ani, in familia noastra avem o traditie aparte: pe data de 1 ianuarie facem pizza! Asta pentru ca ne place foarte mult si vrem sa incepem anul mancand ceva ce ne place. Preferata noastra este chiar pizza cu ton si masline, pentru care folosim tonul Rio Mare in ulei se masline. Tot pe acesta il folosesc si la salata cu pormub, lamaie, masline si salata verde, pe care o prepar in seara de Revelion.
Tonul simplu in suc natur este preferatul nostru, as face o tarta sarata cu ton si masline de te lingi pe deshte.
Sarbatori frumoase, gospo 🙂
Buna,Teo! E minunata reteta propusa de tine pentru aperitive,cu siguranta o voi face si eu.De la Rio Mare folosesc cel mai des tonul in ulei de masline – pentru ca poate fi folosit intr-o multitudine de retete, atat de aperitive cat si de fel principal.Eu am doua retete preferate in care il folosesc: ardei copt umplut cu ton si capere, si cea de-a doua este ton cu maioneza,porumb si usturoi.Spor la pregatiri si Sarbatori Fericite!
Buna Teo,
Preferatul meu de la RIO mare este tonul in ulei de masline.Il ador! Pentru reteta de Sarbatori o sa-l folosesc la paste la cuptor(penne).
Se fierb pastele, se scurg si se amesteca cu o conserva de ton in ulei RIO mare,se adauga un catel de usturoi zdrobit pentru aroma,2 file de ansoa,capere,sare,piper,busuioc se pun toate in vasul yena, se acopera cu 2 galbenusuri de ou batute cu smantana si cu cascaval ras si se da la cuptor pana se rumeneste pe deasupra.
Pofta buna!
Buna Teo,
Preferatul meu de la RIO mare este tonul in ulei de masline.Il ador! Pentru reteta de Sarbatori o sa-l folosesc la paste la cuptor(penne).
Se fierb pastele, se scurg si se amesteca cu o conserva de ton in ulei RIO mare,se adauga un catel de usturoi zdrobit pentru aroma,2 file de ansoa,capere,sare,piper,busuioc se pun toate in vasul yena, se acopera cu 2 galbenusuri de ou batute cu smantana si cu cascaval ras si se da la cuptor pana se rumeneste pe deasupra.
Pofta buna!
Super rețetă, azi o fac :))
De Crăciun nu stric tradiția si fac oua umplute cu ton si castraveți la oțet , iar de Revelion o salata in straturi cu ton , porumb, roșii, salata verde si mmăsline.
Multumesc!
Le voi face ,arata prea bine ca sa nu fie pe o masa de Sarbatori.
Craciunul cu bucurie!
Produsul preferat de familia mea este de la Rio mare este tonul in ulei de masline. De Craciunul acesta voi prepara o salata de ton care se face foarte usor si este delicioasa. Pana acum nu am dat gres cu ea. Avem nevoie de ton in ulei de masline, maioneza si zeama de la lamaie. Se amesteca foarte bine ingredientele si se servesc pe un foietaj crocant.
Puteti incerca si voi..chiar este f bune.
Pofta mare
Fetita mea mananca foarte bine de la Rio Mare, Pate de ton cu paine pesmetizata iar de Sarbatori ma gandeam sa i pregatesc niste oua umplute la care voi ii voi adauga pate de ton..voi schimba un pic reteta traditionala.
Sper sa le placa
Rio Mare Tuna in olive oil- L-as folosi intr-o tarta cu ton, rucola si rosii cherry negre.
Fiind barbat, Ton in suc propriu este produsul meu preferat. De sarbatori, la micul dejun I-as prepara sotiei mele niste bruschete cu ton in suc propriu , busuioc, usturoi si piper rosu.
Aleg tonul picant pe care il voi servi la masa de Craciun dupa reteta “Avocado umplut”, la care voi folosi:
1 conservă ton picant Rio Mare
100 ml sos soia
2 bucăți avocado
100 ml ulei măsline
1 legătură pătrunjel
1 lămâie
sare și piper.
