Gustul copilariei? Salvarea universala a mamicilor cand cei mici doresc “ ceva dulce”? Ideea “geniala” si rapida cand vine vorba de o cina sau un mic dejun pe gustul tuturor? Grisul cu lapte, desertul copilariei, incarcat de amintiri frumoase! Azi pregatim impreuna Budinca de gris fara gluten, o varianta usor digerabila si foarte rapid de pregatit cu noul GRIS DE OREZ de la Baneasa!
Budinca de gris fara gluten – tot ce trebuie sa stii despre grisul de orez de la Baneasa
Acest produs nou din portofoliul prietenilor de la Paste Baneasa este ceva ce eu asteptam de mult timp. Chiar daca niciunul dintre noi nu e alergic la gluten, incercam sa il limitam in alimentatia noastra, pentru a ne ajuta digestia si a ne simti “mai usori” dupa masa.
Va las aici cateva dintre avantajele grisului de orez:
- Este fabricat din orez 100%, iar orezul NU are gluten in mod natural.
- Are gust neutru si absoarbe excelent aromele din ingredientele pe care le folosim. In cazul nostru de azi, budinca a avut o aroma mi-nu-na-ta de vanilie.
- Este o sursa de energie (carbohidrati ”buni”).
- Cum spuneam mai sus, este usor digerabil si asta il face potrivit atat pentru alimentatia copiilor cat si pentru adulti.
- Are in mod natural un continut foarte scazut de grasimi.
- Viata la raft sau durata de pastrare este mai indelungata (12luni), dubla fata de grisurile din grau.
- Timp de fierbere scurt – 3 minute.
Budinca de gris fara gluten – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Am crescut cu grisul cu lapte facut de Buni Sia si mama le face si acum copiilor cand dorm la ea. In familia noastra treaba mergea simplu – grisul fierbinte se turna direct in farfurie si se servea pudrat cu multa cacao sau cu un sirop delicios de zahar ars.
- Pentru o budinca de gris mai aspectuoasa, turnam grisul in forme de silicon si il dam 2-3 ore la rece. Putem sa il turnam chiar in forma de chec si sa il feliem apoi. Daca nu aveti forme de silicon, tapetati cu spray non-stick sau folie alimentara o tava/forma normala, pe care o folositi la copt.
- Cantitatea standard pe care o folosesc la budinca de gris cu lapte? La 1 litru de lapte pun 100g de gris.
- La capitolul “arome”, ne putem “juca”: vanilie, rom, coaja de citrice, tonka sau scortisoara, toate merg perfect, e doar o chestiune de gusturi ce alegem.
- Putem folosi lapte integral de vaca sau laptele preferat din optiunile vegetale (soia, ovaz, orez) sau lapte fara lactoza. Sa avem in vedere insa ca laptele fara lactoza este in mod natural mai dulce, deci ajustam cantitatea de zahar.
- La capitolul “indulcire”, putem folosi zahar alb, zahar brut sau de cocos, sirop de agave sau de artar, in functie de preferinte.
Budinca de gris – ingrediente pentru 4-6 portii:
- 1 litru de lapte
- 100g griș de orez Băneasa
- o pastaie de vanilie
- 80-100g zahar
Mod de preparare Budinca de gris fara gluten
- Intr-o cratita cu fund dublu punem laptele la foc mic.
- Adaugam miezul si teaca de la pastaia de vanilie si zaharul.
- Lasam la foc mic pana laptele incepe sa fiarba. Scoatem teaca de la pastaia de vanilie.
- Adaugam grisul, in ploaie, treptat. Amestecam in continuu cu telul. Lasam la foc mic, amestecand, pana avem un gris cremos.
- Turnam in formele unse cu spray non stick si dam la rece 3-4 ore inainte de servire. Garnisim cu gem de fructe de padure si fructe proaspete.
Atat de simpla, rapida si delicioasa este reteta de Budinca de gris fara gluten! Sa va fie de cel mai bine si cautati la raft grisul de orez de la Baneasa, ete un produs foarte fain, care merita sa isi gaseasca locul in bucataria voastra.