Prajitura tosca cu mac, vanilie si biscuiti

Azi pregatim impreuna o prajitura clasica pentru Craciun – Tosca sau Toska. Indiferent de numele ales, este vorba de Prajitura Tosca cu mac, vanilie si biscuiti. Avem un blat de bezea cu mac si cocos, o crema foarte fina de vanilie, un strat de biscuiti insiropati in sirop de zahar ars si glazura ganache de ciocolata cu smantana dulce si miere.

prajitura tosca prajitura toska

Aceasta prajitura este un adevarat deliciu! Desi are multe straturi si pasi de preparare, nu trebuie sa va sperie, in realitate se face chiar usor. Trebuie doar sa respectati cu atentie pasii de preparare si sa aveti rabdare ca blatul, crema, siropul, sa fie bine racite inainte de asamblarea prajiturii. Asa ca, recomandarea mea este sa va pregatiti 2-3 filme de Craciun pe fundal si treaba va merge mult mai usor.

prajitura tosca prajitura toska

In februarie 2013 publicam pe blog reteta de Prajitura Toska, exact asa cum o avea mama in caietul ei. A fost un real succes pe blog la vremea respectiva si pana in ziua de azi! Asa ca, anul acesta de Craciun, am decis sa refac reteta in varianta ei foto si video, avand in nou ajutor in bucatarie – noul mixer cu bol de la Cuisinart!

prajitura tosca prajitura toska

Un astfel de mixer planetar, cu bol, este cel mai mare ajutor in bucatarie. Va spun asta cu mana pe inima, dupa 17 ani de Teo’s Kitchen! Iar mixerul cu bol de la Cuisinart este indispensabil pentru o gospo-diva!

Alaturi de Cuisinart v-am pregatit si un cod de reducere-  codul este TEO25 si va ofera 25% reducere la mixerul cu bol si la toate produsele Cuisinart! Vedeti oferta AICI si mai jos va las informati despre mixerul cu bol Cuisinart, modelul SM50WHE.

  • Bol incapator, capacitate 5L, rezistent, din inox. Bolul se poate spala la masina de spalat vase.
  • 12 viteze, puterea motorului 500W
  • Are inlcuse 3 palete diferite
    1. Tel profesional – pentru frisca, spumare, creme
    2. Paleta de amestecare plata – perfecta pentru aluaturi de prajituri, torturi, cookies
    3. Carligul pentru framantare – ideal pentru aluat dospit si produse de brutarie – paine, pizza, paste, cornuri, cozonac etc
  • Capac de protectie – ajuta impotriva stropirii si pemite adaugarea treptata a ingredientelor.

prajitura tosca prajitura toska

Prajitura tosca cu mac si vanilie – hai sa vedem de ce ingrediente avem nevoie si ce trebuie sa stim despre reteta:

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, de aceea le scoatem pe blatul de lucru cu cel putin 2 ore inaite de folosire.
  • Folosim o tava mare, de 35×25 cm, cu peretii inalti. Tapetam tava cu hartie de copt pentru a coace blatul, iar apoi, cand blatul e racit, inlocuim hartia de copt cu folie alimentara si repunem blatul in tava, asa va si cel mai usor de asamblat prajitura, dar si de manipulat apoi cu ajutorul foliei alimentare.
  • Blatul, crema, siropul, trebuie sa fie complet reci inainte de folosire.

prajitura tosca prajitura toska

Prajitura tosca cu mac si vanilie – ingrediente:

  • 6 oua
  • 180g + 180g zahar (blat+crema)
  • 100g mac
  • 80g faina
  • 3 linguri nuca de cocos
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3 llinguri cu varf de amidon
  • 250ml lapte caldut
  • 200g unt moale
  • o lingurita extract de vanilie sau miezul de la o pastaie de vanilie
  • 300g biscuiti
  • 200g zahar tos
  • 100ml apa
  • 200g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100ml frisca lichida
  • 100g unt
  • o lingura miere

prajitura tosca prajitura toska

Mod de preparare Prajitura Tosca

  1. Incingem cuptorul la 180°C si tapetam tava cu hartie de copt. Separam ouale.
  2. Atasam mixerului Cuisinart telul, punem in bol albusurile si 180g zahar. Spumam la viteza 5 si apoi crestem treptat viteza pana la 9-10.
  3. Batem pana avem o bezea lucioasa, care nu cade din bol cand il intoarcem cu fundul in sus.
  4. Adaugam mac, cocos, faina, praf de copt. Le incorporam cu ajutorul unei spatule, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din bezea.
  5. Cand avem o compozitie omogena, o turnam in tava, nivelam cu spatula. Coacem 12-15 min sau pana blatul este elastic si usor aurit. Lasam blatul sa se raceasca foarte bine, il scoatem din tava, inlocuim hartia de copt cu folie alimentara si punem blatul din nou in tava.
  6. Pentru crema, amestecam laptele caldut si amidonul pana nu mai sunt cocoloase.
  7. Punem in bol galbenusurile, 180g zahar, vanilia. Spumam pana avem o crema groasa, ca o alifie, in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam laptele, amestecam.
  8. Turnam amestecul intr-un bol termorezistent si fierbem crema la abur, amestecand des cu telul. Incet-incet va incepe sa se ingroase, ca o budinca.
  9. Tragem crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara astfel incat folia sa atinga crema. Astfel, crema nu va face crusta. Lasam crema sa se raceasca foarte foarte bine.
  10. Cand crema e racita, spumam untul 4-5 minute, avand telul atasat mixerului. Peste untul spumat, cu mixerul mergand la viteza mica, adaugam lingura cu lingura crema rece. Amestecam pana avem o crema fina. Punem crema peste blat, nivelam foarte bine cu spatula.
  11. Pentru sirop, pregatim o cratita cu fund dublu. Punem zaharul si il tinem la foc mic, amestecand des, pana prinde culoare si se caramelizeaza. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana tot zaharul e topit si avem un sirop.
  12. Lasam siropul sa se raceasca, apoi dam fiecare biscuite prin sirop si il asezam peste crema.
  13. Pregatim si glazura: punem la foc mic ciocolata, frisca lichida, untul, mierea. Amestecam pana sunt topite toate si avem o glazura lucioasa. Lasam sa se racoreasca putin, apoi turnam peste stratul de biscuiti.

prajitura tosca prajitura toska

prajitura tosca prajitura toska

prajitura tosca prajitura toska

prajitura tosca prajitura toska

Lasam Prajitura Toska la rece minim 5-6 ore inainte de feliere, de preferinta peste noapte. Pentru a ridica mai usor prajitra din tava, ne ajutam de folia alimentara. Pentru feliere, folosim un cutit de bucatarie foarte lung si subtire. Prajitura Tosca cu mac, vanilie si biscuiti este gata! Sa va fie de cel mai bine si, alaturi de Cuisinart, va dorim Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!

prajitura tosca prajitura toska

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.