Produsul meu preferat este File de somon in suc propriu. As prepara o reteta speciala de sarbatori. File de Somon in suc propriu in foietaj si ierduri aromatice impreuna cu un sos de lamaie.
apreciex Salata de ton cu porumb. As prepara un aperitiv de sarbatori. Tartine cu Salata de ton cu porumb si busuioc.
Cu Rio Mare a fost dragoste la prima vedere.Adica vizionare ca vedeam reclamele la televiziunea italiana prin anii ’90.Eu am consumat doar varianta simpla,cu ulei.Cu rosii de vara si o felie de paine proaspata faci un ospat!In varianta de iarna l-as vedea in niste cosulete din foietaj facut acasa.Fiindca nu sunt sigura,o sa las un comentariu aici si unul pe FB.:)
Produsul meu preferat,si foarte des folosit,de altfel, este tonul in ulei de masline. Il folosesc oricand la salate in foarte multe combinatii cum ar fi:
-ton,porumb,salata verde si putintica maioneza ,dreasa cu o jumatate se lamaie
– ton, ardei gras rosu, salata verde, cubulete de mozzarella (sau parmezan,depinde ce gasim prin frigider) dreasa cu ulei de masline si sare+piper
-ton,rosii,porumb,salata verde,ceapa rosie ,sare ,piper si putina zeama de lamaie
Nici la sărbători nu ma dezic de aceste conserve folosindu-le la oua umplute ( amestec putina maioneza cu o conserva mica de ton in ulei de masline,sare si putină zeamă de lamaie) .
Adooor pateul de ton din gama de produse Rio Mare,pe painica prajita! Toate aceste combinatii minunate nu ar avea gust daca nu as adauga si un strop de dragoste!:D Sa aveti sărbători fericite, magice,pline de bucurii alaturi de cei dragi sufletului dumneavoastră!
Felicitari, Irina! Mi-au placut foarte mult propunerila tale! Astept un mail cu datele tale pentru a-ti putea expedia premiul 🙂 Adresa de mail este teodora@teoskitchen.ro 🙂
Sarbatori Fericite in continuare! TEO
Rio mare in ulei de masline este preferatul meu si l-as folosi in tartine cu unt.
Produsul meu preferat de la Rio Mare este ”Tonno al Naturale”.:)Eu l-as folosi de Sarbatori in cadrul unei retete simple care imi aminteste de copilarie.Este vorba despre ”pasta de ton” pe care pur si simplu o adoram si o rugam foarte des pe mama mea sa o prepare.Hmm…A trecut ceva timp de cand nu am mai mancat.Acum chiar mi s-a facut pofta de pasta de ton a copilariei mele.Cred ca de data asta o sa ii fac o surpriza mamei si o sa o prepar eu.Doar e gata in cateva minute.:)
Singurul produs pe care l-am incercat de la Rio Mare este tonul in suc propriu dar mi-as dori sa incerc si celelalte produse si de sarbatori as incerca aceasta reteta lrezrntata mai sus pentru ca arata delicios.
Singurul produs pe care l-am incercat de la Rio Mare este tonul in suc propriu dar mi-as dori sa incerc si celelalte produse si de sarbatori as incerca aceasta reteta prezentata mai sus pentru ca arata delicios.
Produsul meu preferat este tonul in suc natur, foarte gustos si sanatos. Acesta l-as folosi la reteta de Aperitive cu pasta de ton, nelipsite la ceas de sarbatoare. 🙂
Produsul meu preferat din gama Rio Mare este tonul in suc propriu, natur. Imi place pentru ca este usor si cand ma grabesc dimineata e suficient sa il amestec cu putina zeama de lamaie si…gata micul dejun.
Pentru sarbatori as face, ca aperitiv, niste rulouri cu ton picant, foarte simple, gustoase si sanantoase. Se amesteca tonul cu putin piper, pasta de hrean ,facuta in casa, 2 linguri de maioneza proaspata, cateva cubulete de ardei rosu, susan rumenit putin in tigaie si se pune toata compozitia pe foi de tortilla incalzite. Este o reteta foarte simpla, dar gustoasa.
Produsul meu preferat din gama Rio Mare este conserva de ton in ulei de masline si il folosesc in fiecare an de sarbatori la salata cu ton in ulei de masline, rosii si branza feta.
