Cum vine toamna, cum zilele sunt mai scurte si serile mai racoroasa, in meniul saptamanal al familiei noastre se strecoara si preparate mai satioase. Unul dintre ele este Ciorba de fasole cu ciolan afumat, o reteta cu traditie in familia mea, pe care Buni Sia o pregateste si acum cu mare mare drag. Hai sa o pregatim impreuna, asa cum o face Buni: cu multe legume, cu multa verdeata (eu am folosit patrunjel), cu afumatura si, desigur, putin rantas!
Ciorba de fasole cu ciolan afumat este o masa tipic ardeleneasca, asa se face in familia noastra de cand ma stiu, insa, cu siguranta, nu este una dintre cele mai “light” mese din Univers, oricat ar fi de delicioasa. Ce facem in cazul acesta? Refuzam o ciorba delicioasa sau ne bucuram de o mancare ca la mama acasa? Salvarea vine de la Kebene! Kebene, si starea de bine….revine!
Va aduc reteta de Ciorba de fasole cu ciolan afumat in colaborare cu Kebene Plus, ajutorul nostru dupa mesele copioase. Citeste toate informatiile despre Kebene AICI.
Mai am doua sfaturi pentru voi: daca alegeti sa folositi ciolan afumat cu os, il fierbeti separat, in mai multe ape, pana furculita intra usor in ciocolan. Il dezosati, il taiati bucati si pastrati o parte din apa in care a fiert pentru ciorba. Daca nu doriti sa folositi fasole din conserva (desi aceasta scurteaza considerabil timpul de preparare), lasati fasolea uscata la hidratat peste noapte, in apa rece. Schimbati apa de minim 2-3 ori. Puneti fasolea la fiert in apa cu sare, schimbati apa de 3-4 ore, pana fasolea este bine fiarta.
Ciorba de fasole cu ciolan afumat – ingrediente pentru 8-10 portii
- ceapa alba mare
- 3 morcovi medii
- 1 radacina patrunjel
- 1 bucata pastarnac
- ¼ dintr-o telina
- 1 ardei gras rosu/kapia
- 50ml ulei de floarea soarelui
- un ciolan afumat dezosat (300g)
- 400g fasole boabe alba, din conserva
- 2 linguri pasta de ardei
- 2 linguri condimente pentru legume
- sare, piper, boia afumata
- 500ml passata de rosii/suc de rosii
- 50ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguri rase de faina
- 1 legatura patrunjel (sau leustean/tarhon)
Mod de preparare Ciorba de fasole cu ciolan afumat
- In oala pentru ciorba (folosim o oala de 4-5 litri) calim in 50ml de ulei ceapa taiata fin, zarzavatul si ardeiul taiat cubulete de aceeasi dimensiune.
- Calim la foc domol 5-8 minute sau pana legumele sunt moi.
- Adaugam ciolanul afumat taiat cubulete potrivite, condimentam dupa gust cu sare, piper sau mix de condimente pentru legume, boia afumata si pasta pentru ardei.
- Calim si ciolanul alaturi de legume cateva minute, apoi completam cu 4 litri de apa.
- Lasam totul sa fiarba, la foc potrivit, fara capac, pana ciolanul si legumele sunt fierte.
- Pregatim un rantas: fara ca tigaia sa fie pe foc, punem 50ml ulei si 2 linguri rase de faina. Amestecam bine cu telul pana nu mai sunt cocoloase. Punem pe foc, la foc domoc, adaugam passata sau sucul de rosii si amestecam. Lasam sa dea cateva clocote.
- Adaugam in ciorba rantasul si fasolea alba, foarte bine scursa din conserva si spalata in mai multe ape.
- Lasam ciorba sa dea cateva clocote (5-6 minute) la fic mediu.
- La ultimul clocot adaugam si patrunjelul taiat marunt.
- Puteti folosi si leustean sau tarhon, in functie de preferinte.
Ciorba de fasole cu ciolan e gata! Noi o servim cu smantana, iar daca va place, merge si un ardei iute! Sa va fie de cel mai bine!