Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Fie ca e vorba de zilele de post sau de zile in care vrei, pur si simplu sa mananci fara carne, fie ca e vorba de o gustare sau de o masa principala, reteta de Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata este mereu o idee buna!

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata este delicioasa si ca o crema tartinabila, dar poate fi si un fel principal, alaturi de o salata de cruditati si un piept de pui la gratar sau pulpe la cuptor.

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Am folosit fasole alba la conserva, de la Bucegi. Este gata fiarta, usor de folosit in mancaruri, salate sau pentru pate/hummus. In gama de legume la conserva de la Bucegi gasim o varietate de produse, care abia asteapta sa le incercati! fasole alba, fasole rosie, naut, mazare, porumb. Mie nu imi lipsesc niciodata din camara!

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Ingrediente pentru 4 portii Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

  • ½ ceapa rosie
  • 1 morcov
  • o rosie
  • 2-3 catei usturoi
  • sare, piper
  • 340g fasole alba Bucegi (o conserva)
  • 2 cepe rosii mari
  • 30ml ulei
  • 30ml crema de otet balsamic

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Mod de preparare Pate de fasole

  1. Scurgem bine fasolea din conserva si o trecem de mai multe ori pe sub jet de apa rece.
  2. Intr-o tigaie incapatoare incingem putin ulei, adaugam ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoare.
  3. Le calim pana ceapa devine translucida.
  4. Adaugam usturoiul trecut prin presa si rosia taiata cubulete. Putem folosi si rosii cherry, pe care le taiem in jumătăți. In functie de cat de zemoasa este rosia, putem adauga si 50-70ml apa.
  5. Calim legumele pana rosia devine moale și lasa suc. Lasam sa fiarba 2-3 minute.
  6. Adaugam fasolea alba, amestecam, condimentem dupa gust cu sare si piper si lasam pe foc alte 1-2 minute. Dam totul prin blender, apoi mutam intr-un bol.
  7. Prajim nuca taiata grosier in tigaia incinsa, fara adaod de ulei, amestecand des pentru a nu se arde. Adaugam nuca rumenita peste pateul de fasole si amestecam.
  8. Intr-o tigaie incingem 30ml ulei si calim ceapa taiata felii (peștișori), la foc domol, pana ceapa e moale.
  9. Adăugăm reductia de otet balsamic, amestecam foarte bine și lasam la foc mic 3-4 minute, amestecand in continuu.
  10. Daca folosim otet balsamic si nu crema, adaugam si o lingură cu varf de zahar si tinem pe foc pana zaharul e topit si avem un sos cremos.

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

Reteta de Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata este gata! Servim un strat generos pe paine prajita, alaturi de un alt strat generos de ceapa caramelizata. Sloganul Bucegi? Punem cu varf! Si va garantez ca aceasta combinatie este mi-nu-na-ta!

Pate de fasole cu nuci si ceapa caramelizata

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.