Tonul in ulei de masline este preferat in familia noastra si de Revelion cred ca vom face o salata cu ton! Delicios!
Produsul meu preferat din gama Rio Mare este tonul in suc natur, pe care l-as folosi pentru a pregăti chiftele de ton, un antreu foarte gustos si simplu de preparat.
Tonul în ulei de măsline, l-as folosi pentru aperitiv: tartine cu pasta de ton și lămâie.
Dragii mei, Teo si Rio Mare,
produsul meu preferat este tonul in ulei de masline si daca tot e sarbatoare, propun o reteta pentru un aperitiv. De altfel, chiar il vom avea anul acesta pe masa. Si il avem de ceva vreme, de cand mama a primit reteta de la tanti Nusi, care are reteta de la alta tanti. Si tot asa, acum o dau si eu mai departe.
Aperitivul este mai exact si de drept o rulada cam asa:
– un blat subtirel, dar pufos, de “pandispan” sarat umplut cu crema de branza fina si ton in ulei de masline.
Imi place sa pun in compozitia blatului si putin spanac tocat, pentru culoarea.
– in crema pun tonul cel bun, crema de branza, ceapa tocata foarte marunt si ardei rosu gras tocat cat mai mic si condimente dupa gust. Pun crema peste blat, apoi rulez.
Este o simfonie a aromelor si culorilor, credeti-ma!
Sarbatori fericite tuturor!
Cu drag,
Cori
Felicitari, Corina! Ne-a placut foarte mult ideea ta si povestea din spatele ei. Retetele primite de o “tanti” si date mai departe la alta “tanti” sunt cele mai bune, pentru ca au si o incarcatura emotionala! 🙂
Astept un mail cu datele tale de contact pe teodora@teoskitchen.ro
Sarbatori Fericite in continuare 🙂
TEO
Tinand cont ca alor mei le place mult tonul, il aleg pe acesta si as pregati o salata de cruditati cu ton, putin castravecior murat tocat marunt si maioneza. As mai pregati niste pachetele din aluat fraged cu ton, mozzarella si ciuperi.
Folosesc foarte des ton in suc propriu din gama Rio Mare pentru a pregati o reteta foarte draga papilelor mele gustative: “Taitei picanti cu ton si sos cremos de avocado”. Pregatim taiteii si ii inobilam cu sosul cremos pregatit in blender din avocado, patrunjel, praz si ardei, ulei de masline si zeama de lamaie. La urma, adaugam piesa de rezistenta-tonul bucati si eventual niste capere (dupa gust). Reteta este un deliciu, plus ca face casa buna cu silueta.
Produsul meu preferat din gama Rio Mare este conserva de ton in ulei de masline L-as folosi la paste cu ton
N-am gustat foarte multe produse din aceasta gama, insa tonul in ulei de masline e fantastic! Ador sa-l folosesc la o salata de ton cu cepa, ardel rosu si porumb! E divin!
Buna Teo,
Produsul preferat al copiilor mei este tonul in suc propriu. De obicei pregatim crema de ton (ton si unt, sare, piper)sau paste cu ton (paste, ton, porumb,salata verde, ulei , sare, piper, zeama de lamaie).
De Anul Nou vom incerca cu siguranta si reteta ta!
Sarbatori linistite alaturi de familie!
nu a si putea sa spun care este produsul meu preferat din gama RIO MARE pt ca le prefer pe toate,cand le fac baietilor mei orez cu Rio Mare cu legume…se golesc farfuriile instant,sau salata de ton Rio Mare in ulei..e o nebunie,sau chiar niste paste cu Rio Mare cu putin usturoi si sos de smantana…e super bun
in fiecare an de revelion fac salata de ton Rio Mare cu legume,se zice ca ti va merge bine dc mananci preperat din peste la cumpana dintre ani,si..Doamne ajuta pana acum asa a fost,un bol mare cu capere,carciofiuni iutri.pomodori secchi,castraveciori,salata verde,ceapa verde si bineinteles ton mult ton cu legume e unul din preparatele de revelion
delicios
Au fost! 🙂