De ceva vreme am inceput sa ma documentez tot mai mult despre ce inseamna “Meal prep” sau “pregatirea ingredientelor/meselor in avans” pentru a le avea la indemana la nevoie, pentru a usura procesul de gatire si pentru a raspunde mai usor la intrebarea “Mama, noi cei mancam azi?”. Ajutorul a venit de la aparatul de vidat FoodSaver.
Dupa lungi documentari, am hotarat ca totul va merge mult mai usor, mai practic si ingredientele crude sau alimentele gatite se vor pastra mult mai bine in frigider sau in congelator cu ajutorul unui aparat de vidat alimente. Alegerea mea a fost un aparat cu vidare uscată/umedă FoodSaver.
Avem si cod de reducere 10% la TOATE aparatele de vidat FoodSaver din stoc 30 ian – 15 feb – codul este TEO10 – si il puteti APLICA AICI.
Aparat de vidat alimente FFS016X-01, vidare uscată/umedă FoodSaver – tot ce trebuie sa stii despre aparat
- Este foarte usor de folosit si intuitiv, dar si usor de depozitat.
- Cu aparatul de vidat FoodSaver, alimentele isi pastreaza prospetimea de pana la 5 ori mai mult fata de metodele traditionale de conservare, fie ca vorbim de frigider, cogelator sau in camara.
- Faci economie de timp – gatesti cand ai mai mult timp la dispozitie, videzi, te bucuri de o masa delicioasa cand esti pe fuga.
- Faci enonomie de bani – poti cumpara cantitati mai mari de mancare cand de gasesti la reducere sau oferta pentru ca acum le poti depozita in siguranta si le prelungesti durata de viata.
- Consumabilele sunt accesibile. Poti folosi pungi de vidare gata facute sau role de pungi, din care iti faci singur pungi la marimea de care ai nevoie. In plus, poti folosi si caserole speciale, aparatul fiind prevazut cu un tub special care scoate aerul din caserole. Toate consumabilele le gasesti AICI.
- Consumabile durabile. Pungile sunt dintr-un material foarte gros si rezistent, astfel pot fi spalate si refolosite.
- Aparatul are un cutter integrat care te ajuta sa tai pungile la marimea dorita sau sa deschizi pungile vidate.
Meal prep – pregatirea supelor si ciorbelor
Nu imi place neaparat sa curat si sa toc legume, asa ca aleg o dimineata/seara cand am mai mult timp la dispozitie, imi pun un podcast sau un serial si pregatesc ingredientele pentru 4-5 ciorbe. Tai legumele o data, le videz, le am pregatite pentru 2 saptamani. Azi am pregatit ingrediente pentru 2 portii de supa de pui, una de ciorba de perisoare si una de ciorba de vacuta.
Ingrediente folosite:
- 4 pulpe intregi de pui de tara
- 3kg morcovi
- telina mare (dau 2 mai mici)
- 3-4 radacini patrunjel
- 2-3 radaci pastarnac
- 2 cepe
- Patrunjel verde
- Frunze de telina
- 200g mazare
- o ceapă mare albă
- 100g orez
- 500g carne tocată
- 100g pesmet
- 1 ou mare
- 2 linguri mix condimente porc
- 2 lingurite ulei
Am curatat toate legumele: morcovii si albitura.
Pentru Supa de pui: am pus in fiecare punga 2 pulpe de pui, morcovi, telina, radacina de patrunjel, pastarnac, frunze de patrunjel verde, frunze de telina, o jumatate de ceapa. Am vidat. Cand am nevoie, decongelez totul si pregatesc supa de pui in slow-cooker sau in multicooker-ul de la Crock-Pot cu gatire sub presiune, in functie de timpul pe care il am la dispozitie.
Pentru Ciorba de vacuta: am pus in punga morcovi taiati rondele, albitura taiata cubulete, mazare, patrunjel. Am vidat. Cand am nevoie, fierb carnea de vita pana nu mai lasa spuma. Separat, cales o ceapa si adaug legumele din punga. Cand legumele sunt moi, le pun peste carnea de vita, pun si suc/passata de rosii dupa gust. Se poate adauga si fasole verde, dar cum copiii nu o mananca, am omis-o in cazul nostru.
Pentru ciorba de perisoare: am pregatit legumele (morcovi si albitura) taiate cubulete mici. Morcovii ii putem da si pe razataorea mare. Punem in punga, vidam.
Pregatim perisoarele: intr-o tigaie punem 2 linguri ulei, ceapa tocata marunt, orezul. Calim la foc mic, pana orezul e translucid. Punem orezul peste carnea tocata. Adaugam oul, condimentele, pesmetul. Amestecam foarte bine, lasam deoparte 10-15 min.
Impart compozitia in 2 parti. Jumatate o videz, asezand-o in punga in strat foarte subtire. Astfel se decongeleaza rapid si nu ocupa mult loc in congelator. Din cealalta jumatate modelez perisoare. Le asez pe un platou, le dau la congelator 15-30 min sau pana sunt ferme. Le asez apoi in punga si le videz. Nu va faceti griji, daca le congelati putin inainte, isi pastreaza forma la decongelare si la fiert.
Si uite asa, cu o ora si jumatate de meal prep si un podcast bun pe fundal, am pregatit ingredientele pentru 4-5 ciorbe! Trebuie sa va spun ca ajutorul aparatului de vidat FoodSaver a fost nepretuit – stiu ca alimentele se pastreaza foarte bine, la frigider sau comgelator si nu am suprize neplacute (cum ar fi “arsurile de gheata”) cand am nevoie sa le folosesc. Sa va fie de folos!