Macaroane gratinate

Cred ca primele care ne vin in minte cand auzim cuvantul “macaroane” sunt macaroanele cu branza. Una din macarurile copilariei, un preparat de care ne leaga multe amintiri, macaroanele cu branza pregatite cu atata drag de mama sau bunica! Azi facem o varianta miunata a retetei clasice – Macaroane gratinate!

macaroane gratinate

Pentru Buni si mama, singurele macaroane pe care le au mereu in camara sunt cele de la Pasta Baneasa. Sa ne intelegem…v-am mai povestit despre asta, in Ardeal toate pastele sunt numite macaroane sau taietei, dar cand e vorba de macaroane-macaroane, vi le recomand cu drag pe cele de la Paste Baneasa!

Imi amintesc si acum reteta castigatoare pentru macaroane cu branza de la Buni Sia: punea macaroanele la fiert si, intre timp, prajea rapid intr-o tigaie cubulete de slanina afumata. Apoi amesteca macaroanele cu branza de burduf, musai branza de burduf si slaninuta jumari. Le mancam calde si, spre suprinderea tuturor, cu putin zahar presarat deasupra. Initial am crezut ca zaharul peste macaroane cu branza sarata e ceva specific familei mele, insa am inteles intre timp ca, din nou, este o “treaba din Ardeal”. Daca nu ati incercat pana acum, trebuie!

macaroane gratinate

Macaroane gratinate – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • puteti folosi diverse tipuri de branza, dar va recomad ca unul dintre ele sa fie branza de burduf. Puteti folosi telemea, cascaval (poate fi si afumat), cas proaspat de tara, branza framantata dar si mozzarella sau permezan. Totul este sa adaptati reteta in functie de ce aveti in frigider!
  • fierbem macaroanele, facem un sos delicios si dam totul la cuptor. Nu se supara nimeni daca aruncam si cateva cubulete de bacon sau piept de porc afumat…asa, in amintirea macaroanelor cu branza facute de buni!
  • puteti pregati Macaroane gratinate seara si le dati la cuptor numai cand aveti nevoie, pentru pranz sau cina.
  • Macaroanele Băneasa sunt cele mai cunoscute de pe piata si le recomand pentru toate retetele clasice, cu traditie in familie. Sau le puteti folosi in retete noi delicioase, care vor deveni traditie in familia voastra!

macaroane gratinate

Macaroane gratinate – Ingrediente pentru 4-6 portii

  • 300g macaroni Paste Baneasa
  • 500g branza burduf
  • 250ml smantana dulce pentru gatit
  • 300g crema de branza natur
  • 100g telemea/cascaval razuit
  • 2 catei usturoi
  • 100g cubulete bacon
  • sare si piper dupa gust

macaroane gratinate

Punem la fiert 3 litri de apa cu putina sare. Cand apa fierbe, adaugam macaroanele si fierbem urmand timpul indicat pe ambalaj.

Cat timp macaroanele fierb, pregatim sosul: punem intr-un blender crema de branza, branza de burduf, usturoiul, smantana dulce. Amestecam in blender pana avem un sos omigen si cremos. Potrivim la gust de sare si piper.

Scurgem macaroanele si, fierbinti fiind, le amestecam cu sosul de branza.

macaroane gratinate

Punem totul intr-un vas termo-rezistent. Presaram deasupra telemea sau cascaval dat pe razatoare, dar si cubulete de bacon.

Dam totul la cuptorul incins la 180 12-15 minute sau pana macaroanele sunt gratinate.

macaroane gratinate

Reteta de Macaroane gratinate este gata si abia asteapta sa fie savurata! Este perfecta pentru pranz sau cina si cei mici o iubesc! Mai ales daca aveti micuti mofturosi, macaroanele cu branza sunt mereu o idee buna!

Alaturi de Paste Baneasa va dorim sa va fie de cel mai bine si speram ca Macaroane gratinate sa devina o reteta preferata in familia voastra!

macaroane gratinate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.