Cand ti-e dor de gustul copilariei, e cela mai indicat sa ai la indemana o reteta dulce si savuroasa, care iti aduce aminte de prajiturile mamei! Azi ti-am pregatit o reteta infailibila pentru PRAJITURA TAVALITA!
Desi noi o cunoastem ca Prajitura tavalita cu nuca (de cocos sau nuca), reteta este originala din bucataria australiana si se numeste Lamington. Daaaar, unele studii recente spun ca reteta isi are de fapt originea in Noua Zeelanda si se numea Wellington! Ce ne spune aceasta dezbatere? Ca este o prajitura de-li-cioa-sa, pe care toti, din toate colturi lumii, o adora!
Toate ingredientele necesare pentru reteta de Prajitura tavalita te asteapta in magazinele LIDL si pentru si mai multa inspiratie, te asteptam in Bucataria LIDL.
Prajitura Tavalita – ingrediente pentru blat:
- 125g unt Pilos
- 200g zahar tos
- 1 lingurita vanilie Belbake
- 3 oua mari, marimea L sau XL
- 150ml lapte Pilos
- 1 pliculet praf de copt Balbake
- 250g faina Belbake
Prajitura Tavalita – ingrediente pentru glazura:
- 200g unt Pilos
- 250g zahar tos
- 50g cacao Belbake
- 100ml lapte Pilos
- esenta de rom Belbake dupa gust
- 200-300g nuca macinata, fistic sau nuca de cocos Alesto
Mod de preparare Prajitura Tavalita
- Incingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt si hartie de copt sau spray non-stick o tava de 20x30cm.
- Toate ingredientele trebuie sa fie la t° camerei. Spumam untul, zaharul si vanilia, cu mixerul la viteza mare, 2-3 minute, pana untul devine aerat.
- Adaugam ouale, amestecam bine.
- Punem ½ din cantitatea de lapte, amestecam. Adaugam ½ din faina, amestecam.
- Repetam cu restul de lapte si faina, apoi praful de copt. Amestecam pana avem o compozitie omogena.
- Turnam in tava pregatita si coacem 25-30 min sau pana prajitura e rumenita si trece testul scobitorii (o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata, fara urme de aluat).
- Lasam prajitura sa se raceasca in tava, la t° camerei, apoi o rasturnam pe un platou.
- O taiem in 30 bucati egale. Le dam la congelator minim o ora inainte de glazurare. Este foarte important sa dam blatul la congelator, va fi mult mai usor de glazurat.
- Pentru glazura, topim untul si zaharul intr-o craticioara, pana granulele de zahar nu se mai simt. Tragem de pe foc, adaugam lapte,cacao, rom. Amestecam foarte bine cu telul, punem pe foc alte 5 minute la foc mic.
- Glazura trebuie sa fie calduta dar nu fierbinte. Cu ajutorul a doua furculite, dam fiecare cubulet de blat prin glazura, apoi il tavalim prin nuca macinata/fistic/nuca de cocos. Punem prajiturile pe hartie de copt pana se aseaza glazura.
Sfaturi utile: Pe masura ce se raceste, glazura va deveni mai vascoasa. Nu trebuie decat sa o puneti cateva secunde pe foc sau in cuptorul cu microunde. Daca doriti sa pregatiti prajitura din timp, puteti sa tineti blatul la congelator pana la 2 saptamani! O data ce ati taiat cubuletele si sunt bine racite, le inveliti in hartie de copt si le dati la congelator. Astfel, cu 2 ore inainte de folosire, le tineti in frigider pentru a se decongela si le puteti glazura.
Prajitura tavalita este gata si, indiferent de varianta pe care o veti alege, cu nuca, nuca de cocos sau fistic, sunt sigura ca va fi pe gustul tuturor!